Ruská agrese zvedá ceny zemědělských komodit, pšenice je nejdražší od roku 2008

Není jasné, zda budou moci místní na jaře obdělávat půdu, zatím v ní nacházejí zbytky po útocích.

Není jasné, zda budou moci místní na jaře obdělávat půdu, zatím v ní nacházejí zbytky po útocích. Zdroj: Profimedia

Není jasné, zda budou moci místní na jaře obdělávat půdu, zatím v ní nacházejí zbytky po útocích.
Černomořský přístav v Oděse je uzavřený, obyvatelé opevňují město pytli s pískem.
Rozsah krize se pozná až za pár měsíců, v době žní.
Rozsah krize se pozná až za pár měsíců, v době žní.
Rozsah krize se pozná až za pár měsíců, v době žní.
6
Fotogalerie

Ruská invaze na Ukrajině vyvolává obavy z dalšího růstu cen potravin, především těch na bázi obilovin. Země je významným exportérem pšenice a kukuřice, a pokud se konflikt protáhne, může mít ničivé dopady především na africké a blízkovýchodní státy. Cena pšenice už nyní v reakci na ruskou invazi vystoupala nejvýše od roku 2008.

Kvůli válce hrozí, že ukrajinští farmáři nebudou moci na jaře zahájit setbu na úrodné černozemi, boje už nyní narušují dodávky obilovin do cílových destinací. V ruském případě mohou export ovlivnit sankce.

Dohromady se přitom obě země podílejí na exportu pšenice z více než třiceti procent, v případě Ukrajiny je to necelých deset procent. Napadená země navíc dodává na světové trhy dvanáct procent kukuřice a je nejvýznamnějším vývozcem slunečnicového oleje.

Cena pšenice vyskočila na zhruba deset dolarů za bušl, od začátku ruské invaze to představuje dvanáctiprocentní nárůst. Tolik obilovina naposledy stála v dubnu 2008. Na zahájení války reagovala na trzích i kukuřice, ne však tak výrazně.

Výpadek exportu slunečnicového oleje kvůli uzavřeným ukrajinským černomořským přístavům dále žene vzhůru ceny palmového oleje, který potravináři používají jako náhradu. Palmový olej se tak stal poprvé nejdražším ze čtyř hlavních jedlých olejů.

Experti zdůrazňují, že skutečná zkouška nastane za pár měsíců v době žní. „Pokud farmáři nebudou moci do té doby hospodařit na polích kvůli trvalým vojenským operacím nebo budou poškozena přístavní zařízení a železnice, bude situace obzvlášť ponurá,“ řekl listu The New York Times David Laborde z Mezinárodního ústavu pro výzkum potravinové politiky. „Mnoho zemí v severní Africe a na Blízkém východě je zvláště závislých na pšenici z Ukrajiny a Ruska a pravděpodobně budou těžce zasaženy,“ dodal.

Zvláště ohrožený je hospodářsky zbídačený Libanon, který šedesát procent  pšenice dováží z Ukrajiny. Nyní má maximálně měsíční zásoby obiloviny. Dvě lodě z Ukrajiny s obilím uvízly kvůli válce, a Bejrút tak rychle shání náhradu ve Francii, Indii a ve Spojených státech.

Video placeholde
Vitalij Kličko: Z boxerského ringu až ke starostovi Kyjeva • Videohub