V Polsku patrně vybuchla ukrajinská střela, odpovědná je ale Moskva, uvedl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Zdroj: Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
2
Fotogalerie

Výbuch v Polsku podle předběžných zjištění NATO zřejmě způsobila střela ukrajinské protivzdušné obrany namířená proti ruské raketě. Prohlásil to generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg po mimořádné schůzce velvyslanců členských zemí svolané kvůli incidentu, při němž na východě Polska zemřeli v úterý dva lidé. NATO podle něj nemá náznaky, že by šlo o úmyslný čin nebo že by Rusko chystalo útok na území aliance. Z exploze však podle něj nelze vinit Ukrajinu, která pouze bránila své území.

„Není to chyba Ukrajiny, konečnou odpovědnost nese Rusko, neboť pokračuje ve své nelegální válce proti Ukrajině,“ řekl šéf aliance. Připomněl, že výbuch nastal ve chvíli, kdy Rusko vyslalo další vlnu raket na ukrajinská města zaměřenou na kritickou infrastrukturu a civilní cíle.

Třicítka aliančních zemí je podle Stoltenberga připravena na to, že konflikt na Ukrajině může mít přímé důsledky i pro území členských států.

Ukrajinci používají raketomet RM-70 Vampire z Česka při bojích na Donbasu

Video placeholde
• Twitter.com/Defense of Ukraine

Spojenci budou podle něj nadále situaci blízce monitorovat a koordinovat svůj postup. O konkrétním posilování protivzdušné obrany na východě aliance však podle něj dnes nebyla řeč. Například slovenský premiér Eduard Heger přitom dnes hovořil o tom, že incident vyvolá debatu právě o této otázce.

Šéf NATO podotkl, že aliance již vyslala do států ležících v blízkosti Ruska nové jednotky po únorovém začátku ruské invaze, což mimo jiné zlepšilo schopnosti vzdušné obrany a monitoringu ruských aktivit. Obranná organizace například vytvořila čtyři bojové skupiny umístěné na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku.

Spojenci se zároveň snaží dále vylepšit obranný arzenál Ukrajiny. Hlavní pozornost zaměřují na protivzdušnou obranu, kterou Kyjevu dodává stále více zemí, řekl Stoltenberg. O dalších možnostech dodávek bude podle něj dnes jednat kontaktní skupina NATO a dalších partnerů vedená Spojenými státy.