Co vám (ne)uteklo: Škoda Auto šrotuje vozy, sazby rostou, Vítek prodává majetek...

Video placeholde
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
45
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Škoda Auto musí šrotovat nové vozy

Nedostatek některých komponentů, většinou čipů, dál nutí Škodu Auto parkovat na odstavných plochách velké množství nedokončených vozů. V nejkritičtějších fázích roku se počet takových automobilů blížil limitním padesáti tisícům, aktuálně jich má mladoboleslavská automobilka odstavených asi patnáct tisíc. Jelikož je nutné desítky tisíc nedokončených vozů průběžně přepravovat z výrobních závodů na odstavné plochy a zpět ke kompletaci, v některých případech byla auta poškozena. A to dokonce natolik, že automobilka musela část vozů sešrotovat. Škodovka hlásí také pokus o krádeže na odstavných plochách.

Fotogalerie: Takto se ve Škodě Auto letos zastavila výroba

ČNB překvapila

Česká národní banka ve středu odpoledne opět výrazně zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. To je více než očekávali analytici, kteří predikovali zvýšení o 0,75 procentního bodu. „Rada ČNB vyhodnotila rizika jako výrazně proinflační, což vyžaduje rychlejší růst úrokových sazeb, než předpokládá prognóza banky,“ zdůvodnil rozhodnutí šéf centrální banky Jiří Rusnok. Jedná se již o třetí nadstandardní zvýšení sazeb v letošním roce. Odborníci se shodují, že ačkoli tento krok vyvolá například tlak na další zdražování hypoték, jde o správné a v podstatě nevyhnutelné řešení.

Vítek prodal majetek za více než 17 miliard korun

Realitní společnost CPI Property Group, nad kterou má kontrolu podnikatel Radovan Vítek, prodala majetek za 700 milionů eur (tedy v přepočtu za 17,7 miliardy korun). Firma uvedla, že jde o součást už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur, aby snížila dluhovou zátěž. CPI se zbavuje například budovy, ve které sídlí Generali Česká pojišťovna. Ve třetím čtvrtletí se také dohodla na prodeji budovy BB Centrum E, která slouží jako pražské sídlo společnosti ČEZ. Realitní skupina dále prodává nákupní centrum Géčko v Českých Budějovicích a dále nemovitosti v Německu, Maďarsku a v Itálii.

Akcionáři Monety schválili fúzi s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank v pondělí souhlasili se spojením s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy. Valná hromada zároveň schválila financování transakce, tedy navýšení základního kapitálu banky pro úpis nových akcií. Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,9 miliardy korun. Spojením vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. 

Evropa válčí s cenami energií

Evropa je před Vánocemi v energetické pasti, ceny zemního plynu a v některých zemích i elektřiny pokračují v dramatickém růstu. Na vině je kombinace zimy, nestability dodávek strategické suroviny z Ruska, odstávek reaktorů ve Francii a slabšího výkonu větrných turbín. Předpověď počasí přitom není optimistická, na kontinentu tak panují i obavy z výpadků elektrického proudu. Určitou nadějí je zkapalněný plyn. Analýzu k tématu a další podstatné zprávy z byznysu najdete na webu E15.cz

Lukáš Kovanda: Pořiďte si pod stromeček české dluhopisy. Ale jen některé

Nová Fialova vláda moc hezký dárek pod stromeček nedostává, alespoň tedy ne od mezinárodních finančníků. Americká společnost BlackRock, největší světový správce majetku, globální investory varuje před půjčováním českému kabinetu. A to přestože úrok na dluhu české vlády nyní převyšuje úrok na dluhu vlády slovenské, a to nejvýrazněji v historii.

Banky reagují na kroky ČNB. U spořicích účtů navyšují úroky i přes tři procenta

Česká národní banka znovu navýšila základní sazbu a i na potřetí rychlejším než obvyklým tempem. Tentokrát centrální banka rozhodla o růstu o 100 bazických bodů na úroveň 3,75 procenta. Některé banky tak bleskově zareagovaly zlepšováním podmínek u spořicích účtů. Jaké sazby nyní nabízejí?