Co vám (ne)uteklo: Škoda Auto stopla výrobu, Tatra expanduje, zemědělci odmítli Brusel...

Video placeholde
Tatra Trucks - kompletace podvozku
Tatra Trucks - finální vozidlo
Tatra - vzduchem chlazený motor Tatra
Tatra - americký motor Paccar
Tatra Trucks - kompletace podvozku
15
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

>>> Krize Škody Auto může vyústit ve výpovědi a krachy dodavatelů <<<

Automobilka Škoda Auto na dva týdny zastavila výrobu ve všech třech českých závodech a až do konce roku bude vyrábět ve velmi omezeném režimu. Výrobu utlumují i další automobilky. Negativní dopady už pociťuje řada tuzemských dodavatelů. Vláda proto avizovala obnovu programu Antivirus. „Odhadujeme ztrátu minimálně tří set tisíc vozidel za tento rok, pro která by jinak byli zákazníci – přicházíme tak o 260 miliard korun, které by se jinak rozdělily mezi výrobce a dodavatele. Hlavně u menších dodavatelských firem hrozí, že by mohly propouštět či krachovat,“ říká výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

>>> celý rozhovor můžete číst ZDE

>>> Čeští zemědělci odmítají bruselskou strategii Farm to Fork. Hrozí další zdražování potravin <<<

Zástupci velkých zemědělských uskupení v obavě ze snížení produkce a zvýšení její ceny vyzvali europoslance, aby odmítli části ekologické strategie Farm to Fork. Pod dopis europoslancům se podepsali představitelé Zemědělského svazu, Potravinářské komory, Agrární komory a Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a Slovenské poľnohospodárské a potravinárské komory. Europarlament bude o nové strategii hlasovat patrně v úterý.

>>> celá článek můžete číst ZDE

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

>>> EKasa operátora O2 končí. Kvůli pozastavení EET přišla o tři čtvrtiny klientů <<<

K loňským koronavirovým úlevám pro podnikatele patřila pozastavená povinnost elektronické evidence tržeb. Na kolena to srazilo službu eKasa operátora O2. Někdejší lídr na trhu s evidenčními pokladnami měl na vrcholu svého působení přes dvacet tisíc klientů, ale zůstalo jich jen něco přes tři tisíce. O2 přestane službu provozovat 25. října, zbylí klienti mohou přejít za výhodných podmínek ke startupu Storyous.

>>> celý článek můžete číst ZDE

>>> Vyšší cena elektřiny prodraží železnici. Dopravci čelí existenčnímu tlaku <<<

Prudký růst cen elektřiny výrazně dopadne i na tuzemskou železniční dopravu. Správa železnic, která zajišťuje nákup silové trakční elektřiny pro osobní i nákladní dopravce, očekává zvýšení ceny v příštím roce meziročně až o 250 procent. Silová elektřina by se tak prodražila v řádu vyšších stovek milionů až jednotek miliard. Nákladní dopravci se obávají o ekonomickou udržitelnost svého byznysu, zdražování pocítí i osobní doprava a zřejmě také cestující.

>>> celý článek můžete číst ZDE

>>> Tatra dodá bundeswehru desítky aut za stamiliony <<<

Tatra Trucks proniká do západoevropských armád NATO. Po belgických ozbrojených silách, které si začátkem roku objednaly devět set nákladních aut řady CF Military, získala zakázku na 77 hasičských vozů pro bundeswehr. Kopřivnická automobilka vlastněná podnikateli Michalem Strnadem a René Materou dodá samotná vozidla s kabinami, nástavby vyrobí rakouská firma Rosenbauer. Ta je také hlavním kontraktorem.

>>> celý článek můžete číst ZDE

>>> Chudé Vánoce: v obchodech bude nouze o iPhony, PlayStation 5 i nábytek z Ikei <<<

Potíže v mezinárodních dodavatelských řetězcích zaviněné pandemií se před Vánocemi promítnou také do nabídky na tuzemském trhu. Shodují se na tom ekonomové i většina prodejců, které oslovil deník E15. Ačkoli by zboží v českých obchodech mělo být v předvánočních týdnech celkově dost, firmy důrazně doporučují spotřebitelům nenechávat nákupy na poslední chvíli. Některé obzvláště poptávané výrobky, ať již z pohledu ceny, nebo značky, nemusejí být k dispozici.

>>> celý článek čtěte ZDE

>>> Piráti narazili s vizí ministerstva digitalizace <<<

Snaha České pirátské strany soustředit digitální agendu všech centrálních úřadů pod jeden rezort naráží na trojkoalici Spolu. Uskupení není nakloněno tomu, aby se ministerstvo pro místní rozvoj přeměnilo na ministerstvo veřejné správy a digitalizace. Shoda je pouze na tom, že šéf Pirátů Ivan Bartoš bude vicepremiérem pro tuto oblast. 

>>> celý článek najdete ZDE