Piráti narazili s vizí ministerstva digitalizace

Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN

Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN
3
Fotogalerie

Snaha České pirátské strany soustředit digitální agendu všech centrálních úřadů pod jeden rezort naráží na trojkoalici Spolu. Uskupení není nakloněno tomu, aby se ministerstvo pro místní rozvoj přeměnilo na ministerstvo veřejné správy a digitalizace. Shoda je pouze na tom, že šéf Pirátů Ivan Bartoš bude vicepremiérem pro tuto oblast.  

Občanští demokraté odmítají obnovení ministerstva informatiky, které fungovalo v letech 2003 až 2007. „Nepokládáme to za efektivní, protože Česká republika potřebuje člověka s patřičnou váhou hlasu. Dění se pak budou povětšinou odehrávat na příslušných rezortech,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka, který je zároveň členem vyjednávacího týmu pro justici, vnitro a pro digitalizaci. 

„Stále jsou možné různé varianty. Debata pokračuje, má být uzavřena do prvního listopadového týdne,“ řekl deníku E15 pod podmínkou anonymity zdroj blízký jednání.

Záměr Pirátů formuloval už před volbami odborník strany na informatiku a její bývalý poslanec Ondřej Profant. „Ministerstvo veřejné správy by řídilo digitální transformaci a soustředilo pod sebe další související procesy ostatních rezortů,“ řekl. Dodal, že změny zákonů týkající se digitalizace musejí koordinovat a prosazovat přímo premiér s ministrem odpovědným za IT. „V současnosti si to každý rezort dělá po svém, a proto je tato oblast v Česku zablokovaná. Veřejná správa mnohdy provozuje krkolomné systémy, které nikomu nepřinášejí komfort a užitek,“ podotkl Profant.

Hlavním garantem IT a digitalizace je od roku 2009 ministerstvo vnitra, které má ve spolupráci s Českou poštou dodávat klíčové projekty elektronizace. Po zániku ministerstva informatiky převzaly některé úkoly také ministerstvo průmyslu a obchodu a právě ministerstvo pro místní rozvoj.

Pirátům se dosud podařilo prosadit, aby se jejich předseda Bartoš stal místopředsedou kabinetu zodpovědným za digitalizaci. Ze slov Bartoše je však patrné, že pozice člena vlády bez portfeje, tedy bez ministerstva s příslušnými pravomocemi, by Pirátům neumožnila zamýšlenou digitální transformaci. „Zda vznikne samostatné ministerstvo, bude předmětem debaty. Oblast digitalizace je možné upravit také kompetenčním zákonem,“ míní Bartoš.

Podle vyjednávače za ODS Kupky je dohoda na tom, že vyjednávací tým definuje zadání a roli nového vicepremiéra. „Nebavíme se o ministerstvu, bavíme se o tom, jak zpřesnit a definovat pozici tohoto místopředsedy kabinetu,“ upřesnil Kupka.

Za vlády Andreje Babiše (ANO) byl jmenován zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla. Pirátům však jeho postavení připadalo slabé, protože se neúčastní jednání ministrů a jeho funkce je spíše koordinační, nikoli výkonná.

Bartoš si od digitální transformace slibuje výrazné úspory, které podle něj mohou dosáhnout až tří procent HDP ročně.