ANO vyhrálo, ale méně, než doufalo

Andrej Babiš si připil ve štábu ANO s Petrem Stuchlíkem (6.10.2018)

Andrej Babiš si připil ve štábu ANO s Petrem Stuchlíkem (6.10.2018) Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Andrej Babiš si připil ve štábu ANO s Petrem Stuchlíkem (6.10.2018)
2
Fotogalerie

Komunální volby skončily, povolební jednání začala. Vítěz nemá dopředu nic jisté, v Praze, kde prohrálo, bude hnutí Andreje Babiše v opozici.

Tradice komunálních voleb nebyla narušena – nejvíc hlasů získala místní sdružení nezávislých, ta ovšem ovládnou především malé obce. Jednoznačným vítězem je tak hnutí ANO, které kandidovalo především ve větších městech. Také ve většině krajských vyhrálo, a to v jedenácti ze čtrnácti. První příčka mu patří i v sedmnácti okresních sídlech.

ANO celkem získalo přes deset milionů hlasů, třeskuté vítězství to ale není. V přepočtu hlasů na mandáty proti volbám z roku 2014 tratilo. Navíc prohrálo Prahu. Magistrát metropole obsadí pět politických formací, hnutí Andreje Babiše je na chvostě. Šéf ANO také volební výsledek v hlavním městě nechtěl příliš komentovat, lídr pražské kandidátky Petr Stuchlík pak přiznal, že měli vyšší očekávání a hnutí neuspělo: „Nevyhráli jsme, to je bez debat,“ řekl.

V Praze se už také rozběhla povolební jednání, a zatím to vypadá, že hnutí skončí v opozici. Stejný osud zřejmě potká i ODS, která v hlavním městě vyhrála. O vytvoření koalice začali už v noci na neděli jednat lídři hnutí Praha sobě Jan Čižinský a Jiří Pospíšil vedoucí koalici TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Na dnešek si plánují rozhovory s Piráty.

Babiš se při komentování předběžných výsledků voleb úporně domáhal toho, aby hnutí nebylo označované za levicové. „My jsme tady pro všechny,“ zdůrazňoval Babiš.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!