Na boj o primátorský post se připravuje i miliardář Sehnal

Pavel Sehnal

Pavel Sehnal Zdroj: Anna Vacková E15

Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
6
Fotogalerie

Zakladatel znovuobnovené Občanské demokratické aliance (ODA) a majitel SPGroup Pavel Sehnal se zřejmě stane kandidátem strany na primátora v Praze. "Pokud všechna jednání dopadnou dobře, tak ano, bude naším kandidátem na primátora,“ řekl deníku E15 bez dalších podrobností mluvčí ODA Miloš Němeček.

Developer a miliardář Sehnal se ale již nyní v barvách ODA usmívá z billboardů a slibuje krásnější Prahu. 

ODA slibuje lepší dopravu, bezpečí, pohodlný městský živo i méně byrokracie. „Jasnou prioritou při budování vztahu občan – město musí být přátelský úřad. Občan musí cítit, že správa města je podřízena jeho potřebám a ne naopak. Prosadíme, aby vždy, když úřad vytváří občanům povinnost, třeba parkovací karty, byla jasná a veřejná pravidla,“ uvádí strana.

Obnovenou ODA vedou nyní především lidé z SPGroup, která Sehnalovi patří, známé tváře z původní ODA z devadesátých let ve straně nejsou. Strana v loňských volbách do Poslanecké sněmovny propadla, získala jen 0,15 procenta hlasů.

Klíčem k jejímu zviditelnění měl nicméně být prezidentský kandidát partaje Vratislav Kulhánek. Tomu Sehnal osobně zafinancoval takřka celou sedmimilionovou kampaň, Kulhánek však nakonec skončil poslední. 

Sehnalovi se tak daří především v byznyse. Do jeho skupiny patří například Aquapalace v Čestlicích, výstavní prostory v pražských Letňanech nebo realitní kanceláře AAABYTY.CZ nebo AAAINDUSTRY.CZ.

Už před parlamentními volbami Sehnal uváděl, že jeho cílem v politice rozpohybovat pomalé rozhodování stavebních úřadů. 

Majitel SPGroup je tak dalším z miliardářů, kteří se osobně vrhli do politiky. Před ním založil podnikatel a současný premiér v demisi Andrej Babiš úspěšné hnutí ANO, majitel sázkařského kolosu Synot a nynější senátor Ivo Valenta zase financuje Stranu soukromníků.

Praha ovšem zatím zná jen některé kandidáty stran na primátora. Hnutí ANO si primárkách za lídra zvolilo poslance Patrika Nachere, jeho kandidaturu ještě musí stvrdit předsednictvo strany. Komunisty povede Marta Semelová, Piráty lékař Zdeněk Hřib, Zelené zastupitel Ondřej Mirovský.

TOP 09 jde do voleb v koalici se Starosty, jedničkou bude zřejmě předseda TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil, dvojkou bude lídryně Starostů právnička Hana Marvanová. U ODS se spekuluje buď o exprimátoru Bohuslavu Svobodovi nebo první místopředsedkyni Alexandře Udženiji. ČSSD bude volit lídra v červnu, zatím se mluví například o současné sociálnědemokratické radní Ireně Ropkové. Do voleb chce jít i poslanec Jan Čižinský se svým sdružením Praha sobě.