Hnutí ANO si před komunálními volbami drží velký náskok, ukázal exkluzivní průzkum

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Agentura Phoenix Research připravila exkluzivní volební průzkum pro Blesk Zprávy. Podle něj má hnutí ANO před podzimními komunálními volbami slušný náskok v řadě velkých měst.

Komunální volby proběhnou v říjnu – konají se ve všech obcích, přičemž v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Liberci a Ústí nad Labem, kde probíhalo exkluzivní měření agentury Phoenix Research, a také v Pardubicích a Opavě se volby uskuteční i v jednotlivých městských částech či obvodech. Na přesný termín voleb si ještě budeme muset chvíli počkat. 

Volby do zastupitelstev obcí se naposledy konaly 10. a 11. října 2014, prezident Miloš Zeman tehdy termín určil 12. června.

Nejvíce hlasů v nich celkově dostalo napříč všemi zastupitelstvy již tehdy hnutí ANO (14,59 %), za ním zůstala ČSSD (12,65 %) a třetí Sdružení nezávislých kandidátů – tedy všechna místní sdružení v souhrnu (11,67 %), která si také připsala suverénně nejvíce zastupitelů. Nyní se však může i s ohledem na poslední volby do Poslanecké sněmovny situace na zastupitelstvech proměnit. A ANO spřádá smělé plány.

Průzkum naznačuje, že nikoli nereálné. „Ono se ukazuje, že zatím má Andrej Babiš a tím i celé hnutí ANO podmíněnou důvěru. Že stále ještě veřejnost je ochotna tolerovat Andreje Babiše, pokud dotáhne vládu a pokud dotáhne sliby a témata, se kterými přišel. Funguje tady klasický model, že lidé se zatím rozhodují spíše podle celostátní preference a že si zatím ty komunální volby ještě tak nepřipouští a ještě si ani neuvědomují osobnosti, které budou kandidovat,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček.


Pokračování textu si můžete přečíst zde >>>


Přečtěte si, jaké další volby nás čekají v dalších letech