S kým do koalice? Naše podmínky jsou stále ještě dost měkké, říká Ferjenčík

Volební štáb Pirátské strany. Poslanec Mikuláš Ferjenčík sleduje pečlivě výsledky voleb na svém laptopu.

Volební štáb Pirátské strany. Poslanec Mikuláš Ferjenčík sleduje pečlivě výsledky voleb na svém laptopu. Zdroj: Michael Tomeš

Volební štáb Pirátské strany. Zdeněk Hřib spolu s vrcholnými představiteli Pirátů sleduje sčítání hlasů ve volbách do obecních zastupitelstev.
Volební štáb Pirátské strany. Poslanec Mikuláš Ferjenčík sleduje pečlivě výsledky voleb na svém laptopu.
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
4
Fotogalerie

Poslanec Mikuláš Ferjenčík chodí po palubě lodi Cargo Gallery, kde je volební štáb Pirátské strany, všude s notebookem. Pečlivě na něm sleduje sčítání volebních hlasů, jeho kolegové a straníci se přitom spíše baví a v uvolněné atmosféře čekají na výsledky. “Je to takové moje hobby,” směje se nad počítačem Ferjenčík, podle kterého se zatím Pirátům daří.

Jak zatím hodnotíte výsledky? Už je sečtena více než polovina hlasů.

Zatím to vypadá, že jsme schopni se v celé republice dostat do zastupitelstev. V krajských a okresních městech máme kolem deseti procent, což je velmi slušný výsledek. Nálada je tak zatím pozitivní.

Pro vás je důležitá zejména Praha, tam ale ještě není moc co hodnotit, výsledky jsou v nedohlednu.

Tam se nedá odhadnout, jaké výsledky budou na tom okrajovém pásu satelitů, jaké na sídlištích a jaké v centru. Zatím mohu říct, že v těch satelitech jsme na tom velmi dobře v porovnání s minulými volbami. To ale prakticky nic neříká o těch celkových číslech.

Které jsou vaše nejsilnější pražské obvody?

Ty, kde jsme vyhráli ve sněmovních volbách. Praha 2, 3, 5, 6, 7. Sedmička bude tedy specifická, protože tam je pan Jan Čižinský (poslanec, starosta Prahy 7 a zastupitel na magistrátu, který kandiduje ve volbách za hnutí Praha sobě – pozn. red.).

Odmítáte jít do koalic s lidmi, kteří kumulují funkce. Kdo je tedy pro vás koaliční vhodný partner? TOP 09, Praha Sobě?

My chceme, aby pan Čižinský, pokud bude v radě na magistrátu, nebyl zároveň starosta. To mi přijde jako celkem adekvátní požadavek.

On je také poslanec.

Říkal, že mandát složí, když do toho půjde naplno v Praze. Ale to je spíš na něm, jak se k tomu postaví. Já předpokládám, že ve chvíli, kdy bude chtít zůstat starostou Prahy 7, tak do rady pošle někoho jiného.

Měli jste i další podmínky, jako odmítnutí partnerů, kteří jsou trestně stíhaní. Nezavíráte si trochu dveře před koaličním jednáním? Třeba s ODS?

Já si myslím, že je adekvátní požadovat, aby trestně stíhaní lidé nebyli v radě. Já mám občas pocit, že ty naše podmínky jsou příliš měkké.

Jak byste to ještě zpřísnil?

Třeba na té kandidátce ODS vidím celou řadu problematických lidí. Třeba Alexandra Udženija...

Ona k vám byla poměrně kritická, moc vás nemusí.

To je vzájemné. Za mě osobně je paní Udženija velmi špatný element, který ovládá pražskou ODS. Dál bych to nechtěl komentovat, abych Zdeňkovi Hřibovi (lídr Pirátů v Praze - pozn. red.) případně neztížil život.