Agilní hnutí ANO v jednáních o ovládnutí radnic předbíhá vládní strany

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) se pravděpodobně udrží ve funkci

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) se pravděpodobně udrží ve funkci Zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

Předseda jihočeské ODS Martin Kuba
2
Fotogalerie

Přetavit volební zisk ve skutečné ovládnutí měst, neboli vyhrát takzvané druhé skrutinium a stát se faktickým vítězem souboje o velká zastupitelstva. Právě o to se už od víkendu snaží strany a hnutí bodující v komunálních volbách. Pozornost se upíná k lídrům hnutí ANO, které dostalo nejvíce hlasů v osmi ze třinácti krajských měst. V závěsu za ním a se ziskem Prahy, Brna a dalších tří krajských měst skončily vládní strany seskupené do Spolu nebo dalších koalic.

ODS vyhrála samostatně pouze v Českých Budějovicích, kde se dohodla na postupu s uskupením Společně pro Budějovice tvořeném TOP 09 a KDU-ČSL. Podepsanou koaliční smlouvu tyto subjekty ještě nemají. „Jsou to naši partneři ve vládě i ve vedení Jihočeského kraje, proto je to logická volba,“ řekl předseda jihočeských občanských demokratů Martin Kuba, který vyloučil spolupráci s SPD.

Oproti Praze a Brnu, kde jednání nějakou dobu potrvají, se situace jeví jako jasná v dalších dvou největších městech, Plzni a Ostravě. V obou nasadilo bleskové tempo ANO, což se mu podle všeho zatím vyplácí.

Přestože v Plzni zvítězilo Spolu, na spojenectví se tam už v neděli dohodlo ANO, Pirátská strana a hnutí Starostů a nezávislých s formací PRO Plzeň. Původně měli trojbloku pomoci k většině hlasů dva zastupitelé za SPD, po kritice vedení Pirátů a STAN ale vypadli ze hry.

ANO se daří uzavírat dohody i ve statutárních městech, v jejichž čele stojí také primátor. Například v Mladé Boleslavi může hnutí po šestnácti letech připravit o primátorský řetěz Raduana Nwelatiho (ODS). Někteří tamní politici však očekávají složité diskuse.

V Přerově vítězné ANO hodlá vládnout s tamními občanskými demokraty. A to přesto, že šéf ODS a premiér Petr Fiala regionálním buňkám vzkázal, aby uzavíraly spojenectví na půdorysu centrální vlády.

„ODS nás oslovila jako první, zahájili jsme jednání. Zjistili jsme, že máme shodné vize o vedení města. Pracovali jsme společně už čtyři roky,“ uvedl přerovský lídr ANO Petr Vrána.

I v Prostějově jedná ANO o případné koaliční spolupráci s ODS, hnutím PéVéčko a s SPD. „Předpokládám, že se jednání na tomto půdorysu posunou dál,“ řekl lídr ANO a primátor Prostějova František Jura. Hnutí dosud radnici řídilo s ODS, PéVéčkem a ČSSD. Socialisté se však do zastupitelstva tentokrát nedostali.

Rovněž ve Zlíně by mohla vzniknout koalice ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů. V Havířově se vedení města fakticky nezmění, primátorem zůstane Josef Bělica (ANO). V Třinci by měla vládnout trojkoalice složená ze zástupců uskupení Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL a Společně pro Třinec.

Video placeholde
Zvýšení důchodů v roce 2022 • Videohub