Za Čapím hnízdem stál Agrofert, jinak by úvěr nezískalo, uvedl svědek

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Štěpán Bruner

Andrej Babiš u soudu
Andrej Babiš u soudu
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo (zima 2018)
6
Fotogalerie

Společnost Farma Čapí hnízdo by u banky HSBC nezískala úvěr na stavbu areálu, pokud by za ní nestál holding Agrofert. U pražského městského soudu to uvedl bývalý zaměstnanec oddělení finančních trhů banky Filip Koutný. To, že měla Farma Čapí hnízdo spojení s Agrofertem, se podle něj v bance objektivně vědělo, vyplývalo to podle něj i z dokumentace. Obžalovaný bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) jeho tvrzení odmítl. 

V případu čelí obžalobě vedle Babiše jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba vinu odmítají. Hrozí jim až desetileté vězení, státní zástupce jim v obžalobě navrhl podmíněné a peněžité tresty.

Koutný dnes vypověděl, že Čapí hnízdo mělo být původně privátním projektem Babiše, což se údajně dozvěděl od finanční ředitelky holdingu Agrofert Petry Procházkové. Později se ale plán rozrostl. Procházková mu podle jeho slov také řekla, že jde o Babišovu „srdeční záležitost“. Pokud by za projektem nestál Agrofert, nebyl by podle Koutného realizovatelný. Procházková by měla před soudem vypovídat tento týden.

Před soud předstoupil i bývalý generální ředitel české pobočky HSBC František Kopřiva, který řekl, že měl informace o tom, že projekt patřil k Agrofertu. Stejně jako Koutný uvedl, že se nikdy nesetkal s tím, že by dokumenty v systému banky obsahovaly nepravdivé údaje. Právě v těchto dokumentech je podle dřívějších informací médií označen za vlastníka Čapího hnízda Babiš.

První týden soudu s Andrejem Babišem

Video placeholde
• Videohub

Pavel Šlancar, další z bankéřů HSBC, soudu popsal schůzku, na níž se úvěr pro Farmu Čapí hnízdo řešil. O úvěru prý jednal s Procházkovou. Vztahem mezi Farmou Čapí hnízdo a Agrofertem se Šlancar podle svých slov nezabýval, neví ani, proč za společnost jednala právě Procházková.

Babiš v reakci na výpovědi svědků řekl, že čtyři z pěti bankéřů vypověděli, že garance byla standardní. Výpověď Koutného podle něj byla založena na domněnkách a svědek podle něj není věrohodný. „Svědek vůbec nepracoval na úvěrovém oddělení,“ upozornil Babiš. Po jednání dodal, že všichni věděli, že je Agrofert strategickým partnerem farmy. „Všichni věděli, že Agrofert je strategický partner, vědělo se o tom úvěru, proběhlo to standardně. Myslím, že čtyři bankéři jasně řekli, že vše bylo v pořádku,“ řekl novinářům Babiš.

Obžaloba uvádí, že bývalý premiér Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová, která nyní za ANO kandiduje v Jihlavě v senátních volbách, úspěšnou žádost o dotaci podala.