Babiš doufá, že Zeman bude společnost méně rozdělovat. Přesto mu dá hlas

Premiér Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš.
Sněmovna 10.1.2018 jednala o důvěře vládě Andreje Babiše (ANO).
11
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) den před prvním kolem prezidentských voleb oznámil, že podpoří současného prezidenta Miloše Zemana. Podle Babiše se nejedná o stanovisko hnutí ANO a prý tím neapeluje ani na své voliče. "Naši voliči mají svou hlavu a nepotřebují, aby jim nějaký Babiš radil," řekl premiér.

Babiš se tak rozhodl i přes to, že dle jeho mínění prezident českou společnost rozděluje. "Budu ho volit proto, že ho považuji za jednoho z největších osobností od revoluce, za silnou osobnost, která polarizuje společnost, ale hlavně za člověka, který nekrade. Drží slovo, nežije z politiky, ale pro politiku," odůvodnil svou podporu Babiš, který podle svých slov doufá, že Zeman bude během případného druhého mandátu společnost více spojovat. 

"My s panem prezidentem nemáme žádné dohody. Pokud budu premiérem, tak zahraniční politika bude jednoznačně orientovaná na Evropskou unii a NATO," řekl Babiš.

Babiš odmítl, že by o veřejnou podporu současné hlavy státu požádali Zemanovi blízcí spolupracovníci. "Pan prezident Zeman je skutečně člověk, který má svou hrdost a který by mě nikdy nepožádal o podporu, jak ho znám. Je pravda, že mě pan Mynář oslovil se schůzkou a já jsem se s ním setkal. Přišel s kolegou, který nebyl avizován. Nemělo to ale žádný vliv na mé rozhodování," řekl Babiš. 

Se Zemanem nicméně Babiše pojí v posledních měsících spojenectví, když po sněmovních volbách Zeman oznámil, že dá Babišovi takřka volnou ruku při sestavování vlády. Premiér ve středu žádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru a přímo na schůzi ho přišel podpořit i sám Zeman. Mnoho poslanců označilo prezidentovo vystoupení za předvolební projev. Babišova podpora Zemana tak byla očekávaná.

Jednání o důvěře menšinové vládě nebylo ve středu dokončeno a znovu se o ní bude jednat příští úterý. Důvěru nehodlá vyslovit žádná ze sněmovních stran vyjma hnutí ANO.

Zeman oznámil, že druhým pokusem opět pověří Babiše, tentokrát však musí přinést 101 podpisů. "Přijde mi logické, že když byl první pokus bez podmínek, tak si při druhém pokusu klade pan prezident nějaké podmínky," řekl Babiš, který se o novém požadavku dozvěděl ve středu od novinářů a byl zjevně překvapený.


V Česku se blíží prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>


Při posledních volbách Babiš řekl, že bude volit Zemanova protikandidáta ve druhém kole Karla Schwarzenberga. Hospodářským novinám tehdy řekl, že Zeman "představuje pokračovatele kapitalistického mafianismu a korupce" bývalého prezidenta Václava Klause. Dnes Babiš řekl, že tehdy neměl veškeré informace a vyjadřoval se politicky. "My byli hnutí, které kritizovalo tradiční politické strany. A byly tady ČSSD a ODS, uzavřely opoziční smlouvu a já to kritizoval jako začínající politik, protože jsme tyhle tradiční strany kritizovali," uvedl.

"Podezřelý z krádeže Andrej Babiš tvrdí, že Miloš Zeman nekrade, proto ho bude volit. Jo, Andreji, on vám k tomu bianco šeku na sestavení vlády přidá určitě i tu milost," reagoval Zemanův protikandidát Marek Hilšer.


Přečtěte si podrobné profily Miloše ZemanaJiřího DrahošeMirka Topolánka a Michala Horáčka.


Další ze Zemanových soupeřů Mirek Topolánek naznačil souvislost mezi dnešním Babišovým vyjádřením podpory pro Zemana a středečním oznámením Zemana, že bude pro druhý pokus o sestavení vlády chtít po šéfovi ANO 101 poslaneckých hlasů. "Myslím, že Andrej ten vzkaz se stojedničkou pochopil správně. 'Ach, ta láska nebeská' nebo spíše 'spolu chyceni, spolu oběšeni...'," uvedl.


Další kandidáty najdete v našem přehledu. Poradit pomůže i volební kalkulačka.


Parlamentní strany byly dosud v podpoře prezidentských kandidátů umírněné. Řada z nich se oproti minulé volbě pro žádného z nich jasně nevyslovila, ani nikoho nepostavila. Výjimku tvoří lidovci a Starostové, jejichž vedení se postavilo za Jiřího Drahoše. ODS a TOP 09 pak chtějí, aby skončilo Zemanovo prezidentování.

Hnutí SPD Tomia Okamury současného prezidenta naopak podporuje, podobně jako část členů ČSSD. Předseda KSČM Vojtěch Filip nepřímo podpořil Zemana, šéf Pirátů Ivan Bartoš naopak řekl, že on Zemana volit nebude a krátce před volbami oznámí, komu dá svůj hlas.


Jaké pravomoci má prezident? Veškeré informace o prezidentské roli najdete zde