EU je na cestě do pekel. Receptem je návrat k jejím kořenům, řekl v Bruselu Topolánek

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: čtk

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
4
Fotogalerie

Současné Evropské unii chybí vize a ohrožuje ji několik hrozeb v čele s nekontrolovatelnou nelegální migrací, terorismem, zadlužeností zemí a ekonomickou nesvobodou. „Cesta, kterou se dnes ubírá EU, ať už vědomě či nedobrovolně, je dálnicí do pekel,“ řekl dnes v projevu prezidentský kandidát Mirek Topolánek, který přijel do centra unijních institucí na setkání s bývalými vysoce postavenými evropskými politiky.

„Nepotřebujeme novou Evropu. Braňme tu starou,“ řekl dnes večer v Bruselu prezidentský kandidát a bývalý premiér Mirek Topolánek. Hovořil na uzavřené akci určené pro bývalé europoslance, ale redakce měla možnost projev sledovat. Jak už dříve napsala česká média, večeře, na které Topolánek dnes vystoupil, nepatří k nejvrcholnějším akcím, ale proběhla v centru EU zrovna v době, kdy je plné politiků – především pak europoslanců, kteří se tu sešli na dvoudenním plenárním zasedání.

Evropská unie se podle Topolánka, který teprve nedávno oznámil prezidentskou kandidaturu, nachází na „dálnici do pekel“. „Evropské kolo jede z kopce bez brzd a dole je zatáčka,“ řekl v projevu v Evropském parlamentu. Unii podle jeho slov chybí vize a čelí hned několika hrozbám.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a Mirka Topolánka


Jednou z nich je „renesance politického islámu.“ „Mluvím o ideologii. Nezpochybňuji naši tradiční náboženskou svobodu. Zlá, nenávistná, světovládná ideologie. Tak, jako nacismus a bolševismus otrávily duše a srdce Němců a Rusů, tak politický islám otravuje duše a srdce mírumilovných muslimů,“ uvedl Topolánek. Zdůraznil, že politický islám musí stát mimo zákon. „Je to čisté zlo. Se zlem nesmíme smlouvat, musíme s ním bojovat a porazit ho. Jako nacismus a komunismus,“ prohlásil.

Jak Topolánek řekl redakci INFO.CZ v připravovaném rozhovoru, trvalý mechanismus, zjednodušeně řečeno povinné kvóty pro jednotlivé členské státy EU, o kterých se jako o součástí řešení nelegální migrace do Evropy na unijní úrovni stále diskutuje, je „fatální chyba“. „Musíme problém migrace a terorismu řešit a ne zakrývat. Musíme bránit naše schengenské hranice. Proč? Protože nám musí jít o mír v Evropě,“ pokračoval ve večerním projevu.


Zde najdete přehled všech prezidentských kandidátů >>>


Za další výzvu, se kterou se musí současná unie vypořádat, je podle bývalého premiéra, který v době českého předsednictví v první polovině roku 2009 řídil jednání Evropské rady (v současnosti summitům prezidentů a premiérů předsedá šéf Evropské rady), zadluženost některých unijních států. To je podle něj jeden z důvodů, proč by Česká republika neměla přijímat společnou měnu euro. „Češi se bojí eura, aby nemuseli platit cizí dluhy,“ řekl v projevu.

Topolánek na druhou stranu zopakoval, že nepodporuje tzv. czexit, tedy vystoupení Česka z EU. „Ceníme si jednotného evropského trhu, největší ekonomické zóny na světě. Vstup do EU nám přinesl prosperitu a svobodu. Ti, kteří volají po czexitu, jdou proti českým národním zájmům v ekonomickém a geopolitickém smyslu,“ řekl.

A jaký recept Topolánek nabídl? „Návrat ke kořenům,“ uvedl s tím, že u zrodu evropské integrace stály hodnoty, jako „mír a prosperita“. „Zažili jsme na vlastní kůži, jaké to je nežít ve svobodě. Proto jsme citlivější vůči všemu, co ji ohrožuje: vůči terorismu, nekontrolované migraci, zadlužování, dirigismu a také ustupování Rusku. V tom není nic protievropského. To je naopak zachovat EU takovou, jak jsme o ní snili za železnou oponou a jaká může garantovat míra prosperitu.“


Text vyšel na serveru Info.cz >>>