Podpořte Drahoše, vyzvali Starostové politické strany

Kandidát Jiří Drahoš

Kandidát Jiří Drahoš Zdroj: Foto ČTK

Kandidát Jiří Drahoš
Kandidát Jiří Drahoš
Kandidát Jiří Drahoš
Kandidát Jiří Drahoš
Kandidát Jiří Drahoš
6
Fotogalerie

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vyzvalo programově blízké strany, aby v boji o Pražský hrad podpořily kandidaturu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Zástupci STAN jsou přesvědčeni, že jako jeden z mála může porazit současného prezidenta Miloše Zemana.

S výzvou ke společnému postupu se STAN obrátil především na lidovce, TOP 09, občanské demokraty a Piráty. "Jsme přesvědčeni, že proces společného postupu prozápadních stran má být zahájen právě v rámci nadcházejících prezidentských voleb. Jinak to bude další promarněná příležitost a slova o spolupráci pak zůstanou na úrovni prázdných klišé," uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

Kompletní a aktuální přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský poznamenal, že hnutí podporuje Drahoše, protože má prozápadní orientaci. "Jako bývalý předseda Akademie věd s řadou mezinárodních úspěchů může jako jeden z mála kandidátů reálně porazit současnou hlavu státu," dodal Farský. Prezidentské volby považuje po skončených sněmovních volbách za zcela klíčové pro další směřování České republiky.

Vlastního kandidáta dosud nepostavila žádná parlamentní strana. Naposledy se tak rozhodly sociální demokracie a hnutí ANO, ve kterých část straníků podporuje Zemana. O vyslání svého uchazeče o Hrad neuvažují ani lidovci, komunisti nebo TOP 09.

Zatím není jasné, jak se k volbám postaví ODS či SPD. Předseda občanských demokratů Petr Fiala slibuje, že strana se k volbám "včas vyjádří", šéf SPD Tomio Okamura nevyloučil, že by mohl kandidovat sám.


Jak si při volbách zařídit voličský průkaz? Čtěte zde >>>