Prezidentská debata: Babiš nepodváděl, řekl Zeman o Čapím hnízdě

Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami

Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami Zdroj: ČT

Miloš Zeman a Jiří Drahoš v deulu na ČT
Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami
Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami
Debata na ČT: Zeman a Drahoš mají poslední možnost ovlivnit voliče
Debata na ČT: Zeman a Drahoš mají poslední možnost ovlivnit voliče
13
Fotogalerie

Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Miloš Zeman debatovali v České televizi v závěrečné prezidentské debatě. Vysílala se z pražského Rudolfina, trvala hodinu a půl. Oproti úternímu duelu na Primě zvolila Česká televize komornější prostředí s menším počtem lidí v publiku.

Debata měla tři části. V první kandidáti odpovídali na otázky, které pro ně připravili pracovníci České televize. Tematické okruhy se týkaly současné politické situace, důležitých témat veřejné diskuse, pravomocí prezidenta a programu kandidátů. Drahoš se Zemanem odpovídali i na dotazy ústavních činitelů a obyvatel z vybrané obce, na závěr si položili dotazy navzájem.

V rámci předvolební debaty mohli kromě vybraných politiků položit dotazy také náhodně vybraní zástupci voličů, kterých si každý z kandidátů může s sebou na debatu přivést třicet. 

Online přenos

Online přenos

25. ledna 2018 · 22:35

Online přenos pro dnešní večer končí. Od zítřka do soboty budeme pro vás sledovat volební dění minutu po minutě. Sledujte web, ale i náš Facebook a Twitter! Hezký večer vám přeje tým E15.

25. ledna 2018 · 22:56

Reakce politiků na debatu:

"Jestli si můžeme odnést z dnešní debaty prezidentských kandidátů něco navíc, tak je to jasná ukázka proč potřebujeme nezávislou veřejnoprávní televizi. Kvalitní službu veřejnosti, profesionální žurnalistiku. Važme si jí a braňme ji před útoky všech destrukčních snah," uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kladně hodnotí způsob vedení debaty také bývalý tajemník vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). "‏Výborně připravená, důrazná a korektní Světlana Witowská. Takto mají vypadat klíčové politické debaty. Díky za to!" napsal.

"Ze tří diskutujících v Rudolfinu byla bezkonkurenčně nejlepší Světlana Witowská. Z těch dvou pánů mi bylo dost smutno... Volím Drahoše," napsal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

"‏Konečně prezidentská debata, jak má vypadat. V zásadě kultivovaná z obou stran. Můj názor změnit nemohla, ale věřím, že nerozhodnutým ukázala, že Jiří Drahoš bude prezidentem s názorem, který budu hájit naše zájmy a bude ctít demokratické hodnoty," uvedl poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. "‏Děkuji za televizní debatu, Drahoš prokázal, že na to má," uvedla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

"Debata byla jako šachová partie. Pan Drahoš vsadil všechno na agresivitu a mimiku pohrdavosti. Pan prezident prokázal profesionalitu státníka, který ví, o čem mluví," řekl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Podle Tomia Okamury (SPD), jehož hnutí podpořilo před volbami Zemana, byl současný prezident v ČT v nepřátelském prostředí a jedna debata nemůže posloužit v posouzení, kdo byl přesvědčivější. "Volba prezidenta musí být podložená především dosavadní prací kandidáta pro občany, pro republiku a sílou osobnosti - a tady je to sto k nule v neprospěch kandidáta Drahoše," řekl.

Poslanec Evropského parlamentu Petr Ježek zase na twitteru zpochybnil rétorické schopnosti úřadujícího prezidenta. "‏Kde se vzal ten mýtus Zemana jako Cicera?" napsal europoslanec, který se rozešel s hnutím ANO mimo jiné kvůli tomu, že vyzvalo své členy k volbě Zemana ve druhém kole hlasování.

25. ledna 2018 · 22:32
25. ledna 2018 · 22:25

Seznam dárců spolku Přátelé Miloše Zemana:

25. ledna 2018 · 22:01

Před Rudolfinem došlo po debatě na zpěv:

25. ledna 2018 · 21:58

Světlana Witowská dostává za své moderování slova chvály. Zde například od europoslance Petra Ježka (nestr.), který podobně jako ostatní vyzdvihují důležitost médií veřejné služby. 

Podobně mluví poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

25. ledna 2018 · 21:51

Na debatu České televize se dívalo více lidí než na úterní debatu na Primě (tam se dívalo v průměru 2,2 milionů lidí).

25. ledna 2018 · 21:33

Debata České televize končí. "I když to většinou nedělám, mojí povinností je poděkovat moderátorce za férové vedení debaty. Nikomu nestranila a nebyla nikým než sama sebou ovlivněna," řekl prezident na konci přenosu. "Já souhlasím, děkuji," dodal Drahoš.

25. ledna 2018 · 21:27

POSLEDNÍ SLOVA DRAHOŠE. "Miloš Zeman již nemá této zemi co nabídnout, ale jeho poradci si můžou ještě leccos vzít," řekl Drahoš.

25. ledna 2018 · 21:25

POSLEDNÍ SLOVA ZEMANA. "Vážení občané, žijete ve svobodné zemi a máte možnost svobodně volit. Prosím, pojďte k volbám," vyzval Zeman.

25. ledna 2018 · 21:24

Drahoš se Zemana ptá na kancléře Mynáře a jeho neexistující bezpečnostní prověrku. "Pan Mynář se odvolal a soud ještě nerozhodl," řekl Zeman. Drahoš připomíná Zemanova dřívější slova, že se s Mynářem rozloučí, když prověrku nedostane. "Rozhodnutí je ale pravomocné," oponovala moderátorka. "Kancléř nepotřebuje prověrku. Pan Mynář o ni požádal s frajeřiny, neuspěl, a to jsem mu i vytkl," řekl Zeman. Sám Drahoš by po svém kancléři chtěl prověrku nejvyššího stupně.

25. ledna 2018 · 21:16

Kandidáti mluvili o minimálních mzdách poplatcích u lékaře. Zeman obhajuje, že stokorunový poplatek nikoho nezatíží. Dodává, že zrušením těchto poplatků zdravotníctví přišlo o dvě miliardy korun.

25. ledna 2018 · 21:13

Zeman se Drahoše ptá, jestli si váží Miroslava Kalouska a jestli by ho jmenoval ministrem vlády a bral by ho jako neoficiálního poradce. Drahoš se prý vyjádřil, že důvěřuje Pavlu Bělobrádkovi a Miroslavu Kalouskovi.

"Máte zkreslené informace," řekl Drahoš. "Tak se podívejte na záznam svého vystoupení," opáčil Zeman.

25. ledna 2018 · 21:10

Drahoš k Zemanovi: Je známo, že jste během návštěvy Ruska jednal s Putinem. Jaký obchod jste vyjednal a proč tam nebyl český velvyslanec?

Podle Zemana šlo o dodávku traktorů Zetor. "Pan Remek se zabývá víc astronautikou, než traktory," řekl Zeman k nepřítomnosti českého velvyslance v Rusku u klíčového obchodu.

25. ledna 2018 · 21:08

Kandidáti se ptají sebe navzájem.

Zeman k Drahošovi: Proč nepodporujete referendum o vystoupení z EU?

"Nejsme Švýcarsko se staletou tradicí referenda. Referendum o takto zásadních otázkách je velmi nebezpečné, když se nenastaví zásadní pravidla," řekl Drahoš, podle kterého je referendum vhodné jen pro lokální problémy.

"Je to urážka britských občanů," řekl k Drahošově kritice brexitu Zeman.

25. ledna 2018 · 21:08

Muží v pozadí

25. ledna 2018 · 21:05

Otázky budou pokládat obyvatelé obce Srubec, kde získali v prvním kole oba kandidáti shodný počet hlasů.

Drahoš odpovídá na dotaz k dotacím v soukromém sektoru. "Dotace jsou důležté, ale je třeba mít jasný a spravedlivý systém rozdělení." Zeman odpovídá na dotaz ke školství, podle něj není dostatečný důraz na technické vzdělání.

Drahoš dostal otázku k podmínkám života na venkově. "Prezident by měl mluvit o dopravní infrastruktuře, ale i komunikační infrastruktuře," říká Drahoš. Zeman zase reaguje na dotaz, jak by podpořil průmysl. "Jako prezident jsem se účastnil 19 podnikatelských misí," řekl Zeman, který podle svých slov s sebou vzal přes osm set podnikatelů. 

25. ledna 2018 · 20:59

MIGRACE. "Kvóty jsou špatně, je třeba pomáhat lidem v zemích, odkud migrace přichází," řekl Drahoš. 

25. ledna 2018 · 20:57

"Chtěl bych se zeptat kandidátů na jejich osobní vizi, jak by měla Evropa vypadat za deset let?" ptá se předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

"Vždy jsem se označoval za eurofederalistu," řekl Zeman, podle kterého by EU měla mít společnou zahraniční nebo obrannou politiku. Zeman je podle svých slov zastáncem eura, ale nechce "aby Češi platili dluhy Řecka".

Drahoš by chtěl, aby státy více komunikovaly, a odmítl myšlenku referenda o vystoupení. "Pokud 80 procent občanů odmítá euro, bylo by pro každou vládu sebevražda prosazovat přijetí eura," řekl Drahoš, podle kterého je důležitá debata.

25. ledna 2018 · 20:51

"Chtěl bych se zeptat, zda by prezident měl při zahraničních volbách stranit jedné nebo druhé straně?" ptá se předseda Senátu Milan Štěch.

"V žádném případě," odpovídá Drahoš, sám si váží Andreje Kisky, prezidenta Slovenska, nebo Němce Joachima Gaucka.

Zeman oponuje, v minulosti již podpořil například Donalda Trumpa nebo Norberta Hofera. Zeman také vyzdvihl Gaucka.

25. ledna 2018 · 20:47

SLIBY CHYBY. Kandidáti se nyní vyjadřují ke svým volebním slibům. "Ukažte mi člověka, který něco řekl a pak si to rozmyslel," řekl Zeman na dotaz, zda zase k některým slibům nezmění názor. Drahoš zase musel vysvětlovat, co myslel slibem o zlepšení ekologické situace v Česku.

25. ledna 2018 · 20:43

PUSSY RIOT. Prezident se vyjádřil k vulgarismům, které občas používá, například k tomu, jak se vyjádřil o ruské kapele Pussy Riot v Českém rozhlasu (tehdy řekl "k*nda sem, k*nda tam"). "Je to moje chyba, několikrát jsem se za to omluvil," řekl Zeman.

25. ledna 2018 · 20:39

Většina ohlasů tentokrát chválí moderátorku debaty


25. ledna 2018 · 20:40

FAKE NEWS. Kandidáti vyvracejí některé dezinformace, Zeman odmítl, že by měl amputovanou nohu, Drahoš odmítl, že by byl agentem StB.

Drahošův tým zvažuje trestní oznámení na lživé maily. "Nechali jsme si udělat analýzu, a ty maily pochází z proruských webů," řekl Drahoš. 

"Můj šéf tiskového odboru nebude fungovat jako pan Ovčáček. Bude fungovat jako seriózní tiskový mluvčí," řekl Drahoš v narážce na prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Zeman ho hájí.

"Mám informaci, že na pana Drahoše se chystá trestní oznámení ve věci šíření poplašné zprávy," řekl Zeman směrem k Drahošovi, který tvrdil, že volby ovlivňují tajné služby ze zahraničí, což bylo vyvráceno.

25. ledna 2018 · 20:32

KRYM. "Krym byl neoprávněně anektován Ruskem a bylo to porušení mezinárodních dohod," reagoval Zeman, podle kterého je Krym nyní fakticky ruský. "Z mého pohledu je Krym jednoznačně ukrajinský, okupace Ruska tím nic nemění," oponuje Drahoš.

25. ledna 2018 · 20:30

Dva pohledy na debatu


25. ledna 2018 · 20:26

KANCLÉŘ. Drahoš ještě není rozhodnutý, koho si vybere za kancléře. V publiku sedí mezi jeho podporovateli i neúspěšní kandidáti z prvního kola i odborníci, které si vybral za poradce, jako je astronom Jiří Grygar.

25. ledna 2018 · 20:23

FINANCOVÁNÍ. Zeman reaguje na dotaz k neprůhlednému financování kampaně. "Jako gesto dobré vůle vám ukazuji seznam všech dárců spolku Přátelé Miloše Zemana," překvapil Zeman, podle kterého mezi dárci není nikdo ze zahraničí. Zeman do televize přečetl jména několika dárců, seznam prý odevzdal Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí, což však člen úřadu Jan Outlý vyvrací na Twitteru.

25. ledna 2018 · 20:20

BEZPEČNOSTNÍ PROVĚRKA. Zeman nyní také mluví o svých nejbližších spolupracovnících kancléři Vratislavovi Mynářovi a poradci Martinovi Nejedlém. "Pan Mynář v minulosti v opilosti porazil sloup veřejného osvětlení. Nejsem si jistý, že je kvůli tomu bezpečnostním rizikem," reagoval prezident na dotaz, zda mu nevadí, že Mynář nedostal prověrku.

25. ledna 2018 · 20:16

Publikum je tentokrát zatím klidné, občas se ozývá potlesk Zemanových příznivců.

25. ledna 2018 · 20:16

KLEINDIENST. Drahoš nyní mluví o svých spolupracovnících, včetně kontroverního Jakuba Kleindiensta a bývalého diplomata Pavla Koláře. "S oběma jsem mluvil velmi pečlivě," obhajuje je Drahoš. "Ve druhé fázi nebylo třeba krizového manažera," vysvětlil Drahoš, proč před druhým kolem ustoupil kritizovaný Kleindienst do pozadí. 

25. ledna 2018 · 20:17

Miloš Zeman ve věci stíhání Andreje Babiše opět argumentuje případem Aleny Vitáskové

25. ledna 2018 · 20:13

Je možné si v České republice objednat trestní stíhání, jak tvrdí Andrej Babiš? "Teoreticky to jistě možné je," řekl Zeman.

25. ledna 2018 · 20:09

ČAPÍ HNÍZDO. "Věřím, že nepodváděl," řekl o Andreji Babišovi a kauze Čapí hnízdo Zeman, který ale rázně odmítl, že by využil práva abolice a zastavil Babišovo trestní stíhání. Drahoš uvedl, že je to pro soudy k posouzení, připustil, že mu ale příliš nevěří, také odmítl abolici. "Pan prezident správně řekl, že máme vícestupňové soudy," řekl Drahoš.

25. ledna 2018 · 20:09

První ohlasy ze sociálních sítí

25. ledna 2018 · 20:06

PREMIÉR BABIŠ. "Prezident se musí vždy chovat v rámci Ústavy. Pokud bych zdědil vládu s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem, pak bych se musel chovat profesionálně," řekl Drahoš. Zeman zopakoval, že pokud prohraje, nebude po Babišovi vyžadovat 101 hlasů.

25. ledna 2018 · 20:05

První část debaty moderuje moderátorka Světlana Witowská, v dalších částech se budou ptát hosté a státníci

Zeman vyzývá voliče, aby přišli k volbám. "Určitě vám nemusím říkat, koho volit," řekl moderátorce Zeman. Drahoš zase vysvětluje, proč by Zeman neměl být znovu prezidentem. "Chtěl bych přinést něco jiného na Hrad, nezabývat se Peroutkovými články," řekl Drahoš, podle kterého Zeman společnost rozděluje. Podle Zemana zase Drahoš nerozumí politice.

25. ledna 2018 · 20:00

Prezidentská debata na České televizi začíná.

25. ledna 2018 · 19:57

Do slavnostních prostor Rudolfina přichází poslední hosté, každý s kandidátů si směl pozvat třicet příznivců. Většina lidí je formálně oblečená. Mezi pozvanými je i sportovec Vavřinec Hradilek.

25. ledna 2018 · 19:43

Na předchozí duel Zemana a Drahoše na Primě se dívalo v průměru 2,2 milionu diváků starších 15 let, v nejsledovanějším momentu jich bylo téměř 2,6 milionu, uvedl za televizi Adam Halmoši. Byla to podle něj nejvyšší sledovanost v historii televize Prima.

25. ledna 2018 · 19:38

Jak se televize připravovala na klíčový duel?

25. ledna 2018 · 19:25

Miloš Zeman i Jiří Drahoš již dorazili do Rudolfina v Praze, kde od 20:00 začne poslední prezidentská debata před druhým kolem voleb.

25. ledna 2018 · 19:22

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek kritizuje Zemana na Twitteru:

25. ledna 2018 · 19:03

Předvolební debata pod názvem Volba prezidenta ČR 2018 - Prezidentský duel - finále se odehraje v pražském Rudolfinu, kde byl v minulosti mimo jiné třikrát zvolen hlavou státu Tomáš Garrigue Masaryk, a bude přenášena živě. Jejím průběhem provede moderátorka České televize Světlana Witowská, která nahradila Václava Moravce poté, co moderování debaty odmítl kvůli odlišné představě o jejím formátu.

„Světlana je zkušená moderátorka, která dlouhodobě odvádí výborné výkony v rozhovorech s vrcholnými politiky,“ vysvětlil volbu Witowské ředitel zpravodajství a sportu ČT Zdeněk Šámal. Přečtěte si profil moderátorky Světlany Witowské zde.

25. ledna 2018 · 18:50

Česká televize a moderátorka Světlana Witowská se připravují na duel:

25. ledna 2018 · 18:30

Lidé na internetu hledali před druhým kolem prezidentské volby informace o kandidátech třikrát více, než během dvou měsíců před prvním kolem. Celkem zadali mezi 15. a 24. lednem přes 670 tisíc dotazů. Více uživatelé v českém vyhledávání pátrali po tématech souvisejících s Jiřím Drahošem, na kterého do vyhledávače poslali přes 400 tisíc dotazů. Na Miloše Zemana jich bylo zhruba 270 tisíc.

U obou kandidátů se uživatelé snažili vyhledat informace o jejich vzájemných duelech a také se hojně zajímali o to, kdo za nimi stojí. Zdaleka nejvíce dotazů směřovalo na jejich úterní debatu na TV Prima a na dnešní na České televizi. Hodně lidí pátralo i po minulých individuálních rozhovorech, které oba kandidáti poskytli médiím.

25. ledna 2018 · 18:11
Mediální koordinátorka Člověka v tísni Adriana Černá glosuje prezidentské debaty:
25. ledna 2018 · 17:39

Poslední debata na televizi Prima ovlivnila mínění bookmakerů, kteří začali favorizovat Zemana. "V posledním týdnu před volbou ve druhém kole sázkaři tipují častěji vítězství Miloše Zemana, proto se dostal do pozice favorita. Již během úterý se kurzy na jeho vítězství posunuly na 1,85:1. Během úterní televizní debaty a po ní zájem o tip na Zemana ještě zesílil. Část sázkařů zřejmě usoudila, že Zeman měl v debatě navrch," uvedl expert Tipsportu na politické sázky Pavol Boško.

25. ledna 2018 · 16:57

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček potvrzuje prezidentovu účast v debatě. Zeman před rokem při ohlášení kandidatury řekl, že do žádných debat se svými soupeři nepůjde, po prvním kole změnil názor.

25. ledna 2018 · 16:22

Debata České televize bude složena ze tří částí, přičemž dotazy politiků dostanou prostor v části druhé. Podle zjištění Deníku se ale ani jeden ze zmiňovaných předsedů ústavních institucí nezúčastní debaty osobně. „Do debaty nejdu, ale natočil jsem dotazy na kameru v úterý ráno,” sdělil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který se s celým vedením hnutí ANO přiklonil k volbě současného prezidenta Miloše Zemana.

Možnost, že by z video nahrávky ve čtvrtečním vysílání zazněly i jeho dotazy, nevylučuje také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ten se na rozdíl od Vondráčka rozhodl ve volbě podpořit Jiřího Drahoše.

Současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se od debaty zcela distancuje. „Ve čtvrtek budu v Davosu, kam jedu na Světové ekonomické fórum. I kdybych byl ale v Praze, do debaty České televize bych rozhodně nešel, jsem premiér v demisi a nevím, proč bych měl klást otázky prezidentovi. Nic jsem ani nepředtočil, nepovažuji ČT za objektivní,“ sdělil Deníku své stanovisko Babiš.

25. ledna 2018 · 16:20

Vážení čtenáři, dnes se utkají prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Miloš Zeman v napjatě očekávané debatě na České televizi. Debatu, která začne ve 20:00, i dění okolo ní pro vás sledujeme v online přenosu.

 Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

Předvolební debata pod názvem Volba prezidenta ČR 2018 - Prezidentský duel - finále se odehrála v pražském Rudolfinu, kde byl v minulosti mimo jiné třikrát zvolen hlavou státu Tomáš Garrigue Masaryk. Jejím průběhem provedla moderátorka České televize Světlana Witowská, která nahradila Václava Moravce poté, co moderování debaty odmítl kvůli odlišné představě o jejím formátu.

„Světlana je zkušená moderátorka, která dlouhodobě odvádí výborné výkony v rozhovorech s vrcholnými politiky,“ vysvětlil volbu Witowské ředitel zpravodajství a sportu ČT Zdeněk Šámal.

Veřejnoprávní televize se obecně snaží nabídnout jiný průběh debaty, než jaký nabídla televize Prima. Formát její prezidentské debaty silně kritizoval například Ladislav Špaček.

Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš


Vše o druhém kole čtěte zde >>>