Prezidentské volby online: Polovina lidí volila Drahoše proto, aby nevyhrál Zeman

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu Zdroj: Vackova Anna

Eva Drahošová ve volebním štábu
prezident Miloš Zeman ve volebním štábu
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
prezident Miloš Zeman ve volebním štábu
prezident Miloš Zeman ve volebním štábu
41
Fotogalerie

Druhé kolo prezidentských voleb skončilo, o necelé tři procentní body vyhrála současná hlava státu Miloš Zeman. Právě ve štábu Miloše Zemana bylo před sedmou hodinou napadeno několik novinářů, kterým pořadatelé například poničili kamery.

Online přenos

Online přenos

28. ledna 2018 · 17:20

Dnešní den byl ve znamení reakcí na včerejší prezidentskou volbu. Veškeré zprávy můžete najít chronologicky v tomto online přenosu, který tímto končí. 

Děkujeme Vám za přízeň a těšíme se příště.

Redakce E15.cz

28. ledna 2018 · 15:08

Zeman přetáhl nerozhodnuté voliče

Miloši Zemanovi se podle průzkumu agentury Median podařilo získat v týdnu před finále prezidentských voleb více nerozhodnutých voličů. Především se mu podařilo aktivizovat část voličů, kteří původně hlasovat nezamýšleli. Voličská jádra podle Medianu, který dnes výsledky šetření poskytl ČTK, postoj neměnila.

Zatímco Zemana chtělo počátkem týdne podle Medianu volit 30 procent oslovených voličů, v sobotu dopoledne to bylo už 35 procent. Podpora jeho rivala Jiřího Drahoše zůstala na 33 procentech. V Zemanovo vítězství věřily po celý týden tři pětiny dotázaných, v Drahošovo méně než 30 procent.

Zeman podle průzkumu dokázal během týdne přilákat ke své volbě především voliče pod 50 let bez maturity (nárůst z 22 procent na 31 procent) a pracující bez rozdílu příjmu (nárůst o sedm procentních bodů). Volila ho zhruba polovina důchodců a nezaměstnaných, zatímco Drahoše jen třetina z nich.

28. ledna 2018 · 14:48

Kauza napadených novinářů nekončí

28. ledna 2018 · 14:26

Měl se Drahoš zahovat jinak?

28. ledna 2018 · 14:24

Sázkové kanceláře hlásí rekord

Zájem sázkařů o volbu prezidenta republiky byl zhruba šestkrát vyšší než v případě prvních voleb v roce 2013. Podle bookmakerů sázkových kanceláří šlo o rekordní politickou nesportovní událost. Fortuna eviduje nejvyšší výhru 4,2 milionu korun při vkladu 2,2 milionu v kursu 1,91 na vítězství Miloše Zemana.

"Celkem jsme přijali sázky za více než 120 milionů korun, což je šestkrát více než před pěti lety. Nejvyšší sázka byla jeden milion korun na vítězství Jiřího Drahoše," uvedl mediální zástupce Tipsportu Michal Peterka.

U Fortuny si sázkaři na prezidentské volby vsadili více než 100 milionů korun. "Největší zájem byl tento pátek, kdy sázkaře v podstatě nic jiného nezajímalo, ale obecně v posledních týdnech jsme zažívali něco, co se nebojím nazvat jako volební šílenství," dodal mluvčí Petr Šrain.

Většinu sázkařů podle něj volební výsledek potěšil, před prvním kolem v souboji s osmi dalšími kandidáty mířilo 55 procent vkladů na vítězství Zemana, a také ve druhém kole v duelu dvou finalistů směřovala větší polovina sázek na výhru stávající hlavy státu.

"Na druhé kolo byly přijaty sázky celkem za 10,5 milionu - z toho pět milionů bylo přijato na výhru Miloše Zemana a na jeho vyzyvatele 2,5 milionu," potvrdila mediální zástupkyně Chance Karolína Stonjeková.

28. ledna 2018 · 13:27

Drahoš = Antizeman

Pro Jiřího Drahoše hlasovalo v prezidentském finále 47 procent jeho voličů především kvůli tomu, aby nevyhrál Miloš Zeman. Cíl skutečně zvolit Drahoše prezidentem mělo 52 procent jeho voličů. Vyplývá to z průzkumu Kantar TNS, který dnes zveřejnila Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

V případě Zemana chtělo podle průzkumu primárně 77 procent jeho voličů, aby pokračoval v prezidentské funkci. Pro 22 procent Zemanových voličů bylo hlavním motivem to, aby se hlavou státu nestal Drahoš.

Výsledky korespondují s dalším šetřením Kantar TNS, podle něhož se pro Zemana 72 procent jeho voličů rozhodlo už před prvním volebním kolem, zatímco pro Drahoše to bylo 52,5 procenta. Po prvním kole a v následujícím týdnu se pro Drahoše rozhodlo 41,5 procenta voličů, pro Zemana 20 procent. Těsně před finále Zeman přilákal na svou stranu 7,5 procenta svých voličů, Drahoš 5,5 procenta.

28. ledna 2018 · 13:07

Reakce ze Slovenska

28. ledna 2018 · 13:03

Kritika na Zemana míří i z Polska

Za špatnou zprávu pro Českou republiku, region i Evropu označil polský týdeník Polityka těsné vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách. Bývalý sociální demokrat Zeman je totiž "populistický, lidový tribun", který svou obrovskou popularitu buduje na štvaní, napsal časopis na svém webu.

"Štval hlavně proti pražské kavárně, tedy českým elitám, pro které vymyslel spoustu sarkastických, jedovatých označení: sluníčkáři, vítači. Pět let takové rétoriky v době evropské krize výrazně pomohlo k tomu, že většinu v parlamentu získala řada podivných uskupení, od populistů, přes opravdové komunisty až po strany bojující proti 'islámu', který se ale v Česku nevyskytuje," usoudil komentátor.

Zemanovým znovuzvolením se podle něj dotváří "nepředvídatelné politické uspořádání" a premiér Andrej Babiš, který vládne bez důvěry a který čelí vážným obviněním z podvodného získání peněz z evropských fondů, si může být jist prezidentovou podporou. Dá se tak očekávat, že během pár týdnů či měsíců veškerou moc v Praze uchopí kruhy, které jsou ve sporu s Evropskou unií, ale mají velký zájem na dobrých vztazích s Kremlem.

28. ledna 2018 · 11:40

Zeman je stoupenec přátelských vztahů s Moskvou, píše ruský tisk

Ruský tisk v reakcích na znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem zdůrazňuje, že na Pražském hradě setrvá dalších pět let stoupenec přátelských vztahů s Moskvou a odpůrce sankcí, které Západ vyhlásil proti Rusku po anexi Krymu a po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině.

Vládní deník Rossijskaja gazeta vysvětluje kouzlo hrubiánského a cynického pragmatika, které převážilo nad soupeřovou chemií, i tím, že stávající prezident lépe vystihuje českou povahu a obavy českých občanů ze ztráty identity.

Populární deník Komsomolskaja pravda připomněl, že volební souboj byl těsný a že prezidentův hlavní soupeř, "představitel liberální inteligence" Jiří Drahoš kritizoval Zemana za příliš vřelé vztahy s Moskvou.

Dodal také názor analytika Stanislava Byšoka, že se Zeman trefil do příklonu Česka k pravicovému populismu, jak se to projevilo už v podzimních parlamentních volbách vítězstvím "českého Trumpa" Andreje Babiše.

28. ledna 2018 · 11:04

Volby budou mít jistě vliv na situace v dolní komoře

28. ledna 2018 · 10:53

Zeman dále rozděluje republiku, tvrdí německá média

Těsné vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách dokládá rozdělení země, píše web magazínu Die Zeit. Server Spiegel Online zase míní, že nynější třiasedmdesátiletý prezident svůj post obhájil navzdory všem negativům, která jsou s ním spojována.

"Dlouho byl favoritem. Pak se zdálo, že by ho outsider mohl těsně porazit. Teď to úřadující český prezident Miloš Zeman přeci jen ještě jednou dokázal, navzdory všem hřmotným a trapným vystoupením, navzdory bezpočtu nenávistných výroků, navzdory nemocem a chatrnosti," píše Spiegel Online.

"Zásadní otázkou teď je, jestli Zeman bude úřadovat méně konfrontačně a zvolí jiný politický kurz," míní server, podle něhož je někdejší sociální demokrat Zeman známý svou schopností měnit postoje. Dříve podle něj vystupoval jako přesvědčený stoupenec Evropy, ale později se proměnil v nacionalistického pravicového populistu, který velmi rád navštěvoval Rusko a Čínu.


28. ledna 2018 · 10:27

Čínský prezident Si Ťin-pching poblahopřál Zemanovi ke zvolení

Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu poblahopřál svému českému protějšku Miloši Zemanovi ke znovuzvolení. Prezident nejlidnatější země světa podle ní v gratulaci uvedl, že v posledních letech zažívají bilaterální vztahy prudký rozvoj a že je připraven posunout strategické partnerství obou zemí na vyšší úroveň.

Čínský prezident rovněž připomněl, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, které uznaly Čínskou lidovou republiku a navázaly s ní také diplomatické vztahy.

28. ledna 2018 · 10:26

Návštěvy v krajích se Zemanovi vyplatily

Miloš Zeman vyhrál volby ve většině měst jižní Moravy, která v loňském roce jako prezident navštívil a debatoval tam s občany. Podpořilo ho více lidí v Moravském Krumlově, Veselí nad Moravou, Letovicích, Ivančicích nebo Bučovicích. K Drahošovi se přiklonila Strážnice, Kozojídky nebo Kuřim, kde také jeho soupeř diskutoval s občany.

Zeman v loňském roce navštívil Jihomoravský kraj hned dvakrát, v první i druhé půli roku. Zavítal do několika obcí, kde byl na radnicích a debatoval také s obyvateli. Největšího úspěchu dosáhl Zeman v Bučovicích na Vyškovsku, kde mu lidé dali 61,12 procenta a Drahošovi 38,87 procenta hlasů.

28. ledna 2018 · 08:22

Sportovci reagují na prezidentské volby

Stoupenci Jiřího Drahoše z řad sportovců neskrývali své zklamání z výsledků prezidentské volby. Vavřinec Hradilek, stříbrný vodní slalomář z olympijských her v Londýně, který velmi aktivně podporoval poraženého kandidáta, napsal na twitter: "Je mi opravdu smutno. Lež, byznys a papalášství opět vítězí."

Hradilek poblahopřál Milošovi Zemanovi, ale dodal: "Je to těžký a trpký. Jsem ale optimista a ta energie, která znamenala těch 49 procent, se musí udržet. Mějte se rádi, nebuďme k sobě sprostí."

"Jsme národ nepoučitelných. My to ale zvládnem," objevilo se na twitterovém účtu olympijského vítěze v závodech horských kol Jaroslava Kulhavého. I tenistka Andrea Sestini Hlaváčková, která má doma olympijské stříbro ve čtyřhře, se těžko smiřovala s porážkou. "Nikdo z mých blízkých se neraduje, nikdo to nechápe... Jsem ráda, že jsem obklopena lidmi, kteří staví slušnost, inteligenci a pokoru na přední místa," vzkázala tenistka.

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 m překážek Zuzana Hejnová věřila, že po postupu z rozběhu Jiří Drahoš uspěje i ve finále. "Pro mě osobně hodně smutný příběh, nicméně gratuluji panu Zemanovi a jeho voličům. Panu Drahošovi rovněž gratuluji. Není všem dnům konec, pro mě je velkou inspirací. Věřím, že zase jednou v budoucnu budu hrdá na prezidenta naší republiky," prohlásila Hejnová.

Horolezec Radek Jaroš, který zdolal všechny osmitisícové vrcholy světa, si po vyhlášení výsledků posteskl, že se bude v zahraničí dalších pět let stydět. "Když jsem se to dozvěděl, nevěřil jsem svým uším. Myslel jsem si, že náš národ je na tom trošku líp," řekl. Lidé se podle něho rozhodovali na základě obav, které nejsou reálné. "Otázka migrace je možná tématem ve Španělsku, Řecku nebo Francii, u nás je to ale směšné," dodal Jaroš.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval uvedl: "Pan prezident dlouhodobě podporuje sport, osobně navštívil olympijské hry v Soči i Riu, vždy přijal české olympioniky i s trenéry na Hradě. Tudíž očekáváme jeho podporu i do budoucna."

28. ledna 2018 · 08:20

Biskupové vyzvali ke smíru

Výsledek prezidentské volby podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš.

Podle teologa a kněze Tomáše Halíka na Hradě zůstává člověk minulosti, kolem něhož rozdělenou společnost nelze sjednotit. Věří, že šance na změnu politické kultury není zmařena, jen na čas odložena, sdělil ČTK. 

28. ledna 2018 · 08:07
27. ledna 2018 · 21:25

Ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem České republiky, informovala tisková služba Kremlu.

27. ledna 2018 · 21:08

Incidentem v Zemanově volebním štábu se na základě informací z médií zabývají pražští policisté. Potyčka s novináři zatím nemá právní kvalifikaci.

27. ledna 2018 · 20:39

Pro Zemana hlasovali nejčastěji voliči SPD, KSČM a ANO

Pro Zemana hlasovali v prezidentských volbách nejčastěji voliči SPD, KSČM a ANO. Drahoš získal hlasy hlavně od voličů Pirátů, ODS a TOP 09. 

Zeman se podle tohoto srovnání prosadil v prvním kole i ve finále v okresech, kde loni v říjnu výrazně uspělo hnutí Tomia Okamury. Podobnost jejich výsledků dosáhla ve finále 79 procent. V případě KSČM to bylo zhruba 78 procent, u ANO 75 procent. Zeman si poměrně dobře vedl také u poloviny voličů sociální demokracie.

Podobně v případě Drahoše byla největší podobnost výsledků ve finále s Piráty (88 procent), ODS (86 procent) a TOP 09 (84 procent). Podstatně méně bodoval také u voličů hnutí Starostové a nezávislí, ačkoli měl jeho oficiální podporu.

V Praze získal Drahoš o 19.072 hlasů více, než kolik jich dostal v prvním kole společně se svými největšími podporovateli z řad neúspěšných kandidátů - Michalem Horáčkem, Pavlem Fischerem a Markem Hilšerem. V Brně to bylo o 3438 hlasů více. Naopak v Ostravě Drahoš ztratil 2704 hlasů.

27. ledna 2018 · 20:30

Večer ve znamení analýzy voleb. Do výsledku promluvila především vysoká účast

27. ledna 2018 · 20:27

Těsný výsledek


27. ledna 2018 · 20:26

Telička Zemanovi nepogratuloval, Jourová ano

Eurokomisařka Věra Jourová dnes na twitteru stručně poblahopřála Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení do funkce prezidenta republiky. "Občané rozhodli," uvedla. Naopak od místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky se Zeman gratulace nedočkal. Telička na twitteru poděkoval těm, kdo "udělali maximum pro změnu".

Jourová i Telička přitom původně patřili k výrazným tvářím Hnutí ANO, jehož předseda a nynější premiér Andrej Babiš podpořil před pátečním a dnešním druhým kolem hlasování právě Zemana. U lidí, kteří hnutí zastupují v Bruselu ale tento postoj nadšení nevzbudil, svou spolupráci s ANO kvůli podpoře stávajícího prezidenta ukončil europoslanec Petr Ježek.


27. ledna 2018 · 20:22

„Útoky na novináře do demokratické země nepatří,“ říká novinář

Šéfredaktor serveru Seznam Zprávy Jakub Unger, , jehož štáb byl napaden, řekl, že ho podobné incidenty mrzí a vztahy mezi médii a úřady by měly být korektní. "Takovéto věci do moderní demokratické země nepatří," dodal. Členka štábu Zeman znovu 2018 Barbora Filípková ČTK řekla, že k incidentu nemá žádné informace. Dotaz si nechala poslat textovou zprávou, aby mohla informace prověřit.

Na záběrech Kosové je vidět, jak se muž, který měl vedle ruky láhev piva, v doprovodu dalšího muže ze štábu odpotácel od stolku k pódiu, kde si lehl na záda. Ke zhruba 55letému muži s poruchou vědomí vyjížděla do Top Hotelu pražská záchranná služba, řekla ČTK její mluvčí Jana Poštová. "Záchranáři jej vyšetřili, zajistili a poté předali do Thomayerovy nemocnice na interní oddělení," doplnila.

27. ledna 2018 · 20:16
27. ledna 2018 · 20:07

Zeman úspěch ve městech neměl

Pouze ve čtyřech krajských městech vyhrál prezident Miloš Zeman finále voleb hlavy státu. Výrazně uspěl v Ostravě a v Ústí nad Labem, poměrně těsně v Jihlavě a v Karlových Varech, kde získal o rovných 100 hlasů více než jeho protikandidát Jiří Drahoš. Ten drtivě vyhrál v Praze. Úspěšný byl také v ostatních regionálních městech. 

27. ledna 2018 · 20:06

Množí se reakce týkající se útoků na novináře v Zemanově štábu

27. ledna 2018 · 19:53

Více fotografií z volebních štábů naleznete v galerii tohoto článku.

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
27. ledna 2018 · 19:52

Výsledky v Malé Skále se musí znovu přepočítat

Na celkové výsledky v obci to vliv mít nebude, může se to projevit pouze v údaji o volební účasti. V Malé Skále, obci se zhruba tisícovkou obyvatel, podle údajů na www.volby.cz ve druhém kole hlasovalo 762 lidí, zvítězil tam Jiří Drahoš, který získal 64,6 procenta hlasů.

Kvůli přepočtu v Malé Skále nemůže být zatím zpracování celkových výsledků voleb za kraj ukončeno. Členové komise z Malé Skály podle mluvčí projevili pochybnost o správnosti údaje o počtu voličů, který zapsali.

27. ledna 2018 · 19:47

Německý tisk reaguje na Zemanovo vítězství

Populista zůstává prezidentem, píše server německého deníku Süddeutsche Zeitung o vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách. Výsledek hlasování, který bude mít dopady na utváření nové české vlády, považuje za překvapivý.

"Jasné vítězství Zemana přišlo jako překvapení: Většina průzkumů před volbami předpokládala, že se s náskokem několika procentních bodů stane vítězem vyzyvatel (Jiří) Drahoš," uvádí web, podle něhož zřejmě Zemanovi pomohla na Česko vysoká volební účast 66,6 procenta. Především na vesnicích a malých městech, kde má Zeman vyšší podporu, šly podle Süddeutsche Zeitung hlasovat statisíce lidí, kteří v prvním kole nevolili.


27. ledna 2018 · 19:45

Stoprocentní volební účast zaznamenaly dvě obce

Stoprocentní účast měli při letošním finále prezidentských voleb nejen tradičně v Čilé na Rokycansku, ale také v obci Lubné na Brněnsku. Nejmenší účast byla naopak ve Zběšičkách na Písecku - 29,4 procenta.

Ve Zběšičkách se také účast nejvíce snížila v porovnání s druhým kolem prezidentských voleb před pěti lety. V roce 2013 tam k finále přišlo 59,04 procenta lidí. Největší nárůst zájmu voličů o prezidentské finále zažili naopak v obci Vikantice na Šumpersku; účast vzrostla z 28,77 procenta na 65,88 procenta.


27. ledna 2018 · 19:11

Babiš popřel, že by dříve radil Zemanovi zbavit se poradců

"Jsou pánové Mynář s Nejedlým ti, kterých by se měl pan prezident zbavit?" "Tak určitě, určitě, ano, jsou to lidi kontroverzní, kteří samozřejmě měli nějaké záležitosti z hlediska prověrky, různé majetkové věci, ale já říkám, to je můj názor, já jsem i v minulosti se k tomu tak vyjadřoval stejně," reagoval 14. ledna na otázku moderátorky pořadu Partie Andrej Babiš.

Nyní ale premiér v demisi svá slova popírá. 


27. ledna 2018 · 18:52

Ve volebním štábu Miloše Zemana byli fyzicky napadeni novináři

27. ledna 2018 · 18:42

Zeman se zúčastní sjezdu ČSSD

Prezident Miloš Zeman má v plánu zúčastnit se únorového volebního sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové, na který ho pozval úřadující předseda strany Milan Chovanec.

Na dotaz ČTK to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na poslední sjezd, kde byl loni znovuzvolen tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, někdejší předseda ČSSD Zeman pozvánku nedostal. S částí sociální demokracie měl Zeman v poslední době napjaté vztahy, někteří členové ČSSD ale Zemana opakovaně podporovali.

27. ledna 2018 · 18:38
27. ledna 2018 · 18:38

Špatná zpráva pro Brusel

Volební vítězství prezidenta Miloše Zemana je podle webového listu Politico výsledek, který bude pravděpodobně považován za špatnou zprávu v Bruselu. A to proto že Zeman téměř neustále nesouhlasí s Evropskou unií, zejména pokud jde o migrační kvóty a sankce proti Rusku.

Server zároveň píše o špinavé kampani proti Zemanovu vyzyvateli Jiřímu Drahošovi, který byl falešně obviňován z pedofilie, spolupráce s StB a ukradením některých vědeckých patentů. Nejvíce ale podle Politico Drahošovi uškodilo tvrzení, že je podporovatelem masové imigrace, když zhruba tři čtvrtiny Čechů jsou proti.

Web televize CBS News jako další americká média připomíná, že Zeman byl jedním z málo evropských lídrů, kteří podpořili Donalda Trumpa na zvolení americkým prezidentem. Uvádí, že Zeman je považován za "vedoucí proruský hlas" v politice EU.

27. ledna 2018 · 18:35

I tak se dá koukat na výsledky

27. ledna 2018 · 18:34

Antizeman nestačil

Postavit proti Zemanovi pouze "antizemana" nestačí na jeho úspěch, komentovala slovenská média vítězství Zemana nad Drahošem ve volbě prezidenta.

27. ledna 2018 · 18:33

Zeman na sjezd ČSSD přijede

Prezident Miloš Zeman má v plánu zúčastnit se únorového sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové. Na sněm ho pozval úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec.

27. ledna 2018 · 18:31

Babiš stahuje kritiku Zemanova okolí

„Neříkal jsem, aby se zbavil svých spolupracovníků. Řekl jsem, že mu nedělají reklamu. Nic takového bych si nedovolil,“ korigoval Andrej Babiš svůj výpad proti Zemanovu okolí po prvním kole prezidentské volby. „Pan prezident je loajální ke svým nejbližším spolupracovníkům možná až nekriticky,“ uvedl Babiš.

Co tehdy Babiš skutečně řekl:

„Já na jeho místě bych udělal nějakou inventuru, co se stalo v rámci jeho úřadu za pět let, různé aféry, kontroverze. Dal bych k tomu své stanovisko a snažil se to lidem vysvětlit,“ uvedl premiér.

27. ledna 2018 · 18:24

Babiš přešel ke kritice fungování EU

"Není možné, aby nám v Bruselu nadiktovali, na co použijeme peníze z kohezních fondů," míní premiér v demisi.

27. ledna 2018 · 18:24

Politico: Zemanovo vítezství uškodí vztahům s Bruselem

Volební vítězství prezidenta Miloše Zemana je podle webového listu Politico výsledek, který bude pravděpodobně považován za špatnou zprávu v Bruselu. A to proto že Zeman téměř neustále nesouhlasí s Evropskou unií, zejména pokud jde o migrační kvóty a sankce proti Rusku.

Server zároveň píše o špinavé kampani proti Zemanovu vyzyvateli Jiřímu Drahošovi, který byl falešně obviňován z pedofilie, spolupráce s StB a ukradením některých vědeckých patentů. Nejvíce ale podle Politico Drahošovi uškodilo tvrzení, že je podporovatelem masové imigrace, když zhruba tři čtvrtiny Čechů jsou proti.

27. ledna 2018 · 18:14

Pakt, který nikdy nebyl

Babiš: „Potřebujeme, aby vznikla stabilní vláda na čtyři roky. Těším se na spolupráci s panem prezidentem. Žádná mocenský pakt nikdy neexistoval.“

27. ledna 2018 · 18:14

Momentky ze štábu Jiřího Drahoše

Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
Štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole.
27. ledna 2018 · 18:12

Babiš blahopřeje Zemanovi

„Chci poblahopřát panu prezidentu Zemanovi za obrovský úspěch. Většina médií mu nefandila, stejně jako většina tradičních politických stran. Občané projevili o volbu velký zájem,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš.

„Naše společnost je rozdělená, asi na polovinu. Situace není dobrá. Měli bychom se snažit lidi spojovat za naše národní zájmy.“

27. ledna 2018 · 18:09
27. ledna 2018 · 18:08

Na pódiu se společně s Milošem Zemanem nacházel také šéf ČEZ Daniel Beneš

27. ledna 2018 · 17:59
27. ledna 2018 · 17:58

Rektor UK považuje pnutí ve společnosti za nebezpečné

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima popřál znovuzvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi do dalšího období hodně zdraví a energie. Výsledek demokratických voleb je podle něj nutné respektovat a přijmout, i když ukázal, že je česká společnost silně rozdělena na dva tábory.

"Podobně silné pnutí, kterému mezi sebou tyto dvě skupiny občanů čelí, považuji za nebezpečné," napsal Zima ČTK. Jedním z důležitých úkolů prezidenta proto podle něj musí být snaha svými činy společnost opět spojovat a hluboké příkopy zahlazovat.

Zima poděkoval Zemanovu protikandidátovi Jiřímu Drahošovi za nasazení, se kterým se do voleb pustil. Drahoš podle něj navzdory často vypjaté volební kampani zůstal slušný a korektní.

Zima patří k rektorům, kteří už v minulosti vystupovali proti Zemanovi. Od 1. února by měl zahájit druhé funkční období v čele Univerzity Karlovy. Zeman by ho měl spolu s dalšími 11 rektory, které zvolily akademické senáty vysokých škol a poté schválila vláda, jmenovat do funkce zřejmě v úterý 30. ledna.

27. ledna 2018 · 17:52

Klaun s vazbami na Kreml

Znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem znamená pokračování stávající české antiunijní a antiimigrační rétoriky, míní profesor amsterodamské univerzity a výzkumník Centra pro studium evropských politik (CEPS) Steven Blockmans. V širším kontextu podle něj hlasování jen dokreslilo celkový obraz nálad občanů v regionu střední a východní Evropy.

Pro pozorovatele mimo Česko může být podle analytika až "nepochopitelné, že takový klaun", navíc s těsnými vazbami na Kreml, dostane druhou šanci v nejvýznamnější funkci v zemi a většinovou podporu proti umírněnějšímu a liberálnějšímu kandidátovi, kterým byl někdejší akademik Jiří Drahoš. Blockmans upozornil, že Drahošova agenda většinu voličů nepřesvědčila, ani když se pokusil hrát na podobnou antiimigrační notu jako Zeman.

Analytik připomněl, že v Česku se prezident podílí především na určování a ovlivňování veřejné debaty, která nyní míří proti EU a evropským zájmům. "Jeho hlavní pravomocí je ale jmenování předsedy vlády," podotkl Blockmans, podle kterého je i tohle v Zemanově případě kontroverzní věcí. Zeman dává najevo, že hodlá i podruhé svěřit zformování kabinetu nynějšímu premiérovi v demisi Andreji Babišovi, kterého nedávno sněmovna vydala k trestnímu stíhání v kauze Čapího hnízda.

27. ledna 2018 · 17:50

Exportéři: Zeman nám nepomůže

Asociace exportérů od znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana žádné významné zesílení pomoci s exportem v následujících pěti letech neočekává. Asociace předpokládá, že ke změně prezidentovy podpory exportu nedojde. ČTK to dnes řekl předseda asociace Jiří Grund. Osobně Grund znovuzvolení Zemana prezidentem nepředpokládal.

Grund připomněl, že Zemanovo akcentování východních trhů v Číně či Rusku se týká jen menšiny českých exportérů. "Obrovská většina českých exportérů tam zájmy v takové šíři nemá," řekl Grund. Dodal, že Zemanova osobní podpora exportu prostřednictvím návštěv dotčených východních zemí bude zřejmě limitována jeho zdravím

27. ledna 2018 · 17:49

Kámoši z prognosťáku

Bývalý prezident Václav Klaus se obává toho, že příznivci poraženého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše nepřijmou výsledek voleb. Klaus to dnes řekl novinářům ve štábu znovuzvoleného prezidenta České republiky Miloše Zemana, kterému přišel pogratulovat. Dodal, že si je jistý, že Zeman a jeho spolupracovníci by porážku přijali. Bývalí a současný prezident Česka se spolu bavili jako dobří přátelé. Zeman Klause pozval na skleničku.

Před novináři se někdejší političtí rivalové bavili jako dobří známí a vtipkovali. "Těšil jsem se, že se tě zeptám, kolika hlasy jsem ti přispěl," prohlásil Klaus, který před volbami Zemana podpořil.

Zeman odpověděl, že v následujících dnech za ním budou chodit jeho známí připomínat mu, kolik procent voličů mu přinesla jejich podpora. "U každého z nich to bude určitě pět procent," dodal Zeman. "Milý Václave, ve tvém konkrétním případě, zcela výjimečně, na rozdíl od těch jiných, ti, kamaráde, těch pět procent uznávám," řekl Klausovi.

Zeman také odhadl, že proti jeho zvolení bude vystupovat takzvaná pražská kavárna, což je termín, jímž jsou označováni prezidentovi kritici. Podle Zemana je pražská kavárna "společenství sebeutvrzujících se lidí, kteří toho v životě mnoho nedokázali". "Pokud nebude teď pět let chtít fňukat, že neprošel její kandidát, bude muset zavřít ústa," dodal prezident na adresu svých odpůrců.

Klaus na to znovu poznamenal, že by byl rád, kdyby poražení výsledek přijali. "Jsem zvědav, jestli poražení nebudou křičet, že demokracie prohrála," prohlásil. Zeman pak Klause pozval na skleničku na oslavu vítězství.

Exprezident Václav Klaus dorazil do štábu Miloše Zemana.
Exprezident Václav Klaus dorazil do štábu Miloše Zemana.
27. ledna 2018 · 17:41

Konečné výsledky

Prezidentem byl letos znovu zvolen Miloš Zeman. Podle konečných výsledků získal 51,36 procenta hlasů. Svého soupeře Drahoše porazil o 152 184 hlasů. Finále prezidentských voleb provázela rekordní účast. Hlasovat přišlo 66,6 procenta lidí.

Zeman zvítězil v deseti krajích, Drahoš ve čtyřech včetně Prahy. Drahoš uspěl také u Čechů v zahraničí. Voliči přednost Drahošovi ve Středočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Zeman vyhrál ve všech ostatních, nejvýrazněji v Moravskoslezském kraji. Celkově v Čechách zvítězil Drahoš v poměru 52:48 procentům hlasů, na Moravě ho Zeman porazil poměrem hlasů 57:43.

Zemanova druhá inaugurace se podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře bude konat tak jako před pěti lety 8. března na Pražském hradě při společné schůzi Sněmovny a Senátu.

27. ledna 2018 · 17:37

Co znamenají volby pro Středulu

Volby ukázaly, že se mnoho lidí v České republice cítí nekomfortně, míní odborář Josef Středula. Politici by podle něj měli věnovat víc pozornosti venkovu, rodinám či důchodcům.

27. ledna 2018 · 17:35

Reakce Lubomíra Zaorálka

27. ledna 2018 · 17:33

Drahošovo vítězství v zahraničí

V zahraničí bodoval u krajanů a českých turistů v prezidentské volbě Drahoš, dostal 90,3 procenta hlasů. Zemanův zisk činil 9,7 procenta.

27. ledna 2018 · 17:33

Vítěství populismu

Světové agentury se vesměs shodují, že prezidentské volby v Česku vyhrál Miloš Zeman nad svým vyzyvatelem Jiřím Drahošem populismem a protiimigračním postojem.

Jeho vítězství považuje agentura Reuters za "tiché uznání Zemanova tvrdého postoje proti přistěhovalectví a jeho dvoření se Rusku a Číně". "Hlasování odrazilo rozdíly mezi liberály a konzervativci, které se objevují i jinde v Evropě a ve Spojených státech," dodala agentura.

Podle agentury DPA šlo o "velmi emocionální volbu mezi politickým veteránem a akademickým outsiderem". "Češi si nakonec vybrali vyzkoušené. Proruský prezident Zeman zůstane pánem Prahy ještě dalších pět let," dodala DPA. Agentura rovněž připomíná, že Zemanova předvolební kampaně byla postavena na protiimigrační rétorice a vyhranění se proti údajnému vítání migrantů podobnému tomu v Německu.

27. ledna 2018 · 17:30

Pusu dostal i Chovanec. Zeman pozval na sjezd

Úřadující šéf sociální demokracie Milan Chovanec pozval prezidenta Miloše Zemana na únorový sjezd ČSSD v Hradci Králové. Neumí si představit, že by prezident nepřijel, řekl novinářům v Zemanově volebním štábu. Na poslední sjezd, kde byl loni znovuzvolen tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, někdejší předseda ČSSD Zeman pozvánku nedostal.

Zeman by podle Chovance měl mít v Hradci Králové možnost znovu po letech ČSSD říct svůj názor. Sociální demokracie bude 18. února vybírat nové vedení po neúspěchu ve sněmovních volbách loni na podzim. Chovanec, který stranu vede od loňského Sobotkova odstoupení, zatím nepotvrdil, jestli se bude ucházet o funkci v čele ČSSD. Rozhodnout by se měl na nedělní krajské konferenci v domovském Plzeňském kraji.

Chovanec sledoval sčítání hlasů v salonku s prezidentem. "Jen jsme pečlivě sledovali výsledky, bylo tam chvílemi hrobové ticho," uvedl. Od Zemana podle něj dostal pusu. Odmítl, že by se uskutečnila také diskuse s šéfem SPD Tomiem Okamurou, který v salonku také byl, o případné vládní spolupráci. "To nepřipadá v úvahu," řekl. Trvá totiž mimo jiné na proevropském uspořádání vlády, což se s názory SPD neslučuje.

Miloš Zeman a Milan Chovanec
Miloš Zeman a Milan Chovanec
27. ledna 2018 · 17:25

Hradní kancléř Vratislav Mynář po vítězství Miloše Zemana:

„Obhajovat mandát je vždy horší, než vyhrát poprvé. Věřil jsem však, že Česká republika porazí Prahu a blízké okolí. Věřil jsem také ve zdravý úsudek obyvatel. Když jsem viděl, jak si obyčejní lidé váží prezidenta, tak jsem vítezství věřil,“ řekl Mynář

„Žádné změny v kanceláři momentálně neplánujeme. Mrzí mě, že pan premiér mluví bez osobní zkušenosti a dává na to, co se dočetl v médiích. Udělám vše proto, aby kancelář prezidenta republiky fungovala minimálně stejně dobře,“ reagoval Mynář na kritiku Andreje Babiše, kterému vadí nejbližší spolupracovníci Miloše Zemana.

„Při financování jsme postupovali v souladu se zákonem, mediální inkvizice však nahání sponzory, kteří tam na kampaň přispěli,“ vysvětloval také Mynář pochybnosti kolem Zemanovy kampaně.

Inauguraci Hrad plánuje na 8. března.

27. ledna 2018 · 17:24

Politika strachu

Vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách bude v Německu vnímáno jako potvrzení toho, že v Česku a střední Evropě stále funguje politika strachu a vzbuzování obav, je přesvědčen Milan Nič z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP). Podle Kaie-Olafa Langa z Nadace pro vědu a politiku (SWP) druhé kolo prezidentské volby, v níž Zeman porazil vyzyvatele Jiřího Drahoše, ukázalo, jak je česká společnost rozdělená.

Nič připomíná, že v Německu byl pohled na české prezidentské volby jednoznačný. Na jedné straně v nich stál současný prezident, považovaný za xenofobního, protiimigračního a proruského politika, a na té druhé za liberálnějšího a proevropského kandidáta braný Drahoš.

Martin Čaban
Martin Čaban
27. ledna 2018 · 17:23

Klíčovou otázkou pro příštích pět let v české politice a společnosti bude, nakolik si stávající hlava státu tento rozdíl uvědomí. Sebereflexe není zdaleka jeho nejsilnější disciplínou, na druhé straně 2,7 milionu hlasů pro jeho protivníka by přece jenom nějaký efekt mít mělo, píše v glose redaktor E15 Martin Čaban.

27. ledna 2018 · 17:11

Gratulace ze Slovenska

Barbora Pánková
Barbora Pánková
27. ledna 2018 · 17:09

Pusinka pro Tomia

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
27. ledna 2018 · 17:06

Kandidátova manželka Eva Drahošová víru neztrácí, ke změně podle ní postupně dojde.

Co říkáte na výsledky voleb?

Mrzí mě to kvůli lidem, kteří s námi spolupracovali, kteří nám věřili, jejich práce přišla trošku vniveč. Samozřejmě s tím člověk trošku počítá, takže já se nehroutím. Prostě to takhle dopadlo. Ale myslím si, že jsme voliče nezklamali. Udělali jsme, co jsme mohli, a výsledek byl v podstatě skvělý.

Bylo to poměrně těsně.

Víte, stávajícího a vlastně nově zvoleného prezidenta znají lidé už přes dvacet let. Manžel nastoupil před rokem a je to vlastně velký úspěch, když ho v té době vlastně nikdo neznal.

Jak vímáte tu atmosféru? Sem do štábu přijelo mnoho podporovatelů.

Ta podpora lidí je úžasná, to nás opravdu během té kampaně velmi nabíjelo. Tady vidíme, že to lidem dávalo a dává naději, že k té změně postupně dojde.

Šla byste do toho znova?

Určitě. Byla to skvěla zkušenost a určitě bychom do toho šli znova. Celá ta kampaň byla velmi pozitivní. Nelituji vůbec ničeho, snad jen času na naši rodinu, na naše vnuky. Ale jinak ničeho nelituji.

Eva Drahošová ve volebním štábu
Eva Drahošová ve volebním štábu
27. ledna 2018 · 17:03

„V České republice je čím dál více občanů s kritickým myšlením, kteří dokážou zhodnotit situaci,“ uvedl volebním štábu Tomio Okamura. „Je protiislámský, protiimigrační, vlastenecký,“ hodnotí Zemanovo zvolení Okamura.

Tomio Okamura podpořil Zemana
Tomio Okamura podpořil Zemana
27. ledna 2018 · 17:01

Okamurovci gratulují

Hnutí SPD gratulovalo Zemanovi k vítězství. Podle Okamurova hnutí to je volba na obranu suverenity Česka a volba ve prospěch přímé demokracie.

27. ledna 2018 · 17:01
27. ledna 2018 · 16:59

Muž pevných zásad

27. ledna 2018 · 16:58

Předseda Pirátů Ivan Bartoš po znovuzvolení Zemana připomenul, že změnu chce víc než dva miliony lidí. Nezapomínejme, že Česká republika je parlamentní demokracií, uvedl.

27. ledna 2018 · 16:57

27. ledna 2018 · 16:52

27. ledna 2018 · 16:52

Zemanovo zvolení znamená, že nebude vydírat Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování vlády. Bude platit podmínka 101 hlasů, řekl prezident.

27. ledna 2018 · 16:51

Babiš gratuluje Zemanovi

27. ledna 2018 · 16:45
27. ledna 2018 · 16:44

„Svůj tým na Hradě doplním novináři z Bakalových novin. Požádám Zdeňka Bakalu, aby se stal mým ekonomickým poradcem na téma, jak úspěšně tunelovat českou ekonomiku,“ odpověděl Zeman na otázku novinářky z vydavatelství Economia, jestli obmění svůj tým na Pražském hradě.

27. ledna 2018 · 16:40
27. ledna 2018 · 16:37
27. ledna 2018 · 16:37

Daniel Hůlka ve volebním štábu Miloše Zemana zpívá hymnu

27. ledna 2018 · 16:36

„Když jsem odjel na Vysočinu, ujali se politiky lidé, kterým to moc nešlo. Bylo to, jako by letadlo pilotovali lidé, kteří se to naučili jen při hrách na počítači," pokračuje ve svém vyprávění Zeman.

27. ledna 2018 · 16:34

„Když jsem se stal předsedou ČSSD, většina médií napsala, že je to konec této strany,“ uvedl Zeman. „Franta Ringo Čech byl tehdy jediný, kdo se mě v rozhlase zastal. Slíbil jsem, že vstoupíme do Strakovy akademie a tak se do pěti let stalo.“

27. ledna 2018 · 16:32

Poslední politické vítězství

„Toto je moje poslední politické vítězství. A za ním už nebude žádní politická porážka,“ řekl Zeman. „Rozhodně nehodlám iniciovat změny ústavy.“

27. ledna 2018 · 16:31

Zeman: "Relativně těsné vítězství nejvíce těší."

27. ledna 2018 · 16:30

"Před pěti lety mi dalo důvěry dva miliony sedm set tisíc voličů. Teď to bylo osm set tisíc voličů. Jdu do dalších pěti let nabyt důvěrou občanů České republiky," řekl Zeman.

27. ledna 2018 · 16:29

„Dovolte mi poděkovat vám za pomoc při volbě prezidenta republiky. Bez vás bychom to nevyhráli,“ prohlásil Zeman. Poděkoval pražským voličům, kteří mu dali svůj hlas.

27. ledna 2018 · 16:27

Zeman nejdříve předal květiny "své milované ženě" a "své neméně dceři".

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
27. ledna 2018 · 16:26

Štáb Jiřího Drahoše se pomalu vyprazdňuje. Sám Drahoš nyní poskytuje domluveným médiím rozhovory

27. ledna 2018 · 16:25

Miloš Zeman přichází mezi své příznivce

27. ledna 2018 · 16:23

Rozdělená země

Podle neúspěšného kandidáta Marka Hilšera je společnost rozdělená, Miloš Zeman podle něj nepředstavuje dobrou perspektivu do budoucnosti. Hilšer se dál bude veřejně angažovat.

27. ledna 2018 · 16:21

Fico má radost

Slovenský premiér Robert Fico vyjádřil radost, že Miloš Zeman ve volbách obhájil post českého prezidenta. Fico ho označil za inteligentního a zkušeného politika.


27. ledna 2018 · 16:21

Jak vidí výsledek voleb herní vývojář Lukáš Codr žijící v Číně

27. ledna 2018 · 16:21

Staré historické hranice

V druhém kole prezidentské volby vyhrál v Čechách Jiří Drahoš, na Moravě Miloš Zeman. Volební účast byla v obou historických zemích téměř shodná.

27. ledna 2018 · 16:19

Gazdík: Důstojná prohra

27. ledna 2018 · 16:15

Gratulace od Fialy


27. ledna 2018 · 16:13
27. ledna 2018 · 16:12
27. ledna 2018 · 16:10

Třetí nejvyšší účast

K volbám prezidenta přišlo více lidí než před pěti lety. Účast v 2. kole je třetí nejvyšší v historii ČR, víc lidí volilo jen do Sněmovny 1996 a 1998.

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
27. ledna 2018 · 16:09

Drahoš z veřejného života nechce odejít

Jiří Drahoš odpovídá na otázku, kam bude pokračovat, když neodchází z veřejného života. “Všechny možnosti jsou otevřené, o těch pozicích bych konkrétně nemluvil. Celá kampaň byla obrovská životní zkušenost, že si nedokážu představit, že bych tu příležitost nevyužil,” řekl akademik.

“Ze všech nejvíc děkuji Evě, své ženě. Je to skvělá žena a bez ní bych to tak daleko nedotáhl,” poděkoval své manželce Drahoš. “On je taky skvělej!” reagovala Eva Drahošová.

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
27. ledna 2018 · 16:04

Jiří Drahoš zpívá hymnu. Vstávají i novináři.

Barbora Pánková
Barbora Pánková
27. ledna 2018 · 16:01

Ach synku, synku

Ve volebním štábu Miloše Zemana zavládla vzrušená nálada poté, co se čeká na sečtení hlasů z posledních volebních okrsků. Jeho poporovatelé vykřikují Už je to tady. Pak začali zpívat Ach, synku, synku.

Video placeholde
Ach synku, synku ve volebním štábu Miloše Zemana
Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
27. ledna 2018 · 15:58

Drahoš uznal porážku

„Dovolte mi, abych poděkoval všem, kteří přišli k volbám. Chtěl bych pogratulovat vítězi voleb Miloši Zemanovi a přeji mu do dalších dní hodně sil. Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme,“ řekl Drahoš svým příznivcům. „Jsem hrozně rád za tu velkou vlnu energie, která se vzedmula s prezidentskými volbami. Jsem přesvědčen, že tato energie nezmizí a že tu zůstane. Že tu zůstane ta vlna nadšení vás všech, kteří nesli tu naději a tu šanci na změnu dále. Moc si toho vážím.“

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
27. ledna 2018 · 15:54

Do hlavního sálu přichází Jiří Drahoš za velkého potlesku stovky příznivců.