Průzkumy preferencí favorizují Zemana, prezidentské volby 2018 přesto mohou nabídnout drama

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Jako první téma prezidentské kampaně otevřel Topolánek názory týkající se zahraniční politiky.
Mirek Topolánek v Bruselu zahájil svoji prezidentskou kampaň.
Lucie Talmanová po boku Mirka Topolánka během prezidentské kampaně
Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Michal Horáček
Michal Horáček a Modlitba pro Martu
20
Fotogalerie

Průzkumy volebních preferencí možná zadělají na napínavý průběh prezidentských voleb 2018. Favoritem je současný prezident Miloš Zeman, jeho protikandidáti se nicméně většinou výrazně stylizují do role "antizemana". Hlasy voličů se tak podle prvotních odhadů v součtu dělí na dvě přibližně stejně silné množiny: jedna podporuje Zemana, druhá z principu jeho vyzyvatele.

Z průzkumů volebních preferencí lze odhadovat různý průběh prezidentských voleb 2018. O hlasy voličů se uchází devět kandidátů. Favoritem je sice současný prezident Miloš Zeman, naznačují bookmakeři. Vůči Zemanovi se ale vymezuje celý zástup uchazečů o Hrad.

Například listopadový průzkum společnosti STEM Zemanovi připisuje podporu 45 procent. O pět procentních bodů za Zemanem zaostal Jiří Drahoš a o dalších osm Michal Horáček. Ještě počátkem listopadu přitom informovala agentura Median o svém šetření, podle nějž by ve druhém kole prezidentských voleb těsně zvítězil Jiří Drahoš.

Přečtěte si profil Miloše Zemana >>>

Dlouhodobějším trendem v průzkumech pak je, že podpora Drahoše a Horáčka se v součtu blíží té Zemanově. Lze předpokládat, že voliči Drahoše by v případném druhém kole prezidentských voleb podpořili proti Zemanovi Horáčka a naopak.

Část voličů mohou odradit také spekulace o prezidentově zdravotním stavu. Přisadil si i Tomáš Cikrt:

Zemanovy šance ale symbolicky umocňuje výrazné vítězství hnutí ANO v parlamentních volbách. „Miloš Zeman má stejný voličský elektorát jako Andrej Babiš. Sněmovní volby ukázaly, kam půjde ta prezidentská volba,“ uvedl například Jaroslav Kubera (ODS). Ten proto v prezidentských volbách nekandiduje. 

Profil Jiřího Drahoše najdete zde >>>

Jednou z otázek zůstává, jak preference ovlivní na poslední chvíli ohlášená kandidatura Mirka Topolánka. Například podle průzkumu společnosti SANEP by jej volilo téměř 17 procent respondentů.

Průzkumy společnosti SANEP nicméně v minulosti označil datový analytik Josef Šlerka za problematické a zavádějící.

Vše o Mirkovi Topolánkovi najdete zde >>>