Topolánek: Nebezpečné je euro, kryptoměny regulace a zákazy nepotřebují

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek Zdroj: Blesk - Martin Přibyl

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek
2
Fotogalerie

Kryptoměny jako například bitcoin jsou natolik svobodnými měnami, že nepotřebují žádné státní regulace, natož pak zákazy. Zvýšený dohled naopak vyžaduje euro, prohlásil na tiskové konferenci prezidentský kandidát Miroslav Topolánek.

K skokovému nárůstu ceny kryptoměn jako bitcoin, litecoin či dash průběžně dochází zhruba od začátku listopadu. V kontextu extrémně rychle rostoucích cen sílí hlasy odborníků volající po národních regulacích či dokonce zákazech kryptoměn. S tím Topolánek nesouhlasí.

„Diskusi o kryptoměnách beru stejně relevantně jako diskusi o euru,“ řekl E15 Topolánek. „Zatímco euro je pro Česko nebezpečné a jeho přijmutí nedoporučuji, kryptoměny jsou natolik svobodné, že nepotřebují regulace. Dávno už není pravda, že se pomocí kryptoměn realizuje černý obchod a obchod se zbraněmi. Karel Janeček tvrdí, že vydělal těžké miliardy na bitcoinech," míní uchazeč o Hrad.

"Nevím, jestli zrovna jemu to přeju, ale je to byznys a proti byznysu já nejsem,“ dodal kandidát na prezidenta, jenž ale podle průzkumů mezi favority voleb nepatří. Dodal také, že chce, aby byla zachována hotovost, protože i ona má být symbolem svobody.

Topolánek také zdůraznil, že by jako případná hlava státu bojoval za práva živnostníků, dětí, seniorů či postižených. „Podpořím ty nejohroženější – živnostníky. Šikana dosahuje téměř už úrovně třídního boje," prohlásil v narážce na systém elektronické evidence tržeb.

Pokud by Topolánek skutečně usedl na Hrad a vystřídal současného prezidenta Miloše Zemana, zaměřil by se na obranu svobody, vnější i vnitřní bezpečnosti a na pomoc lidem, kteří si nemohou sami pomoci. Aby toho dosáhl, chce rozšířit armádu, a tím získat „zpět“ její bojeschopnost.

Své potenciální voliče oslovuje heslem „za svobodu se musí bojovat“, čímž se chce vymezit například vůči současnému premiérovi a vítězi voleb do Sněmovny Andreji Babišovi. „Určitě nechci šířit blbou náladu, chci podpořit národní sebedůvěru a zdravé vlastenectví. Chci vrátit vlastenectví původní význam, to není sprosté slovo," řekl.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


Všechny články ke kryptoměnám najdete zde >>>