Umožnit referendum o vystoupení z EU a NATO? Takhle uvažují kandidáti na prezidenta

Mirek Topolánek: Ne. Takto závažné otázky se mají, když už, řešit speciálním ústavním zákonem o referendu, který může přijmout parlament. Ne na základě petice. Zákon by ovšem platil i bez podpisu prezidenta, a protože zákon o obecném referendu by byl zákonem ústavním, nemohl by ho prezident ani vetovat.

Mirek Topolánek: Ne. Takto závažné otázky se mají, když už, řešit speciálním ústavním zákonem o referendu, který může přijmout parlament. Ne na základě petice. Zákon by ovšem platil i bez podpisu prezidenta, a protože zákon o obecném referendu by byl zákonem ústavním, nemohl by ho prezident ani vetovat. Zdroj: čtk

Michal Horáček: Ne. Byl by to ústavní zákon, takže bych jej nemohl vetovat. Každopádně bych použil veškerý vliv, který bych jako prezident měl, abychom i nadále zůstali platnými a spolehlivými členy obou organizací. Jsem český vlastenec a mám na prvním místě na zřeteli české bezpečí.
Pavel Fischer: Ne.
Jiří Hynek: Nemyslím si, že zákon o obecném referendu by měl řešit vstup do mezinárodního společenství či výstup z něj. Jsem pro přijetí zákona o obecném referendu za předpokladu, že bude jasně stanoveno, kterých oblastí našeho života se referenda týkat nebudou. Obecná referenda by neměla rozhodovat o ústavě, výši daní, důchodů, mezinárodních smlouvách a závazcích či o demokratickém zřízení našeho státu. Naše členství v EU již jednou předmětem referenda bylo, ale podle speciálního ústavního zákona. Hlasovalo se o tom, zda do EU vstoupíme. Stejně tak by mělo být řešeno případné naše vystoupení. NATO je bezpečnostní aliancí, pilířem bezpečnosti naší země. Věřím, že občané si důležitost našeho členství uvědomují.
Petr Hannig: EU nás nutí k přijímání migrantů a hrozí vysokými pokutami. Vstupovali jsme do jiné EU s právem veta. Proto je vhodné vypsat referendum o setrvání či vystoupení z EU. Opět se jedná o využití vojenského prostoru v okolí města Jince pro zahraniční vojenskou základnu. Obce sousedící s vojenským prostorem Brdy už jednou vyjadřovaly nesouhlas se zahraniční vojenskou základnou. Jsem tedy i pro vypsání referenda o vystoupení z NATO. Sám jsem pro těsnější spolupráci s USA bez základen na našem území.
Vratislav Kulhánek: Ne.
9
Fotogalerie

Jednou z klíčových otázek, které jsou podrobeni kandidáti prezidentské volby, je případné přijetí zákona o obecném referendu. Podepsali by zákon, jehož parametry by umožňovaly vypsat referendum o vystoupení z EU či NATO? Odpovědi kandidátů čtěte v popiscích uvnitř galerie.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka