Bývalý rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima bude kandidovat na prezidenta

Emeritní rektor UK Tomáš Zima v Epicentru Blesk.cz (26.5.2022)

Emeritní rektor UK Tomáš Zima v Epicentru Blesk.cz (26.5.2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Končící rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v pořadu Epicentrum (14.12.2021)
Emeritní rektor UK Tomáš Zima v Epicentru Blesk.cz (26.5.2022)
Emeritní rektor UK Tomáš Zima v Epicentru Blesk.cz (26.5.2022)
Emeritní rektor UK Tomáš Zima v Epicentru Blesk.cz (26.5.2022)
5
Fotogalerie

Bývalý rektor Univerzity Karlovy a šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima se rozhodl kandidovat na prezidenta. Sdělil to v pořadu Epicentrum na Blesk.cz, kde řekl, že by rád nabídl své služby občanům. "Po určitém váhání a hlavně po setkání s mnoha přáteli a lidmi z celé republiky jsem se rozhodl, že se zeptám občanů, zda mě v kandidatuře podpoří," řekl v rozhovoru pro Deník

Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta začal tento měsíc sbírat také odborový předák Josef Středula.

Podle Zimy by vláda měla dělat víc lidi ohrožené zdražováním i za cenu vyššího schodku státního rozpočtu. „Nebál bych se ani otevřít téma snížení DPH na základní potraviny, energie a pohonné hmoty. Stát by si tím sice snížil příjem, ale lidem by umožnil důstojně žít,“ uvedl.

Hlavu státu budou Češi vybírat začátkem příštího roku. Jako největší favorité se zmiňují šéf opozičního hnutí ANO a miliardář Andrej Babiš a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili. Celkem se chtějí o prezidentský post ucházet zatím víc než dvě desítky lidí, mezi nimi třeba podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert nebo teolog a mediální expert Ivo Mareš.

Tomáš Zima je český lékař, specializací biochemik, mezi roky 2014 až 2022 rektor Univerzity Karlovy a v letech 2005 až 2012 děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Kdo kandiduje na prezidenta >>>

Tomáš Zima byl v letech 1983 až 1990 členem Komunistické strany Československa. V roce 1989 byl předsedou výboru Socialistického svazu mládeže na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Uvedl však, že se členm stal pět let před rokem 1989 a od té doby se poučil. Zároveň se zasadil o povolení demonstrace studentů na Albertově v roce 1989. 

Video placeholde
Předvolební průzkumy v Česku • Videohub