K prezidentským volbám jde devět kandidátů. Do boje o Hrad nezasáhne Janeček či Březina

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: ČTK

Karel Diviš
Karel Janeček
3
Fotogalerie

V lednových prezidentských volbách se bude o přízeň voličů ucházet devět kandidátů, stejný počet jako v předchozích dvou přímých volbách hlavy státu. Ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že 12 z původních 21 uchazečů do volby nezaregistrovalo, protože nesplnili zákonné podmínky. Mezi připuštěnými kandidáty nechybí žádný z adeptů favorizovaných předvolebními průzkumy, včetně předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, bývalé rektorky Danuše Nerudové a někdejšího vysokého představitele armády Petra Pavla. Dva z vyřazených kandidátů už oznámili, že se proti rozhodnutí odvolají. Soud má na verdikt 15 dnů.

V lednu se o Hrad utká kromě Babiše, Nerudové a Pavla také poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, odborový předák Josef Středula, bývalý rektor Tomáš Zima a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Ministerstvo se rozhodlo Rohanovou zaregistrovat přesto, že podala přihlášku s podpisy poslanců minulé Sněmovny. Šlo navíc o zákonodárce politických stran, které už v současné Sněmovně nejsou zastoupeny.

Registraci 12 přihlášených uchazečů ministerstvo odmítlo zejména kvůli tomu, že nedodali podpisy na podporu své nominace v zákonem předepsaném minimálním počtu, jímž je deset senátorů, 20 poslanců nebo 50 tisíc řadových občanů. Mezi vyřazenými jsou například podnikatelé Tomáš Březina, Karel Diviš a Karel Janeček, kterým úřad neuznal část podpisů voličů.

Nejblíže minimálnímu požadovanému počtu byl Diviš, jemuž z 63 210 podpisů ministerstvo po kontrole chybovosti uznalo 49 884 platných. Diviš už oznámil, že se proti vyškrtnutí z voleb odvolá k Nejvyššímu správnímu soudu. „Nesouhlasí nám celkový počet odevzdaných podpisů,“ řekl.

Na soud se chce obrátit také Janeček, kterému vnitro započítalo jako platných 48 091 podpisů z více než 74 tisíc. „Takto vysokou chybovost nelze statisticky dost dobře vysvětlit,“ uvedl Janeček. Situaci bude nyní analyzovat. „Každopádně se odvolám a v zákonné lhůtě požádám o přezkoumání,“ doplnil.

Největší šance na vítězství v prezidentských volbách mají podle průzkumů bývalý představitel armády a NATO Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová, kteří kandidují s podporou občanů, a také expremiér a předseda hnutí ANO Babiš, kterého podpořili jeho poslanci.

„Jsem rád, že výběr kandidátů pro volební souboj je široký,“ napsal dnes na twitteru Pavel. Zároveň pogratuloval všem kandidátům, kterým se podařilo posbírat dostatek podpisů. Nerudová v reakci na rozhodnutí ministerstva uvedla, že je občanskou kandidátkou s nejsilnějším mandátem. Ministerstvo jí po přezkoumání uznalo jako platných 82 413 podpisů.

Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?

Video placeholde
• Videohub