Šéfka AfD ztratila imunitu, Němci ji tak mohou stíhat kvůli křivé přísaze

předsedkyně AfD Frauke Petryová

předsedkyně AfD Frauke Petryová Zdroj: ctk/AP

Sjezd AfD v Kolíně nad Rýnem
Lídryně Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová
Sjezd AfD v Kolíně nad Rýnem
Lídryně Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová
5
Fotogalerie

Spolupředsedkyně strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová přišla o imunitu, a může tak být trestně stíhána kvůli podezření z křivé přísahy. V noci na úterý totiž vypršela lhůta pro poslance saského zemského sněmu, jehož je Petryová členem, podat protest proti jejímu vydání orgánům činným v trestním řízení.

Policie Petryovou vyšetřuje kvůli rozporům v její výpovědi a výpovědi pokladníka AfD Carstena Hüttera před výborem pro dohled nad volbami saského zemského sněmu. Podezřívá ji ze lži pod přísahou. Stíhání Hüttera policie před několika týdny zastavila.

Pro zbavení Petryové imunity hlasoval v polovině srpna imunitní výbor saského parlamentu, a to jednomyslně.

Vzhledem k tomu, že nikdo z poslanců sněmu ve stanovené lhůtě neprotestoval, nabylo doporučení výboru automaticky charakteru oficiálního souhlasu zákonodárného sboru. Se svým vydáním k trestnímu stíhání souhlasila sama spolupředsedkyně AfD.

V případě, že by byl protest proti jejímu vydání přece jen podán, musel by o žádosti zastupitelství hlasovat celý sněm.

Petryová předsedá AfD spolu s Jörgem Meuthenem. Strana, která je mimo jiné známá protiimigrační rétorikou, by se podle dosavadních průzkumů veřejného mínění mohla po zářijových volbách dostat poprvé do Spolkového sněmu. Dosud zasedají její poslanci ve 13 ze 16 německých zemských sněmů. Ještě před rokem AfD průzkumy předpovídaly 14 procent hlasů, nyní však již jen osm.