40 tisíc korun průměrné mzdy lidem do roku 2022 dáme, slibuje Zaorálek

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Daniel Černovský, CNC / Blesk

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
6
Fotogalerie

Sociální demokraté se chtějí před volbami odrazit ode dna volebních preferencí. Zatím se potácejí na hranici deseti procent. Nový volební lídr Lubomír Zaorálek se proto snaží ve straně nastavit nový systém fungování.

„Jsem šťastný, že mzdy budou hlavním tématem kampaně,“ říká k volebnímu programu ČSSD Zaorálek. Tvrdí, že Česká republika je fiskální premiant v rámci EU, šestá nejbezpečnější země na světě, ale lidé z toho prý nic nemají.

„Je strašně nebezpečné držet nízké mzdy a je špatné, že se to v minulosti zanedbalo,“ říká pár měsíců před volbami lídr ČSSD, který se bojí, že když se nic neudělá, studovaní lidé budou odcházet za lepším mimo Českou republiku.

Za svými předvolebními sliby si Zaorálek stojí. Lidé prý mají počítat s tím, že průměrné platy porostou do roku 2022 postupně až na hranici 40 tisíc korun hrubého a daně naopak mají klesnout většině lidem.

„Problém je v tom, že máte zemi, která je premiant v ekonomickém hospodářství, ale mzdy jsou tady nízké,“ říká Zaorálek. Česká republiky má podle ministra zahraničí velkou šanci, být zemí, ve které mzdy v příštích letech porostou třeba i tempem pět procent za rok. Proto má prý ČSSD v programu, že do roku 2022 bude průměrná hrubá mzda v České republice 40 tisíc korun.

Zbytek rozhovoru čtěte zde >>>