ANO: Chceme od Pirátů jasnou podporu pro Vondráčka v čele Sněmovny

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Zdroj: ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Pirátská strana
Poslanecká sněmovna
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
5
Fotogalerie

Hnutí ANO chce od Pirátů jasnější postoj k podpoře kandidáta hnutí na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka. Místopředseda ANO Petr Vokřál před čtvrteční schůzkou se zástupci Pirátů uvedl, že od dřívější jasné podpory v posledních dnech Piráti podle výroků v médiích ustupují.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše rozhodne víkendové jednání sněmovního klubu. Připustil, že názor strany se mění, a to zejména potom, co na středeční kulatý stůl bez ANO organizovaný Piráty se nedostavily KSČM a SPD.

"ANO má jistě deklarovanou podporu SPD a KSČM. Předneseme to na klubu, včerejší schůzka něco naznačila a uvidíme, budeme o tom jednat," uvedl Bartoš. Spojenectví hnutí ANO s SPD a komunisty se mu nelíbí a Piráti by se k němu neměli přidávat.

Ve středu Piráti informovali Vondráčkova protikandidáta předsedu občanských demokratů Petra Fialu, že žádost ODS o jeho podporu zváží.

Na zhruba hodinové schůzce nabídne ve čtvrtek ANO podle místopředsedy Jaroslava Faltýnka Pirátům předsednictví dvou sněmovních výborů. Chce také slyšet, jak si strany představují rozdělení komisí na dohled nad bezpečnostními složkami.

"Slyšeli jsme požadavek, aby opozice vedla kontrolní komise. Já budu chtít konkrétně slyšet výstup z včerejší schůzky, kdo by měl zájem o kterou. Pořád je ve hře petiční a kontrolní výbor," uvedl.

Zástupci ANO a Pirátů budou jednat také o programu. Piráti došli s rozepsanými dvaceti prioritami, které chtějí porovnat s programovými návrhy vítěze sněmovních voleb.