Babiše drží při životě tým expertů, vaz mu můžou zlomit volební debaty, říká politolog Šaradín

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: Anna Vacková

Volební místnosti
Volební místnosti
Volební místnosti
Volební místnosti
Volební místnosti
6
Fotogalerie

V čase začínající ostré fáze volební kampaně spatřuje politolog Pavel Šaradín tři základní témata, která rozhodnou o jejich výsledku: boj hnutí ANO proti tradičním stranám, sociální témata, která do debaty vtahují sociální demokraté nebo ODS a TOP 09 a kauzy Andreje Babiše. Pokud se voliči budou podobně jako v minulosti rozhodovat na poslední chvíli, Šaradín je přesvědčený, že Babiš voliče může ztratit při televizních debatách.

„Argumentačně je na tom hůře než například Petr Fiala či Lubomír Zaorálek. Ublížit by mu mohlo, pokud by se ukázal jako nekompetentní,“ odhaduje politolog v exkluzivním rozhovoru pro INFO.cz. Pokud jde o průběh kampaně, očekává velmi silnou polarizaci, nestabilitu a populismus.

Platí podle vás teze, že se letos souboj po mnoha letech nepovede na pozadí pravo-levého konfliktu, nýbrž že to bude střet tradičních stran proti Babišovi?

Částečně ano, protože hnutí Andreje Babiše to bude vyhovovat. Je to pro něj skutečně klíčové a snaží se z ostatních soupeřů utvořit tábor. Na ten ukazuje a představuje ho voličům jako zlo, které je třeba odstranit. Nicméně ideově ukotvené strany se budou snažit tuto nabídku nabourávat programovými návrhy. Nepředpokládám proto, že by levo-pravá dimenze zmizela.

Jak byste popsal výchozí pozice klíčových aktérů? Podpora Babiše stagnuje, možná i mírně klesá. Avšak k tradičním stranám se voliči nikterak houfně – zdá se – nevracejí…

Máme k dispozici srpnová data, která bývají obvykle zkreslená. Pokud je však chceme interpretovat, pak si musíme uvědomit, jak obrovský je podíl nerozhodnutých voličů. Právě k nim bude směřovat kampaň.

Andrej Babiš čelí tlaku z několika stran. Může to ustát? A která kauza ho podle vás nejvíce ohrožuje?

Do tohoto tlaku se ale dostal sám. Při životě jej udržuje špičkový tým spolupracovníků. Tlak Andrej Babiš ustát může, záleží na tom, jak věrohodně budou jeho sympatizantům kauzy vysvětlovány. Zatím se zdá, že jeho táboru podporovatelů nevadí nic. Jako větší zlo vidí Miroslava Kalouska, Bohuslava Sobotku, ODS, lidovce…

Myslím si, že voliče může ztratit při televizních debatách, argumentačně je na tom hůře než například Petr Fiala či Lubomír Zaorálek. Ublížit by mu mohlo, pokud by se ukázal jako nekompetentní.

Sociální demokraté vyměnili před několika měsíci lídra. Jak se podle vašeho názoru zatím Lubomír Zaorálek osvědčil?

Je to znatelný posun k lepšímu. Lubomír Zaorálek je více v médiích, ovládá sociální sítě, dělá kontaktní kampaň. Uvidíme, jak přesvědčivý bude v nastolování sociální a ekonomické agendy.

Kde vlastně spatřujete příčiny toho, že levici (ČSSD a KSČM) podporuje v součtu jen okolo 25 % voličů? Pokud by tak volby dopadly, byl by to její nejhorší výsledek od roku 1992…

Nechci ještě tuto podporu brát za definitivní. Součet pro levici bude lepší, nicméně část voličů, například dlouhodobě nezaměstnaní, lidé s velmi nízkými příjmy, nebo lidé z postižených regionů, k volbám již nechodí, nebo si našli jiné téma – bezpečnost. Slyší na způsob, jak ji prezentuje Tomio Okamura.

Pokračování rozhovoru si přečtěte na INFO.CZ