Dědek se Starosty do voleb nepůjde. Nechci být srovnáván s Babišem, prohlásil

Dalibor Dědek, Jablotron

Dalibor Dědek, Jablotron Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ministr financí Andrej Babiš na valné hromadě České unie sportu
Andrej Babiš
Dalibor Dědek, Jablotron
Dalibor Dědek, Jablotron
5
Fotogalerie

Podnikatel Dalibor Dědek nakonec kandidátku hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v Ústeckém kraji nepovede. Zakladatel společnosti Jablotron Group nechtěl být podle svých slov přirovnáván k Andreji Babišovi (ANO), přesto ho veřejnost údajně vnímala právě jako "dalšího Babiše". Obrázek jsme si udělali na základě sociologického průzkumu, uvedl Dědek pro E15. S hnutím ovšem hodlá nadále spolupracovat. 

"Měli jsme za to, že kampaň vedeme dobře. Potom jsme si ale provedli sociologický průzkum. Ačkoliv se mi jeho závěry nelíbily, tak jsme si udělali obrázek, jak nás veřejnost vnímá. Viděli mě zkrátka jako dalšího Andreje Babiše. Problematický byl také slogan Hledáme slušné," vysvětlil pro E15 Dalibor Dědek. 

Lidé si údajně na to konto stěžovali, že heslo evokuje, jako by v hnutí Starostové a nezávislí slušní lidé chyběli.

S hnutím nicméně Dědek hodlá i nadále spolupracovat a "zapáleně přesvědčovat lidi po celé republice, aby volili STAN". To podnikatel napsal v dopise spolustraníkům. Na první místo na kandidátce se tím vrací bývalý starosta Litvínova Milan Šťovíček, oznámil ve čtvrtek celostátní lídr kampaně STAN Jan Farský.

Na především symbolické důvody Dědkova kroku poukázal také šéf hnutí Petr Gazdík. Jak řekl pro E15, podnikatel chtěl "jasně ukázat, že z naší podpory nechce žádný profit ani poslanecký mandát. Nechce si nikoho kupovat a ctí demokratické principy, které ve Starostech jsou."

Gazdík je navíc přesvědčený, že se o zásadní změnu nejedná. "Naprosto vylučuji, že by došlo mezi panem Dědkem a kýmkoliv jiným ze Starostů k rozporům ohledně podoby kandidátky v Ústí. Nic takového se nestalo," dodal. Dědek nicméně připustil, že v problémech Ústeckého kraje by se musel teprve zorientovat.

Možnost, že by Dědkova rozhodnutí působila zmatečně, ovšem odmítl první místopředseda STAN Vít Rakušan. "STAN ohlásil spolupráci s Daliborem Dědkem, ta nadále trvá. My podle mého názoru z určitého úhlu pohledu tu situaci zpřehledňujeme a odnímáme ze STAN zátěž v tom pohledu, že někdo si kupuje politické hnutí," dodal. 

Dědek začal se Starosty spolupracovat na začátku měsíce poté, co zkrachoval projekt společné kandidatury STAN s lidovci. Za cíl si dal hledání nezávislých osobností, které by za hnutí šly do voleb. Nakonec se ujal i místa na kandidátce, odkud se nyní stahuje.

Vůči Babišovi, k němuž je podnikatel údajně neprávem přirovnávám, se v minulosti vymezil v rozhovoru pro deník E15. Tehdy Dědek prohlásil, že mu na Babišovi mimo jiné vadila konfrontační rétorika a žebříček hodnot. "Pro pana Babiše co není nezákonné, to je v pořádku. Mám pocit, že postrádá nadstavbu, jíž jsou etické hodnoty," uvedl Dědek.