Elektronické recepty míří do Senátu, lékaři doufají v jejich odložení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Lékaři nevzdali boj proti povinně elektronickým receptům. Senátní návrh by mohli do konce roku stihnout projednat noví poslanci.

Oddálení povinnosti lékařů vypisovat od ledna příštího roku recepty elektronicky míří k zákonodárcům. Návrh novely zákona hodlá na srpnové schůzi Senátu předložit senátor Vladimír Plaček (ČSSD).

„Projednala by ho nově zvolená sněmovna tak, aby k prvnímu lednu elektronický recept povinný nebyl,“ ohlásil v Senátu ve čtvrtek Plaček. Odložil by povinnost na rok 2020. Věří totiž lékařům, že by elektronické recepty byly pro mnohé z nich významným problémem. „Každý den, každá chvíle, kdy bude oddálen, tak je pro zdravotnický systém v pořádku,“ míní Plaček.

A jeho návrh bude řešit nejen elektronické recepty. Zároveň by ordinacím, které vybírají jen malé částky v hotovosti, dal výjimku z EET.

Lékařská komora, která proti této zákonné povinnosti dlouhodobě bojuje, neztrácí naději na zvrat na poslední chvíli. „ČLK se bude znovu snažit prosadit takovou změnu zákona, která by zachovala e-recept jako fakultativní možnost,“ oznámil minulý týden v časopise České lékařské komory její prezident Milan Kubek.

I předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka Plačkovu iniciativu vítá. „Jak je e-recept připraven, byla by to obrovská ostuda a fiasko. Nevěřím, že na konci roku to bude schopen úřad zvládnout,“ tvrdí Šonka. „E-recept zatím nic nepřináší ani pro pacienty, ani pro lékaře, je to produkt sám pro sebe.“

Elektronický systém pro povinné e-recepty přitom bude stát 14,7 milionu korun. Státní ústav pro kontrolu léčiv jej touto dobou testuje. E-recept sníží chyby při předepisování a výdeji léků. U chronických pacientů může být výhodné, že elektronický recept lze vystavit na dálku.

Další možné výhody, jako je kompletní záznam o tom, co pacient užívá, nebo automatická kontrola interakcí, ale zákon zatím neumožňuje. Lékaři tvrdí, že systém vyřadí některé starší lékaře a bude dělat problémy v regionech při horším signálu sítí.