Glosa Martina Čabana: Ústavní žaloba na prezidenta začíná dávat smysl

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Andrej Babiš
4
Fotogalerie

Zeman se rozhodl upřednostnit koaliční smlouvu před ústavou. To už je téma, které by ústavní soudce mohlo zajímat.

Bylo to v půli roku 2013, když se Miloš Zeman, tehdy čerstvě prezident republiky, vyjádřil o ústavních zvyklostech jako o pojmu, který je „idiotský“. Následně v rozporu se vším, co bylo dosud v českém ústavním pořádku obvyklé, jmenoval prezidentskou vládu Jiřího Rusnoka, která neměla šanci získat důvěru poslanců, a nechal ji přes půl roku vládnout.

A své přesvědčení o tom, že vykladači ústavy jsou idioti, pokud se nejmenují Miloš Zeman, si hlava státu zjevně uchovala dodnes. Po schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem Zeman uvedl, že Babišovo odvolání by bylo v rozporu s koaliční smlouvou. Jenže neodvolání ministra na návrh předsedy vlády je zase ve zjevném rozporu s ústavou. Takže je celkem jasné, který z obou dokumentů je momentálně prezidentovi dražší.

Video: Podívejte se na vyostřené setkání Sobotky se Zemanem:

Video placeholde
Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě. • ČTK

Až dosud bylo volání po ústavní žalobě na prezidenta republiky do velké míry exhibicí. Hnát prezidenta k Ústavnímu soudu kvůli tomu, že s odvoláním vrtošivě počká několik dnů, by bylo podobně nedůstojné jako mnohé hradní výstupy.

Nicméně po pondělním prohlášení, v němž Zeman zcela zjevně nadřadil koaliční smlouvu mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL nejvyššímu zákonu, začínají úvahy o žalobě dávat jistý smysl. Přinejmenším by to v Brně mohlo být zajímavé a celkem napínavé. A ať by to dopadlo jakkoli, soudci by mohli alespoň trochu vyjasnit a zpevnit mantinely, v nichž se má pohybovat hlava státu, pro niž jsou dosavadní výklady pravidel hry pouhou idiocií.