K Demokratickému bloku se nepřidá ČSSD a Piráti. Nabídku s díky odmítnu, řekl Chovanec

Milan Chovanec a Jan Hamáček

Milan Chovanec a Jan Hamáček Zdroj: ČTK

ČSSD se nepřidá k Demokratickému bloku, který dnes pro společný postup při ustavení Sněmovny vytvořily ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec uvedl, že tuto nabídku "ČSSD s díky odmítne". Do nového bloku nevstoupí ani Pirátská strana.

Podle místopředsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka bude sociální demokracie ve Sněmovně postupovat samostatně. Účast v opozičním bloku už ráno odmítli Piráti, protože je podle nich podmíněna odmítnutím kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka při volbě předsedy Sněmovny.

O nabídce pro Piráty a sociální demokracii informoval ráno předseda sněmovního klubu STAN Jan Farský. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu později na sociálních sítích dodal, že účast i dalších demokratických subjektů by blok uvítal. "Záleží na nich, zda se rozhodnou být v opozici, nebo zase ne až tolik," poznamenal.

"Škoda, že nebyl vyslyšen, dochází k fragmentaci," uvedl Bartoš. Piráti podle něj chtějí podporou Vondráčka zprůchodnit ustavující schůzi Sněmovny tak, aby bylo možné zahájit práci dolní komory včetně případného hlasování o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a šéfa frakce hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Demokratický blok se podle Bartoše inspiroval návrhy Pirátů, ale nemá dost hlasů. Může se tak stát prázdným gestem. "Je to spíše gesto, než konstruktivní návrh, který by někam jednání posunul," konstatoval. Odmítl přitom, že by Piráti směřovali do tiché koalice s ANO, komunisty a SPD.