Lidovci se starosty pustili do velkého risku volební koalice

Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek na sjezdu STAN

Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek na sjezdu STAN Zdroj: Karel Kopáč

Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) jsou zase o krok blíž společné volební dvojkoalici. Finální slovo budou mít celostátní sjezdy obou uskupení...
2
Fotogalerie

Lidovci a hnutí Starostové nezávislí (STAN) podepsaly koaliční smlouvu o spolupráci pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Uzavřou tím jednání o vytvoření koalice, které trvalo přibližně čtvrt roku. Společná kandidatura ve volbách do Sněmovny znamená, že pro zisk poslaneckých křesel musí STAN a lidovci dostat hlasy nejméně deseti procent voličů. Poslední volební model jim ale přisoudil jen devět procent.

Rozhovory mezi hnutím STAN a lidovci začaly krátce po rozchodu Starostů s dlouhodobým partnerem TOP 09. Konečná rozhodnutí obou partnerů padla ve druhé polovině března.

Podle ohlasů politologů by se STAN a lidovci mohli společně stát významným hráčem při utváření vládní koalice po volbách, pokud se jim ovšem podaří dostat se do Sněmovny.

Březnové volební průzkumy naznačují, že KDU-ČSL by se bez STAN do Sněmovny dostala. Součet hlasů obou uskupení se zpravidla pohybuje těsně kolem desetiprocentní hranice.