Novou Sněmovnu může čekat další jednání o imunitě. Státní zástupce zřejmě bude žádat o vydání Martina Půty

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta Zdroj: CTK

Martin Půta
2
Fotogalerie

Státní zástupce Radim Kadlček považuje za vysoce pravděpodobné, že bude žádat o zbavení imunity hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu (STAN). Půta se díky preferenčním hlasům stal poslancem za Liberecký kraj, stíhán je kvůli korupci. Policie už ukončila vyšetřování, případ je ve fázi přípravy obžaloby. Půta, kterého vynesly do Sněmovny z posledního místa na kandidátce preferenční hlasy, ale už v sobotu naznačil, že do poslanecké lavice zřejmě neusedne. Chce se dále věnovat práci hejtmana.

"Budu zvažovat další procesní postup. S vysokou pravděpodobností se dá očekávat žádost o vydání poslance (Půty) k trestnímu stíhání, ale nerad bych svůj procesní postup dále komentoval," řekl Kadlček. "Vyčkejme definitivního vyhlášení voleb ve sbírce zákonů," dodal.

Policie v případu navrhla obžalovat 13 lidí včetně Půty a také čtyři firmy. Hejtmana viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta byl v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly. Od začátku byl projekt veden jako rizikový, a peníze tak měl získat až po jeho skončení a celkové kontrole.

Půta od začátku obvinění odmítá a neúspěšně proti němu podal stížnost. "Ani v případě projektu rekonstrukce kostela, ani v případě žádného jiného projektu jsem nepřijal žádný úplatek, ani žádné jiné zvýhodnění," uvedl Půta po svém obvinění. Jediné, co připustil jako chybu, bylo, že se kromě kanceláře na hejtmanství setkával s některými obviněnými na benzince.

Poslance nelze trestně stíhat bez souhlasu Sněmovny po dobu mandátu. Není přitom jisté, zda Půta poslanecký mandát přijme. I po zveřejnění výsledků voleb avizoval, že se chce věnovat zejména práci na kraji. "To znamená, že budu dál dělat hejtmana a pracovat pro kraj, a protože na dvou židlích se dlouho sedět nedá, tak prostě v té Sněmovně dlouhodobě sedět nemůžu. Jak to vyřeším technicky, to v tuhle chvíli ještě nevím, ale protože pan prezident chce první schůzi svolat až za 30 dnů, tak určitě bude prostor si to dobře rozmyslet a technicky to udělat co možná nejlépe pro všechny," řekl Půta.

Vše o parlamentních volbách čtěte zde

Rozbory volební sutace a autorské komentíře sledujte na Info.cz

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Více na http://zpravy.e15.cz/volby/volby-2017/volby-neuspesne-strany-cekaji-financni-problemy-vyrazne-si-pohorsi-cssd-nejvice-vydela-ano-1338860