ODS zatím odolává Babišovým pokušením. Klíčem může být změkčení EET

Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší Zdroj: ČTK

Petr Fiala
Andrej Babiš.
Václav Klaus mladší
Petr Fiala
5
Fotogalerie

Až na mlčícího Václava Klause mladšího zní z ODS jasné ne vládní spolupráci s ANO. Jenže co kdyby jeho šéf Andrej Babiš nabídl straně programové ústupky například v podobě výrazného změkčení EET a navrch by přidal zajímavá ministerská křesla? ODS skončila ve volbách druhá na pásce. S babišovci by měla slušnou většinu 103 hlasů. Pro hnutí by byla tato varianta nejpohodlnější. Volají po ní i firmy. 

„Nemá smysl nyní řešit, jak bychom reagovali, kdyby nám ANO něco nabídlo. Hnutí má jako vítěz voleb odpovědnost za to, aby sestavilo vládu,“ odmítl spekulovat o dalším vývoji místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. Připomněl čerstvou zkušenost, kterou strana s uskupením má. „Rozbili středočeskou koalici, jejíž jsme byli součástí, a spojili se s ČSSD a komunisty,“ podotkl.

O ekonomu Skopečkovi se říká, že má jako bývalý spolupracovník exprezidenta Václava Klause blízko k názorům jeho syna. Klaus mladší, který platí za zastánce spojenectví s ANO, odmítá úvahy o spojenectví s Babišem komentovat. „Nechci být nekolegiální k vedení strany,“ vysvětlil. Se svými názory je Klaus v menšině. Přestože ve volbách získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů, nedostal se do vedení poslaneckého klubu. Ten si odsouhlasil, že ODS s ANO o vládě vyjednávat nebude.

Zdá se však, že Klaus není úplně osamocený. Například nově zvolený občanskodemokratický poslanec Jiří Žáček připustil koalici za předpokladu, že „by v ANO nastal nějaký posun a bylo by možné se s ním dohodnout“. Spolupráci s hnutím za určitých okolností nevylučuje ani matador ODS Alexandr Vondra. „Teď ale rozhodně nepřipadá v úvahu. Spolupráce navíc vyžaduje důvěru a o ní nemůže být řeč, pokud by byl partnerem člověk, který vás zařízne, kdykoliv to pro něj bude výhodné,“ uvedl.

V komentáři pro server Echo24 Vondra napsal, že standardní politické strany se budou kvůli patové situaci kolem sestavení kabinetu dostávat pod značný tlak, aby podřídily své dlouhodobé zájmy momentálnímu zájmu státu. „ODS se musí na tuto situaci připravit. Václav Klaus jr., který má školu svého otce, to vnímá a vysílá signály. Připomíná, že strategickým cílem politika není sedět v opozici, ale vládnout a prosazovat sliby dané lidem,“ dodal Vondra s tím, že „strana musí udržet nervy na uzdě“. Podobně jako Skopeček je přesvědčen, že s řešením musí přijít ANO.

Občanští demokraté trvají na zrušení EET
Strana už před volbami zveřejnila dvanáct pro ni nepřekročitelných podmínek, chce například omezení byrokracie a snížení daní. S ANO se neshoduje v podstatě jen na požadavku zrušit EET. Tvrdí, že pokud její podmínky možní koaliční partneři neakceptují, dohodu s nimi neuzavře. A stejně jako jiné strany si nedovede představit, že by seděla ve vládě s trestně stíhaným Andrejem Babišem.