Pelikán: Žádost o vydání Babiše má ovlivnit volby, za tím si stojím. Neměl jsem to ale v rozhovoru říkat

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: čtk

Robert Pelikán
Robert Pelikán, miistr spravedlnosti
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán
4
Fotogalerie

Ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny hlasoval o návrhu předsedovi vlády na odvolání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Pro ale byli jen čtyři ze třinácti členů výboru. Ten se sešel kvůli výrokům ministra Roberta Pelikána (ANO) v rozhovoru pro časopis Respekt. V něm Pelikán vyjádřil pochybnosti nad žádostí o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba hnutí ANO) v kauze Čapí hnízdo. Pelikán ji s odkazem na blížící se volby označil za účelovou. „Stále si za svými slovy stojím, říkat v rozhovoru jsem je však neměl,“ uvedl ministr Pelikán.

„Robert Pelikán v rozhovoru neoddělil rovinu ministra a rovinu osoby. V tuto chvíli si ale myslím, že ústavněprávní výbor nemá důkazy, aby navrhoval postupy nebo zasahoval do právního systému,“ reagoval na návrh na doporučení Pelikánova odvolání Vlastimil Vozka z ANO.

Pelikán označil nynější žádost policie o vydání Babiše a Faltýnka kvůli trestnímu stíhání za zbytečnou. „Bude totiž nezbytné znovu žádat Sněmovnu, aby poslance zbavila imunity po dalším zvolení do Sněmovny,“ vysvětlil Pelikán svá slova

Dodal, že v podobných podmínkách nemůže být zaručena férovost voleb, „Platit má presumpce neviny,“ říká Pelikán. Poslanec Zdeněk Ondráček za KSČM však poukázal, že police má ke stíhání přistoupit neprodleně. „Pokud by tak policisté neučinili, sami by se vystavili hrozbě stíhání,“ uvedl Ondráček. Kritikou ministrových výroků nešetřil ani celorepublikový lídr STAN Jan Farský. "Máte kalendář, kdy policie může žádat o vydání?" položil Farský Pelikánovi řečnickou otázku. Podle něj by si měl Pelikán vybrat, zda je ministrem spravedlnosti, či právníkem Agrofertu.  

Pelikán se hájí mimo jiné tím, že vyznění jeho výroků mělo obecnou povahu, téma se však údajně stočilo právě ke stíhání členů ANO. „Novinář se ke mně vlísal,“ uvedl na jednání ministr. Rozhovor nakonec vyšel s poznámkou Roberta Pelikána, ve které se svá slova snažil obhájit.

„Nikdy jsem ovšem necítil potřebu stát za každým rozhodnutím soudce a státního zástupce. Bylo by to absurdní, já jsem garantem jejich nezávislosti, nepřikazuji jim, co mají dělat. Já stojím za výsledky celé soustavy,“ pokračoval na jednání výboru Pelikán. Po jednání výboru ministr zopakoval, že se za své výroky dostatečně omluvil.

Za ministrova slova se postavila jeho stranická kolegyně a předchůdkyně Helena Válková. „Sama jsem vyjádřila obavu, že se vyšetřování projeví na volebním výsledku,“ řekla Válková. „Myslím si, že by se měl ministr spravedlnosti vyjadřovat opatrně, je konfrontován s medializací každého svého výroku a je tak pod tlakem možné, že vyjádří svůj názor,“ pokračovala ale Válková. „Vidím politizaci celého shromáždění výboru,“ dodala.  

Kritiku nad jednáním výboru vyjádřila také Marie Benešová (ČSSD). „Nemyslím si, že by se vůbec měl výbor scházet nad touto záležitostí. Nikdy se to nedělo, ale před volbami je to jakýsi folklor. Navíc vidíme, že policie je v jasných problémech, podívejme se na kauzy Vidkun nebo Beretta. Jsem bezradná v tom, jakým způsobem se situace kolem výroků ministra spravedlnosti vyvíjí,“ míní Benešová.

Podívejte se na shrnutí kauzy Čapí hnízdo:

Video placeholde

Čapí hnízdo: podívejte se, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára