Petr Gazdík: Sestavení vlády bude těžké, nemusí být vůbec stabilní

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: ČTK

Předseda STAN Petr Gazdík
Zleva první místopředseda hnutí Starostové a Nezávislí (STAN) Vít Rakušan a předseda hnutí Petr Gazdík vystoupili 31. ledna v Praze na tiskové konferenci po zasedání celostátního výboru. STAN chce jít do voleb s KDU-ČSL, SNK-ED a regionálními stranami
Petr Gazdík
4
Fotogalerie

Volební lídr hnutí STAN Jan Farský na jednání s Andrejem Babišem půjde. Podle předsedy Starostů Petra Gazdíka jde o technické jednání o budoucím fungování sněmovny. „Pokud bude Andrej Babiš chtít jednat o vládě, tak my držíme slovo a s hnutím ANO do vlády nepůjdeme,“ říká Gazdík

Andrej Babiš pozval všechny lídry stran, které se dostaly do sněmovny, na jednání. Půjdete?

Pozval volebního lídra Jana Farského a ten půjde. Je to jednání o složení sněmovny.

Co od toho očekáváte?

Naší povinností jako volených zástupců je najít způsob fungování Poslanecké sněmovny. Toto je úvodní technické jednání o tom, jak by mělo vypadat vedení poslanecké sněmovny, výbory a komise.

Myslíte, že padne i nějaké slovo o případných podmínkách účasti ve vládě?

Předpokládám, že to jednání bude o složení sněmovny. Pokud bude chtít Andrej Babiš jednat o vládě, tak my držíme slovo a s ANO do vlády nepůjdeme.

Jaké výbory byste ve sněmovně rádi obsadili?

Je nás šest poslanců, jde o to, abychom fyzicky zvládali objem zákonů, potřebujeme kvalitní tým, který nás bude zásobovat informacemi, můžeme se bavit o spolupráci s dalšími kluby, o sdílení některých informací. Žádný z nás šesti není odborník na všechno. Určitě nás bude zajímat účast ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a v ústavněprávním výboru.

Budeme se soustředit na naše programové body a na chytrá řešení, která budeme prosazovat i z opozice. Určitě se shodneme třeba s Piráty na digitalizaci státu, tam jsou naše programy dokonce velmi podobné. Určitě se shodneme na debyrokratizaci veřejné správy, určitě se shodneme na tom, že v tomto volebním období by se měla řešit důchodová a zdravotnická reforma.

Jak pravděpodobné je podle vás při tom rozložení sil a nevolí sestavení nějaké akceschopné vlády?

To je zodpovědnost vítěze voleb a prezidenta republiky. Je to na nich. Určitě to nebude jednoduché, ta vláda nemusí být vůbec stabilní.

Čtyřicet procent voličů dalo hlas ANO a SPD. Jak k vám tohle číslo hovoří?

Když k tomu přičteme ještě voliče KSČM, tak jsme skoro na polovině. Vidím naštvanost voličstva a touhu po nějakých zázračných a rychlých řešeních. Myslím, že voliči v příštích letech uvidí, že zázračná a rychlá řešení nepřijdou. Obzvláště pokud se dostaví finanční krize.

Tu očekáváte?

Ekonomové něco takového očekávají v rámci ekonomických cyklů.

TOP 09, lidovci i vy jste dostali od voličů něco přes pět procent hlasů. Stojí zato mluvit o nějaké integraci stran od středu vpravo?

Jistě jste si povšiml, že my už jsme se o něco takového snažili. Ale KDU-ČSL dostala strach z nutnosti překročit deset procent, tak jsme se dohodli, že ten projekt bude vypadat jinak. Nicméně obecně z hlediska principu a do budoucna integrace středopravých stran na české politické scéně je důležité téma.

Myslíte, že výsledek voleb může vdechnout této myšlence nové síly?

Určitě ano. V případě, že by existovala platforma, na které by středopravé strany byly integrovány, tak by ten volební výsledek byl významně lepší. Zlí jazykové říkají, že kdyby ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN nebo Svobodní byli jednou stranou, tak by třeba dosáhli podobného výsledku jako Andrej Babiš nebo Angela Merkelová.

Budete nějaké takové jednání iniciovat?

Teď je to velmi předčasné. Teď je potřeba, aby se usadila poslanecká sněmovna, aby začala fungovat správa země, vznikla vláda. A abychom poté začali pracovat na svých programových prioritách a na tom, co jsme voličům slíbili. My od zítřka začínáme... nebudu říkat makat, ale dělat.