Pilný: Výsledku rozpočtu pomohou evropské fondy, jeho výsledek může být velmi pozitivní

Ministr financí Ivan Pilný

Ministr financí Ivan Pilný Zdroj: ČTK

Ministr financí Ivan Pilný
Ministr financí Ivan Pilný
3
Fotogalerie

Výsledek státního rozpočtu v roce 2018 by mohl být velmi pozitivní v souvislosti s čerpáním peněz z fondů EU. Novinářům to dnes řekl ministr financí Ivan Pilný. Zároveň uvedl, že ministerstva zatím dodatečné peníze ve svých nespotřebovaných výdajích nenašla. MF počítá příští rok se schodkem rozpočtu 50 miliard korun.

"Příští ministr financí nebude mít jednoduchou roli. Ale domnívám se, jak se konečně začnou čerpat evropské peníze, tak by nakonec výsledek rozpočtu pro příští rok mohl být velmi pozitivní," uvedl Pilný.

Koalice se v pondělí dohodla na zvýšení platů učitelů o 15 procent a dalších zaměstnanců ve veřejné správě o deset procent. Pilný kvůli tomu navýšil příjmy rozpočtu o 21 miliard, což by podle něj na samotné navýšení platů mělo stačit. Další peníze jsou ale potřeba ještě například pro vysoké školy nebo na vědu a výzkum. Ty mají ministerstva poskytnout právě ze svých nespotřebovaných výdajů. Mělo by jít asi o deset miliard korun.

"Zatím bych polemizoval s tím, že se ty rezervy našly. Ministerstva musí hledat a ten přístup není pozitivní, protože na první výzvu pana premiéra se sešly další požadavky za 33 miliard korun. Přitom jich řadu považuji za oprávněné," uvedl.

Navýšení příjmů rozpočtu umožnil MF lepší odhad vývoje ekonomiky a daňových příjmů. Pilný k tomu dnes uvedl, že minimálně v příštím roce bude letošní dobrý ekonomický růst pokračovat nebo se bude stabilizovat. "Ale již máme signály, že to nebude donekonečna. Na pracovním trhu chybí 190 000 pracovníků, což velmi omezuje exportéry. A mám i signály od firem, které vyrábějí díly do automobilů, že ty objednávky začínají klesat," upozornil.

Ekonomičtí analytici ale návrh ministerstva financí zvýšit příjmy státního rozpočtu na příští rok o 21 miliard korun kvůli aktuálnímu zlepšenému odhadu vývoje české ekonomiky kritizují. Částka podle nich nekoresponduje se změnou odhadu růstu HDP. MF zlepšilo pro příští rok odhad růstu z 2,9 na 3,1 procenta HDP.