Rozpadlá koalice si dělí i poradce, kdo získá bývalého viceguvernéra ČNB Kysilku?

Pavel Kysilka

Pavel Kysilka Zdroj: Stanislav Krupař

Pavel Kysilka
Pavel Bělobrádek
Pavel Kysilka
5
Fotogalerie

Vypadá to, jako by se politické strany předháněly, kdo představí před volbami zajímavějšího ekonomického experta pokud možno se zkušenostmi, či alespoň jménem známým z minulosti a dřívějších funkcí. Rozvod koalice lidovců a starostů sotva skončil, strany už si ale musely vypořádat své odborníky. Původně společně představily jako svého experta bývalého viceguvernéra ČNB a exšéfa České spořitelny Pavla Kysilku, teď se ale řeší, co dál.

„Já ho oslovil,“ reagoval na dotaz deníku E15 předseda lidovců Pavel Bělobrádek, zda Kysilka zůstane u KDU-ČSL. Sám Kysilka zatím netuší. „Vrátil jsem se z ciziny a zatím jsem se nestihl v situaci úplně zorientovat,“ uvedl pouze.

Zatím tak je jasné, že garantem ekonomického programu STAN zůstává bývalý šéf evropské kanceláře České spořitelny Petr Zahradník, který nezastírá, že jej rozpad koalice lidovců a Starostů mrzí. „Spolupráce stran se mi líbila. Nicméně k obsahu ekonomického programu STAN se hlásím,“ říká Zahradník s tím, že hnutí se něj obrátilo jako na konzultanta a se vstupem do politiky nepočítá.

„Hlubší politické angažmá nepřipadá v úvahu,“ dodává. Ostatní experty nicméně Starostové představí v pravý čas, jak potvrdila v rozhovoru pro deník E15 místopředsedkyně strany Věra Kovářová.

Dalším známým jménem, jež se objevuje okolo ekonomických programů stran, jenapříklad bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, který figuruje jako šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

U sociálních demokratů a jejich ekonomického směřování se hodně angažují také odboráři – Martin Fassmann a Jaroslav Šulc, v oblasti důchodů má svou roli Martin Potůček, vnitřním ekonomickým expertem strany je pak Michal Pícl. V hnutí ANO měl podobnou roli současný ministr financí Ivan Pilný.

Jako externí poradce pro ministerstvo financí ještě za vedení Andreje Babiše začal pracovat mimo jiné ekonom Aleš Michl. Na starosti tam má například stabilizaci dluhu a makroekonomickou analýzu.

Za TOP 09 se k finančním otázkám nejčastěji vyjadřuje z Bruselu europoslanec a bývalý viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer, za ODS ekonomická témata komentuje hlavně poslanec Jan Skopeček.