S ANO žádná ministerstva měnit nechceme, říká volební manažer ČSSD Birke

Jan Birke

Jan Birke Zdroj: profimedia

Jan Birke
Stříhání pásky se na výstavě současného čínského umění Praha – Peking zhostili (zleva) Xin Dong Cheng, hlavní kurátor výstavy, Yu Qingtai, Jeho Excelence velvyslanec Čínské lidové republikyJan Birke, prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, Jiří Balvín, ministr kultury
Bohuslav Sobotka,
Představení letounu L-159 premiérovi Bohuslavu Sobotkovi
Bohuslav Sobotka
6
Fotogalerie

Podle místopředsedy ČSSD a volebního manažera strany Jana Birkeho je velmi nepravděpodobné, že by se socialisté dohodli s ANO na výměně některých ministerstev. Birke se také podivuje nad snahou šéfa hnutí Andreje Babiše určovat personální politiku sociální demokracie. Uvedl to v narážce na Babišovo úterní vyjádření, že by novým premiérem mohl být ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Byla by ČSSD ochotna vyměnit s ANO některá ministerstva? Například diplomacii za obranu? A chcete finance, jak tvrdí Andrej Babiš?

Rezorty neřešíme. Chceme, aby zůstalo současné rozložení mezi třemi koaličními partnery, ale pod podmínkou, že Andrej Babiš odejde z čela financí a místo něj tam nepřijde někdo jiný blízký Agrofertu jako například Jaroslav Faltýnek. To by bylo z deště pod okap.

Jinak vnímáme snahu Babiše určovat personální politiku ČSSD. Považujeme to za nehoráznou drzost už jen proto, jak se o některých představitelích naší strany včetně Lubomíra Zaorálka urážlivě vyjadřuje na nahrávkách zveřejněných na internetu.

Teď ale o Zaorálkovi říká, že je komunikativní a že ho má vlastně rád.

Opravdu nechápu, jak někdo může jeden den někoho urážet, aby se pak o něm další den vyjadřoval pozitivně.

Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že v čele vlády by ho mohl nahradit právě Zaorálek nebo první místopředseda sociální demokracie, ministr vnitra Milan Chovanec. Znamenalo by to, že někdo z nich bude i volební lídr ČSSD?

Jako volebního manažera strany by mě to samozřejmě velmi zajímalo. Tento dotaz jsem ale na našich grémiích zatím nevznesl. Doba je turbulentní, řeší se důležitější otázky. V současnosti platí, že mám svého předsedu a lídra, kterým je Bohuslav Sobotka.

Proč premiér předá demisi prezidentu Miloši Zemanovi až po jeho návratu z Číny v polovině května?

Myslím, že je to rozhodnutí premiéra, na které má právo. Zatím chce informovat prezidenta o důvodech vládní krize a návrzích na její řešení.

Může být za odkladem skutečnost, že se Zemanem letí do Číny Zaorálek s Chovancem a pokusí se ho o návrzích ČSSD přesvědčit?

To určitě ne, to mohu vyloučit.