Sobotka se vzdá vedení sociální demokracie, tvrdí slovenská agentura

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vacková

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se plánuje vzdát postu lídra strany. Uvádí to slovenská tisková agentura TASR s odvoláním na svůj zdroj blízký vedení strany. To však informaci nepotvrdilo.

Do parlamentních voleb má však Sobotka údajně zůstat šéfem vládního kabientu. Lídr ČSSD byl pověřený vedením strany v roce 2010, jejím předsedou ale byl zvolen v březnu roku 2011.

Podle informací deníku Právo má ale Sobotka v části strany podporu i nadále. Vyjednávat s ním údajně mají místopředsedové Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Sobotka řečenému médiu vzkázal, že celou věc nebude komentovat. Mluvčí vlády Martin Ayrer tvrzení označil za spekulace, které někdo živí s tím, aby pouze vyvolal další nervozitu.

Před několika dny navíc úvahy o Sobotkově výměně rázně popřel volební manažer ČSSD Jan Birke. "Ten, kdo dnes přijde s jakoukoli snahou vyměnit šéfa, je blázen," řekl Birke v reakci na spekulace některých médií, že by sociální demokraté mohli kvůli propadu v průzkumech veřejného mínění uvažovat o výměně Sobotky.

"Já vůbec neočekávám jakoukoli debatu nad tím, že bychom sundávali šéfa, to je prostě nesmysl," uvedl tehdy Birke. Změnu by podle něj měla přinést intenzivnější práce volebního týmu, který by se měl zaměřit na levicová témata.