Strany se snaží přes sociální sítě lákat mladé voliče. Dělají to špatně, tvrdí experti

Člověk v tísni pořádal i letos před reálnými volbami volby studentské. Ovládli je Piráti

Člověk v tísni pořádal i letos před reálnými volbami volby studentské. Ovládli je Piráti Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek a jeho tým prezentoval vize Topky, mladé voliče má oslovit Dominik Feri
Andrej Babiš jako "návštěvník" festivalu Colours of Ostrava.
Člověk v tísni pořádal i letos před reálnými volbami volby studentské. Ovládli je Piráti
Člověk v tísni pořádal i letos před reálnými volbami volby studentské. Ovládli je Piráti
Šéf Pirátů Ivan Bartoš
6
Fotogalerie

Politická uskupení tvrdí, že se mladé lidi snaží oslovovat na sociálních sítích či programy. Podle odborníků to dělají špatně.

ANO, lidovci, TOP 09 nebo Piráti. Hlavně tyto strany se snaží oslovovat mladé lidi na sociálních sítích i v kontaktní kampani. Naopak ČSSD spoléhá spíše na svůj program, kde mimo jiné garantuje bezplatné vysoké školství. Stejný slib přitáhl v červnu ve Velké Británii k volebním urnám dvakrát více mladých než v předchozích letech. V Česku před sněmovním plebiscitem strany soupeří o přízeň několika stovek tisíc prvovoličů.

Nejvíce příznivců v této věkové kategorii mají podle průzkumů hnutí Andreje Babiše, TOP 09 a Piráti. To je také důvod, proč Babiš v posledních měsících debatoval na školách a objížděl hudební festivaly. „Je neuvěřitelné, kolik mají mladí lidé energie. Když vyprávějí, jak už v 18 letech podnikají, co všechno sledují, čtou. Jasně, někteří mají i dobře připravené kritické otázky. Ale pro mě je tahle zpětná vazba super,“ svěřil se na Facebooku.

I strana Miroslava Kalouska si je vědoma toho, že mladí voliči jsou pro ni důležití. Oproti volbám v roce 2013 se letos snaží získat jejich podporu jednadvacetiletý teplický radní Dominik Feri. Navštěvuje gymnázia, kde přesvědčuje o tom, jak je důležité hlasovat. „Dokáže u své generace zájem o politiku očividně vzbudit, vysvětlovat ji přitažlivým způsobem. Dělá tím neskutečnou práci nejen pro TOP 09, ale pro českou politiku obecně,“ řekl Kalousek.

Zatímco TOP 09 nemá v programu body zaměřené výhradně na mladé, sociální demokracie jich nabízí hned několik. „Naše síla je v programu. Garantujeme bezplatné vysoké školství, zvýšení stipendií pro doktorandy. Chceme nabídnout mladým dostupné bydlení v obecních bytech, bojujeme také za dobré pracovní podmínky a zajímavou mzdu,“ vypočítal lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Někteří odborníci jsou ke snahám části politických uskupení skeptičtí. „Říkají, že cílí na mladé lidi, ale není to pravda. Ve skutečnosti vědí, že je nespasí, a tak oslovují starší generaci,“ míní sociolog Jan Hartl s tím, že snaha zaujmout mladé je nyní důležitější než kdykoliv dříve.

Oprávněných voličů je přes 8,4 milionu, účast ve sněmovních volbách bývá zhruba 60procentní. Prvovoličů je tentokrát 350 až 400 tisíc. „Proti jiným věkovým skupinám jich je relativně málo a hlasovat chodí asi 45 procent z nich. Menší či nové straně ale mohou přihrát dvě či tři procenta a zajistí jí tak dosažení limitu pro vstup do dolní komory,“ připomněl Daniel Prokop z agentury Median.