V parlamentních volbách se utkají tři desítky stran a hnutí, nejvíce v historii země

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie

K letošním sněmovním volbám bylo připuštěno všech 31 přihlášených stran a hnutí. Je to nejvíce v historii samostatné ČR. Ve všech krajích kandiduje jen 21 uskupení. Vyplývá to z rozhodnutí o registracích kandidátních listin, které dnes provedly krajské úřady a pražský magistrát. Při minulých volbách před čtyřmi lety o křesla poslanců usilovalo 23 uskupení, z nichž v každém regionu mělo své kandidáty 17 stran a hnutí.

Ve všech regionech včetně Prahy nabídly své adepty na poslance všechny hlavní parlamentní strany, tedy ANO 2011, ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Celorepublikové pokrytí mají rovněž hnutí SPD Tomia Okamury, Strana práv občanů, Piráti, Zelení, Svobodní, Realisté, Rozumní a ODA.

Plný počet kandidátek přihlásily také Dělnická strana sociální spravedlnosti, Řád národa - Vlastenecká unie, Blok proti islamizaci - Obrana domova, Referendum o Evropské unii, republikánská strana Miroslava Sládka a hnutí Sportovci pro společnost v čele s bývalým senátorem ODS Vlastimilem Sehnalem.

Pouze v Karlovarském kraji chybí Cesta odpovědné společnosti. Uskupení Dobrá volba 2016, které založil bývalý místopředseda TOP 09 Pavol Lukša, nemá kandidátky ve třech regionech. Stejně tak i uskupení Radostné Česko namířené proti elektronické evidenci tržeb, které muselo být vyřazeno v Ústeckém kraji. Česká strana národně sociální chybí ve čtyřech krajích.

Občané 2011 mají zastoupení jen v Praze a Plzeňském kraji, Unie H.A.V.E.L 17 jen v hlavním městě a ve středních Čechách. Pouze v hlavním městě kandidují strana Volte Pravý Blok a hnutí Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí. Uskupení Národ Sobě figuruje jen na jižní Moravě, Česká národní fronta pouze v Moravskoslezském kraji. S ohledem na volební systém pro ně budou volby spíše šancí představit se ve volební kampani.

Největší výběr budou mít voliči v Praze, kde budou vytištěny hlasovací lístky pro 29 seskupení. Nejmenší konkurence 21 stran a hnutí bude v Karlovarském kraji. Obálky s kandidáty 24 seskupení dostanou lidé na Vysočině, v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a v Ústeckém kraji. Pětadvacet kandidátek budou mít v Plzeňském, Jihočeském a Olomouckém kraji, o jednu víc pak ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Všechny přihlášené volební strany byly do bitvy o místa v dolní komoře Parlamentu zapojeny už jednou, a to v roce 2006. Tehdy mezi sebou soupeřilo 25 stran a hnutí a jedna koalice.