Volby budou mít na české akcie jen zanedbatelný vliv, shodli se analytici

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna

Andrej Babiš
Miroslav Kalousek
ČEZ
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Výsledky víkendových parlamentních voleb budou mít na vývoj kurzu českých akcií zřejmě zanedbatelný vliv, shodli se analytici. Výjimkou je elektrárenská společnost ČEZ, u níž může nová politická reprezentace rozhodovat o rozdělení firmy či výstavbě jaderných zdrojů. Zavedení sektorové daně na banky je podle nich velmi nepravděpodobné.

"Volby budou mít na společnosti obchodované v Praze jen zanedbatelný vliv. Určitý vliv by výsledek voleb mohl mít na akcie ČEZ vzhledem k tomu, že jde o státem ovládanou firmu, která je vždy spojena se spoustou politicko-ekonomických zájmů různých stran," řekl analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Čistě teoreticky by se výsledek voleb mohl podle něj týkat také bankovních titulů, protože v programu jedné politické strany je zavedení sektorového zdanění bank.

Ani analytik J&T Banky Milan Vaníček si nemyslí si, že by výsledek voleb nějak významně ovlivnil dění na pražské burze. Důvodem je to, že nevidí v návaznosti na předvolební odhady žádného jasného vítěze.

"Tedy vždy bude muset být vytvořena nějaká koalice, která by musela být postavena na kompromisech. Neměla by tak vyjít žádná tvrdá opatření jako například sektorové daně, či speciální regulace," podotkl.

Přečtěte si, jak správně kroužkovat ve volbách >>>

Možná je podle Vaníčka úvaha o případném scénáři rozdělení ČEZ na tzv. 'čistá' a 'špinavá' aktiva. Zde by mělo být důvodem možnost dostavět nový jaderný zdroj. Pokud by volby vyhrála koalice, která je tomuto postupu nakloněna, pak by mohlo dojít k rozdělení či jinému podobnému scénáři, který by pak mohl mít zásadní vliv na akcie firmy. Ale to je spíše spekulace a stále existuje více scénářů případného řešení, dodal.

Bezprostředně po volbách bude upřena pozornost na ČEZ kvůli způsobu financování nových jaderných bloků, souhlasil analytik České spořitelny Martin Bártek. V případě jasné výhry ANO by mohly akcie ČEZ krátkodobě reagovat negativně.

Z delšího pohledu bude důležitá otázka, jestli bude vláda pokračovat v rychlém zvyšování platů, nebo je bude spíše brzdit. Z růstu platů by těžila například mediální skupina CME, prostřednictvím růstu úrokových sazeb i Komerční banka, podotkl.

Pozitivní konstelace s aktuálními volebními preferencemi hledá analytik Fio Banky David Brzek velmi těžko. Výsledek tedy bude v neutrální či spíše mírně negativní rovině.

Vláda v čele s předsedou ANO Andrejem Babišem a jakoukoliv podporou komunistů či SPD by podle něj byla pravděpodobně tou nejhorší variantou. V očích zahraničních investorů by se asi vysoké důvěře netěšila, poznamenal.

Historicky není český kapitálový trh přímo provázaný na volební preference a samotný výsledek měl vždy marginální dopad na jeho vývoj, připomněl analytik Creditasu Roman Koděra. Akciové tituly v České republice jsou více závislé na makroekonomickém vývoji a současně zde působí efekt české koruny, která přilákala mnoho investorů, jež vsadili na její posílení, uzavřel.