Začíná nové kolo jednání o vládě. Sestavení koalice ale Babiš řešit nechce

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech. Zdroj: Jakub Poláček

Politika SPD ANO jednání Tomio Okamura a Radim Fiala
Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.
Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.
4
Fotogalerie

Českou politickou scénu čeká příští týden další kolo vyjednávání o sestavení Sněmovny a nové vlády. Prezident Miloš Zeman chce v úterý předat předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi pověření, aby začal vyjednávat o sestavení vlády. Babiš se chce následně setkat s dalšími parlamentními stranami a mluvit s nimi o podpoře menšinové vládě. O vytvoření koalice se už Babiš s nikým bavit nechce. Vzhledem k postojům dalších stran to podle něj nemá smysl.

Zeman už avizoval, že pověření Babiše k jednání o sestavení vlády má už napsané. Plánuje mu ho předat na úterním pracovním obědě v Lánech, kam byl pozván i Radek Vondráček (ANO). Toho chce ANO nominovat do čela Sněmovny. Jeho jediným protikandidátem je zatím jen předseda ODS Petr Fiala. ANO ze své nominace couvnout nechce.

Na úterý má Babiš kromě schůzky se Zemanem v plánu další kolo jednání s ODS, KDU-ČSL, KSČM a s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Novinářům dnes řekl, že prioritou je sestavení nové Sněmovny a zvolení jejího vedení.

Až získá od Zemana pověření chystat vládu, bude chtít dalším sněmovním stranám představit své programové prohlášení a vyjednávat s nimi o podpoře menšinové vlády. Ostatní politické strany ale v pátek Babišův nápad na menšinovou vládu kritizovaly. Podle představ Babiše by byla sestavena z dosavadních ministrů za ANO a z odborníků. Současní ministři ANO by měli zůstat na dosavadních postech. Změna se má týkat jen ministra obrany Martina Stropnického, se kterým počítá na jiné vládní místo, a ministra financí Ivana Pilného, který už ve vládě pokračovat nechce. Babiš má podle svých slov přislíben vstup do vlády od dvou nestraníků. Věří tomu, že o důvěře vlády budou poslanci hlasovat do Vánoc.

Babiš ostatním stranám nabídne podíl na vládě. V televizi Prima dnes Babiš řekl, že například Václav Klaus mladší (ODS) je expertem na školství, na obranu pak Jana Černochová (ODS) nebo Jan Hamáček (ČSSD). Novinářům po vysílání řekl, že jména použil jen jako příklad, jednat s nimi neplánuje.

Pirátům chce Babiš nabídnout spolupráci v otázce digitalizace a řízení IT systémů, Starostům a nezávislým podporu kompetencí starostů. S lidovci chce mluvit o pomoci mladým rodinám a ČSSD chce přesvědčit navyšováním mezd či důchodů. S ODS by chtěl jednat o snižování daní, sociálního pojištění a boji proti byrokracii. Platí podle něj, že odmítne zrušení EET a kontrolního hlášení. Potvrdil, že platí neochota ANO spolupracovat s SPD, s hnutím bude ale jednat o zákonu o referendu či odvolatelnosti politiků.

Schůzky se sněmovními stranami plánuje i Zeman. Půjde podle něj o společenská setkání, nikoho na nich přesvědčovat nechce. Kromě ANO se příští týden prezident sejde se zástupci ODS a Pirátů, jednání s dalšími se postupně uskuteční do poloviny listopadu.

I když zamýšlená Babišova menšinová vláda nemá zajištěnu podporu, teoreticky by mohla vládnout dlouhou dobu i bez získání důvěry Sněmovny. Zemi by vedla v demisi až do úspěšného sestavení nového kabinetu nebo nových voleb. Předčasné volby zatím všechny strany i Zeman odmítají.