Zeman pověří Babiše vyjednáváním o vládě. Ten chce co nejméně koaličních partnerů

Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.
Andrej Babiš se svými spolustraníky na tiskové konferenci k vítězství ve volbách.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.
7
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se včera sešel Andrejem Babišem v Lánech, kde předsedovi hnutí ANO dal zelenou k jednáním o nové vládě. „Prezident mě příští týden pověří vyjednáváním o vládě, tedy do doby než budou zvoleny orgány sněmovny, která mě, doufám, pověří sestavením vlády,“ uvedl Babiš po setkání. 

 Andrej Babiš by ve vládě měl nejraději co nejméně subjektů. „Největší problém naší politiky z hlediska efektivity a z hlediska tahu na branku jsou koalice. Bohužel nemáme většinový systém jako v USA, který přináší jasné výsledky," uvedl Babiš, který odmítl myšlenku předčasných voleb. „Chceme co nejrychleji novou vládu, potřebujeme schválit rozpočet," řekl šéf hnutí ANO.

„Jednobarevná vláda není reálná, chceme vyjednávat o koalici. Preferujeme jednoho stabilního partnera na celé funkční období,“ dodal šéf hnutí ANO. V úvahu tak přichází pouze ODS, se kterou by ANO mělo jako jedinou většinu 107 hlasů ve sněmovně. Zástupci ODS však již dříve avizovali, že nechtějí spolupracovat s trestně stíhaným politikem.  

Zeman už den po volbách oznámil, že sestavením vlády pověří předsedu vítězného hnutí Andreje Babiše. „Není populista, je to pragmatik. Já s ním ve většině názorů souhlasím,“ prohlásil o víkendu pro Blesk.cz prezident.

Nevadí mu ani trestní stíhání předsedy hnutí ANO kvůli podezření z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo. Nová sněmovna musí Babiše a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka znovu vydat. „Kdybych byl poslancem hnutí ANO, hlasoval bych proti vydání,“ řekl Zeman v neděli s tím, že celou kauzu považuje za policejní provokaci.

Prezident uvedl, že by si představoval novou vládu na půdorysu současné koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, ta by měla v nové sněmovně 103 poslanců. Do vlády by se podle Zemana mohla zapojit i Pirátská strana, jehož předsedu Ivana Bartoše označil za výraznou osobnost letošních voleb.

Piráti však zopakovali, že do spolupráce s trestně stíhaným Babišem nechtějí jít. Podobně mluví i lidovci, Starostové, TOP 09, ODS, ČSSD. „Platí, že nemůžeme jít do koalice s Andrejem Babišem, který je obviněn,“ řekl například předseda ČSSD Milan Chovanec. Koalici se zbývajícími stranami KSČM a SPD vyloučil sám Babiš.

Prezident před volbami řekl, že využije maximální třicetidenní lhůtu, kterou mu ústava umožňuje na svolání zasedání sněmovny. Schůze by tak měla začít v pondělí 20. listopadu, právě na tomto zasedání se bude hlasovat o ustavení orgánů sněmovny.