Zeman: Za prohru ČSSD může nevýrazný Poc a odvolání Staňka

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Za prohru sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu může podle prezidenta Miloše Zemana nevýrazný Pavel Poc v čele její kandidátky a záležitost kolem odchodu ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) z vlády. Zeman vyčetl organizátorům voleb, že nechali kandidovat recesistickou stranu ANO, vytrollíme europarlament. Po evropských volbách český prezident podporuje zásadní reformu Evropské unie. Chce, aby se rozhodovací pravomoc přesunula na Evropskou radu. Zeman to řekl na Žofínském fóru.

Prezident ocenil, že se oproti předchozím volbám do Evropského parlamentu zvýšila česká volební účast. Zároveň upozornil, že se ale vrátila na úroveň před deseti let. K výsledkům řekl, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš může být spokojený, protože před volbami chtěl pět mandátů a jeho hnutí nakonec získalo šest europoslaneckých křesel.

Dva zvolení kandidáti hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) lídr Ivan David a generál Hynek Blaško představují podle Zemana „to lepší“, co v jejich straně je. „Rozhodně nemohou být označováni za extremisty,“ řekl.

Prezident řekl, že podle slibu volil sociální demokracii, na volebním lístku dal ale preferenční hlas Olze Sehnalové, protože je podle něj pracovitější než lídr Poc. Toho označil za nevýrazného. Podotkl, že ještě před 14 dny se domníval, že se jedná o bývalého skokana na lyžích Pavla Ploce, který v minulosti byl zvolen českým poslancem za ČSSD. Nevýrazného lídra označil za jeden z faktorů propadu ČSSD. Druhým podle něj je, že strana "zařízla" svého ministra Staňka. Se Staňkem se dnes Zeman setká, k jeho budoucnosti se vyjádřit nechtěl. Zeman poznamenal, že v řadě zemí sociální demokracie vyhrála. Jejich čeští kolegové by podle něj do těchto zemí měli odjet na školení.

Prezident se zároveň vyjádřil k recesistickému hnutí ANO, vytrollíme europarlament. Neměli by podle něj kandidovat dva subjekty s téměř totožným názvem. Podotkl, že je evidentní, že organizátoři voleb situaci nezvládli.

Zeman je pro, aby země Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) nominovaly do čela Evropské komise jejího současného místopředsedu a nedávného kandidáta na slovenského prezidenta Maroše Šefčoviče. Hospodářské noviny dnes informovaly, že ho V4 do čela komise navrhne. Babiš to popřel a označil to za spekulaci.

Český prezident se vyjádřil pro zásadní reformu Evropské unie. „Spočívala by v tom, že rozhodovací pravomoc se přesune z nevolené Evropské komise na volenou Evropskou radu, ať už její členové jsou voleni jako premiéři nebo jako prezidenti,“ poznamenal Zeman. Za důvod označil, že v Evropské radě nemůže být Česká republika přehlasována. Důležitější slovo o budoucnosti EU by chtěl dát Evropské radě i Babiš.

Princip jednomyslnosti platící v Evropské radě může být podle Zemana sice nebezpečný, ale představitelé evropských států považuje za rozumné politiky, kteří se dokážou domluvit.