Vystrčil Nagyovou zřejmě porazí. Na kandidátku ANO nesázejí politologové ani bookmakeři

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) Zdroj: ČTK / Loskot Jaroslav

Komunální volby 2022: Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) šel volit s manželkou Ivanou v Telči.
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)
3
Fotogalerie

V pátek a v sobotu rozhodnou voliči o konečném výsledku souboje o třetinu Senátu, svými hlasy také předurčí obsazení křesla předsedy horní komory parlamentu. Nejsledovanější duel se odehrává na Jihlavsku, kde šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) bojuje s Janou Nagyovou (ANO). Ta je spolu s lídrem hnutí Andrejem Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu farmy a kongresového centra Čapí hnízdo. Pokud Vystrčil vyhraje, téměř jistě v čele Senátu zůstane.

Nejvíce finalistů získalo podobně jako v minulosti ANO. Po možném úspěchu alespoň několika z nich by nejsilnější opoziční uskupení mohlo vůbec poprvé vytvořit senátorský klub. Celkem postoupilo sedmnáct kandidátů hnutí, Ladislav Václavec (ANO) obhájil mandát na Bruntálsku už v prvním kole.

„Máme šanci sestřelit pětikoalici jejich druhého nejvyššího ústavního činitele v zemi. Proti jejich Miloši Vystrčilovi stojí naše Jana Nagyová. Ve druhém kole senátních voleb to pětikoalici spočítáme,“ burcuje ANO na propagačních tiskovinách své jihlavské příznivce.

V úspěch Nagyové však nevěří politologové ani bookmakeři. Například sázková kancelář Chance považuje kandidátku ANO za v podstatě poraženou. Zatímco Vystrčil má kurz 1,07:1, Nagyová 6,56:1.

„Nežijeme v lehké době, o to více je důležité se k sobě chovat slušně, dělat si radost, navzájem si pomáhat a nikoli se pomlouvat. Mým cílem vždy bylo a bude se takto chovat, pomáhat regionu, podporovat svobodu a demokracii a naplňovat i další role Senátu,“ odráží útoky Babišovy formace Vystrčil, který v prvním kole obdržel 45,62 procenta hlasů. Nagyová dostala 30,56 procenta hlasů.

Navzdory výraznému rozestupu mezi oběma soupeři hodnotí odborníci postup Nagyové do druhého kola jako úspěch. „Kandidovat jako trestně stíhaná osoba proti předsedovi Senátu není jednoduchá pozice. ANO přisoudilo tomuto souboji zásadní váhu a vyčlenilo na něj personální i finanční kapacity,“ uvedl ředitel Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Jüptner. „Hnutí se podařilo mobilizovat voliče, kteří akceptovali příběh o Čapím hnízdě vyprávěný Andrejem Babišem. Rovněž jde o voliče vymezující se vůči vládní politice,“ dodal.

Jüptner podobně jako další politologové míní, že ANO po druhém kole v Senátu posílí. Vítězství všech sedmnácti finalistů včetně Nagyové však experti považují za vyloučené. Zejména proto, že s výjimkou Frýdecko-Místecka neměli přesvědčivý náskok. Z postupujících kandidátů jich úvodní kolo vyhrálo pouze šest. Babišovo hnutí nebylo úspěšné ani v předchozích senátních volbách.

„ANO v senátních volbách nikdy nemělo příliš silné kandidáty. Dalším faktorem je volební účast. Myslím, že voliči ANO budou absentovat, byť to může platit také o příznivcích pravice. Zejména ve druhém kole bude účast nízká,“ soudí Jan Charvát z Katedry politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity Praha. Například v roce 2020 přišla ve druhém kole hlasovat pouze desetina oprávněných voličů.

Po minulém víkendu obsadila druhou příčku ODS, následovaly KDU-ČSL a TOP 09. Hnutí STAN skončilo mezi poraženými. Pro vládu Petra Fialy je důležité především to, aby v parlamentní komoře udržela většinu. Že se na rozložení sil mezi koaličními a opozičními zákonodárci v Senátu nic zásadního nezmění, bylo jasné už po sečtení výsledků z prvního kola.

Video placeholde
Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb • Videohub