Koalice Spolu a PirSTAN podepsaly memorandum ke společné vládě

Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN - předseda Lidovců Marian Jurečka, předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan  (9.10.2021)

Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN - předseda Lidovců Marian Jurečka, předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan (9.10.2021) Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Volební štáb Spolu
Volební štáb Spolu
Volební štáb Spolu
Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL
12
Fotogalerie

Zástupci koalic Spolu a PirSTAN vydaly okamžitě po sečtení hlasů společné memorandum, v němž se všech pět stran dohodlo na tom, že nebudou sestavovat vládu s žádným jiným politickým subjektem. Prakticky tak vyřadily ze hry Hnutí ANO Andreje Babiše a SPD, které logicky míří do opozice. 

Zástupci obou koalic v memorandu žádají prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu sestavením vlády. Plné znění memoranda si přečtěte níže.

Memorandum

Pět politických subjektů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, sdružených ve dvou volebních blocích, reflektují vůli občanů České republiky po změně vyjádřené skutečností, že tyto strany a hnutí získaly ve volbách většinu poslaneckých mandátů.

Vědomy si své odpovědnosti, rozhodly se deklarovat vůli vytvořit společně vládu České republiky. Žádají tímto prezidenta České republiky, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takovéto vlády.

Prohlašujeme a potvrzujeme tím i naše dřívější veřejná prohlášení, že žádný ze signatářů tohoto memoranda nevstoupí do jednání s žádným dalším politickým subjektem.

Dohodli jsme se, že v následujících dnech budou naše společná jednání pokračovat a budeme řešit konkrétní programové oblasti a budoucí politické uspořádání.


Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub