Opozice kritizuje distribuci brožury o prevenci s Babišem. Není to součást kampaně, hájí se premiér

Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla

Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Premiér Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve Sněmovně dostal do sporu se zástupci opozice kvůli brožuře k onkologické prevenci, kterou uzavírá premiérův text a jeho celostránková fotografie. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž oznámila, že pojišťovny začnou brožuru zaplacenou z jejich peněz pojištěncům posílat ještě před sněmovními volbami. Babiš podle části opozice v souvislosti s brožurou zneužívá veřejné peníze, premiér to odmítl. Uvedl, že nemá problém s tím, aby se brožura lidem distribuovala až po volbách. Brožuru ve středu na svém webu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Publikace jen VZP stála asi 15 milionů korun. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) proto dnes oznámila, že chce distribuci brožury z veřejných peněz zabránit. Koalice Pirátů a STAN na twitteru ohlásila, že se obrátí na soud s žádostí o předběžné opatření, které materiál zakáže rozesílat. „Hájíte svoji volební propagaci za peníze z českého zdravotnictví,“ řekl ve sněmovní debatě předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Vydání brožury se naopak neobává předseda KSČM Vojtěch Filip, uvedl.

Babiš ve Sněmovně prohláil, že brožuru vymyslel on sám a je součástí národního boje proti rakovině. „To není, že Babiš si dělá nějakou kampaň,“ zdůraznil. Pokud by lidé nakonec prospekt nedostali, budou moci podle premiéra „poděkovat opozici“. S rozesláním brožury až po volbách ale nemá problém, řekl. „Budu volat pana ministra (zdravotnictví Adama Vojtěcha, za ANO) a nechť to pošlou 11. října,“ podotkl.

Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že Vojtěch se počátkem září obrátil dopisem na všechny zdravotní pojišťovny, aby dodržely závazky a brožuru svým klientům rozeslaly. Pojišťovny se totiž k distribuci materiálů s tematikou prevence zavázaly v memorandu s úřadem vlády a ministerstvem zdravotnictví ještě v době, kdy přesnou podobu brožury neznaly, píše server. Vojtěch k tomu uvedl, že „termín, kdy pojišťovny brožuru pošlou, byl zcela ponechán na nich“.

Rozesílání brožury pojištěncům až po volbách zvažuje VZP, uvedla mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová. K tomu, aby si lidé brožuru stáhli z jeho webu, dnes na twitteru vyzvalo ministerstvo zdravotnictví. „Je v ní 19 odborníků, kteří bojují za dobrou věc. Na rakovinu každý rok kvůli zanedbané prevenci zemřou tisíce lidí,“ napsalo o brožuře. Lidé by si měli udělat názor sami, doplnilo ministerstvo a zveřejnilo odkaz na svůj web, kde je brožura i s Babišovou fotografií k dispozici.

Mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Luisa Divišová řekla, že v souvislosti s distribucí brožury úřad s některými zdravotními pojišťovnami komunikoval. Stanovisko však podle ní nemůže zveřejnit kvůli tomu, že by mohlo předjímat závěry případného správního řízení.