Rozšiřování vědomostí, pružná pracovní doba, výplata kdykoliv. Poznejte nejžádanější benefity

Zdroj: midiourney

Zřídit zaměstnancům domácí internet na účet společnosti? Zaplatit jim kávové předplatné? Podobné otázky si čeští zaměstnavatelé kladou poté, co pandemie covidu-19 udělala z home office běžnou součást pracovního poměru. Jaké další výhody nyní společnosti pracovníkům nabízejí?

Poté, co světem proplula pandemie covidu, se z dřív oblíbené výhody práce z domova stala spíš nutnost. Firmy tak musí přicházet s inovativními nápady, jak motivovat své stávající zaměstnance a jak získávat ty nové. Ačkoli nás podle slov personalistů čeká ekonomicky těžký rok a některé firmy se tak do benefitů investovat nechystají, mnoho z nich je stále považuje za prioritu. 

Z průzkumu employer brandingového projektu WORKSPACE15 vyplynulo, že ve světě se aktuálně největší popularitě těší benefity, které zpříjemňují práci z domova. Oblíbené jsou i zaměstnavatelem placené workshopy zaměřené na duševní zdraví. Zaměstnanci oceňují také volné dny navíc, ať už se jedná o neomezenou dovolenou, sick days, den volna na narozeniny, volno na dobrovolnickou činnost anebo u nás ne tolik běžný sabatikl, kdy mají zasloužilí zaměstnanci po letech práce nárok na několik měsíců placeného volna. 

Vzdělávání a flexibilita vedou

Jaké benefity bodují u zaměstnanců v tuzemských firmách? V Česku jsou oblíbené příspěvky na vzdělávání, což mohou být nejen vzdělávací kurzy a konference, ale také knihy, nebo dokonce studium na vysoké škole. To potvrzuje i Aneta Martinek, spoluzakladatelka vzdělávací platformy #HolkyzMarketingu: „Z průzkumu v rámci naší komunity vyplynulo, že možnost dalšího vzdělávání patří mezi pět nejoblíbenějších výhod mezi zaměstnanci.“ V top pětce se pak podle stejného průzkumu umístila také asynchronní práce, jež umožňuje zasednout k pracovním povinnostem kdykoli během dne, vlastní organizace náplně práce a možnost práce z domova. „Vůbec nejdůležitější je pro naše členky flexibilní začátek a konec pracovní doby,“ dodává Martinek.

Flexibilita nezasahuje jen do rozvržení práce, ale třeba také do možnosti změny termínu vyplácení vlastní výplaty. Benefit, který je poměrně rozšířený v USA, v Kanadě nebo v asijských zemích, se postupně objevuje i v českých firmách. „Moci si sám vyplatit zálohu na mzdu za již odpracovanou dobu je podle nás finanční služba, nikoli jen benefit, a bude brzy široce dostupná i v Česku,“ říká Jan Müller, produktový manažer aplikace PalmApp, která právě na projektu instantního vybírání odpracovaných peněz ze mzdy poskytuje služby zdejším zaměstnavatelům... pokračujte ve čtení na WORKSPACE15.