Afghánská vláda začala vyjednávat s Tálibánem

Karzáí, Afghánistán

Karzáí, Afghánistán Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy a Afghánistán zahájily třístranné mírové rozhovory s hnutím Tálibán. Deníku Wall Street Journal (WSJ) to řekl afghánský prezident Hamíd Karzáí. Podle listu se jedná o zásadní průlom ve snaze ukončit deset let trvající konflikt.

Podle Karzáího má Tálibán o mírovou smlouvu „určitě“ zájem. „Proběhly první kontakty mezi americkou vládou a Tálibánem, Afghánskou vládou a Tálibánem a konečně kontakty mezi všemi stranami,“ řekl Karzáí. Odmítl poskytnout jakékoli další detaily, protože by to prý mohlo ohrozit probíhající jednání.

Afghánská vláda i USA se pokoušejí dosáhnout míru před rokem 2014, kdy se ze země stáhnou poslední američtí vojáci a ochrana země zcela přejde do rukou místních bezpečnostních složek.

Rozhovory začaly bez afghánské vlády

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy vedla v uplynulých měsících s Tálibánem separátní jednání, což si vysloužilo Karzáího kritiku. Rozhovory se soustředily na možnost vzniku kanceláře Tálibánu v Kataru a přestěhování zatčených příslušníků hnutí z americké základny v Guantánamu do Kataru. Podle nejmenovaného vysokého představitele Obamovy vlády byl Karzáí následně ujištěn, že Američané se „zajímali jen o tom, zda bude možné připravit půdu pro afghánsko-afghánské rozhovory“.

První setkání se ale odehrálo už mnohem dříve. Přibližně před rokem se sešli američtí a němečtí diplomaté s vyslance vůdce Tálibánu Mully Umara. Donedávna ale představitelé hnutí veřejně prohlašovali, že nehodlají jednat s Karzáího „loutkovým režimem“.

Afghánský prezident nyní tvrdí, že navzdory těmto proklamacím jeho vláda s Tálibánem jednala již dříve. „Čas od času v médiích slýcháváme, že Tálibán s námi nechce vyjednávat, ale to jsou jen taková prohlášení,“ řekl v rozhovoru pro WSJ.

Souhlas Pákistánu je nezbytný

Na cestě v uzavření míru ale ještě stojí řada překážek. Asi největší s nich je obvinění, že , se kterým přišla Severoatlantická aliance.

Karzáí proto považuje za nutné, aby byl Islámábád mírovým jednáním nakloněn a svou podporu Tálibánu ukončil. „Spolupráce Pákistánu celou záležitost usnadní,“ dodal. Zatím se ale prý nezdá, že by ISI na svém postoji něco měnila.

Dřívější afghánské snahy o navázání kontaktu s Tálibánem byly zastaveny poté, co byl loni v září zavražděn vrchní afghánský vyjednávač a bývalý prezident Burhánuddín Rabbání. Afghánská vláda z atentátu obvinila Tálibán a pákistánskou tajnou službu.