Afghánští vojáci dobývají zpět Kunduz ovládnutý Talibanem

Bojovní Talibanu na motorce ve městě Kunduz

Bojovní Talibanu na motorce ve městě Kunduz Zdroj: ctk/AP

Bojovníci Talibanu u auta OSN ve městě Kunduz
Talibanští vězni jdou ulicí města Kunduz poté, co je talibanci propustili
Taliban pronikl do severoafghánského města Kunduz
3
Fotogalerie
Afghánská armáda zahájila protiútok s cílem získat zpět město Kunduz, kterého se v pondělí zmocnili bojovníci radikálního islámského hnutí Taliban. Agentura Reuters ale ve večerních hodinách informovala, že se bojovníci Talibanu pokoušejí dobýt letiště v Kunduzu. Nejmenovaný afghánský činitel uvedl, že zhruba 80 procent letištního komplexu už je pod kontrolou Talibanu.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v prohlášení vysílaném místní televizí slíbil, že armáda město znovu získá. „Dobýváme město zpět. Nepřítel utrpěl těžké ztráty,“ řekl Ghaní, který je dnes přesně rok v úřadu prezidenta. Vyzval přitom obyvatele, aby důvěřovali afghánským vojákům a nepoddávali se „strachu a teroru“.

Počet mrtvých a zraněných zatím zůstává nejasný. Podle vyjádření mluvčího ministerstva zdravotnictví na Twitteru přijaly nemocnice v Kunduzu 172 zraněných a 16 mrtvých. Mezinárodní charitativní organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že traumatologické centrum MSF bylo v pondělí po tvrdých bojích zaplaveno zraněnými.

Od pondělního rána přijaly týmy Lékařů bez hranic 171 zraněných, mezi nimi 46 dětí. Padesát pacientů bylo do nemocnice přivezeno v kritickém stavu. Většina pacientů měla zranění způsobená kulkami, nejčastěji v oblasti břicha, na končetinách a na hlavě.

„Nemocnice je plná pacientů,“ řekl zástupce MSF v Afghánistánu Guilhem Molinie. „Rychle jsme zvýšili počet lůžek v nemocnici na 110, abychom dokázali zvládnout nebývalý počet přijímaných pacientů, zraněných je ale čím dál víc. Teď máme pacienty na odděleních, na chodbách, a dokonce i v kancelářích. Nemocnice dosáhla své maximální kapacity. Boje ale pokračují a my máme vážné obavy, zda dokážeme zvládnout další příliv pacientů.“

Do Kunduzu byly letecky i pozemní dopravou okamžitě odeslány zásoby zdravotnického materiálu a léků, aby mohlo být zajištěno pokračování péče o stávající pacienty v nemocnici a týmy se mohly připravit na nový příval zraněných. Nemocnice Lékařů bez hranic je jediným zařízením svého druhu v celém severovýchodním Afghánistánu.

Zpráva o zásahu amerického letectva v Kunduzu přišla krátce poté, co afghánská armáda oznámila zahájení protiofenzivy s cílem získat město zpět do svých rukou. „Do Kunduzu dorazily čerstvé síly a operace začala,“ konstatovalo v prohlášení afghánské ministerstvo obrany. Vládní síly už prý dobyly městskou věznici a také provinční policejní centrálu. Svědci hlásí z Kunduzu těžké boje. Ve většině města stále nefunguje elektřina a telefony.

Ozbrojenci Talibanu dnes hlídkovali v ulicích Kunduzu, vytvořili kontrolní stanoviště, na nichž hledali stoupence vlády, a uzavřeli silnice z města. V podstatě tak uvnitř uvěznili všechny obyvatele.

Povstalci na Kunduz zaútočili v pondělí ráno a podařilo se jim ho zmocnit. Obsadili tak velké afghánské město poprvé od roku 2001, kdy koaliční síly vedené Spojenými státy svrhly vládu Talibanu.

Za bezpečnost země nyní plně odpovídají afghánské bezpečnostní složky vzhledem k tomu, že mezinárodní síly loni oficiálně ukončily bojovou misi v Afghánistánu. V zemi setrvává stále asi 13 tisíc zahraničních vojáků, jejich úkolem je ale převážně výcvik afghánských jednotek. S podporou NATO v pozemních bojích v Kunduzu tak afghánské oddíly nemohou počítat.

Kunduz patří k největším a nejbohatším afghánským městům a stejnojmenná okolní provincie patří k nejvýznamnějším zemědělským oblastem Afghánistánu. Kunduz také leží na strategické křižovatce cest spojujících Afghánistán s Pákistánem, Čínou a Střední Asií.